Η διεθνή μελέτη «Twiplomacy 2014» της εταιρείας Burson Marsteller, που ερευνά τη χρήση του μέσου κοινωνικής δικτύωσης από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, καθώς και υπουργούς Εξωτερικών. Σύμφωνα με τα στοιχεία, όπου σαφέστατα φαίνεται πως το Twitter έχει εξελιχθεί σε ένα ισχυρό μέσο για «ψηφιακή» διπλωματία, καθώς περισσότεροι από τους μισούς υπουργούς Εξωτερικών και τα θεσμικά τους όργανα δραστηριοποιούνται ενεργά στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέγραψε η έρευνα, η οποία διεξάγεται σε ετήσια βάση, 83% των 193 χωρών – μελών του ΟΗΕ έχουν επίσημη παρουσία στο Twitter, ενώ το 68% των αρχηγών των κρατών και των επικεφαλής των κυβερνήσεων διαθέτουν προσωπικούς λογαριασμούς.
Ο Μπαράκ Ομπάμα είναι ο πρόεδρος με τους περισσότερους ακολούθους, καθώς έχει περίπου 44 εκατομμύρια followers στον προσωπικό του λογαριασμό, 30 εκατομμύρια περισσότερους από τον δεύτερο στη λίστα, πάπα Φραγκίσκο, ο οποίος διατηρεί λογαριασμούς σε 9 διαφορετικές γλώσσες.
Στην τρίτη θέση ακολουθεί ο πρόεδρος της Ινδονησίας Σουσίλο Μπάμπνγκ Γιουντχογιόνο, με λίγο περισσότερους από 5 εκατομμύρια ακολούθους, αριθμό που πλησιάζουν και οι λογαριασμοί του Λευκού Οίκου, αλλά και του νέου πρωθυπουργού της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι.
Όσον αφορά τους υπουργούς Εξωτερικών, στην κορυφή της λίστας με τους περισσότερους followers βρίσκεται ο Τούρκος Αχμέτ Νταβούτογλου με 1,5 εκατομύρια «φίλους».
Πάντως φαίνεται ότι ο πληθυσμός μιας χώρας παίζει σημαντικό ρόλο στον αριθμό των χρηστών που ακολουθούν τους λογαριασμούς των αρχηγών των κρατών τους, με τις πολυπληθείς Ινδία και Ινδονησία να αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα.
Τη μεγαλύτερη αύξηση στον αριθμό των ακολούθων τους, σε σύγκριση με την περσινή χρονιά, σημείωσαν ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ρουχανί, ο λογαριασμός του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας, καθώς και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.
Κοινό χαρακτηριστικό πάντως των ηγετών είναι ότι σπάνια ανοίγουν διάλογο με το κοινό τους.
Μπορεί ο προσωπικός λογαριασμός του Μπαράκ Ομπάμα να έχει τους περισσότερους followers, ωστόσο ο Πάπας Φραγκίσκος φαίνεται να έχει τη μεγαλύτερη επιρροή, καθώς για κάθε «τιτίβισμά» του στον ισπανόφωνο και αγγλόφωνο λογαριασμό του γίνονται 10 και 6,5 χιλιάδες retweets αντίστοιχα.
Μεγάλη επιρροή φαίνεται να έχει και ο πρόεδρος της Βενεζουέλα Νικολάς Μαδούρο, με περίπου 2 χιλιάδες retweets για κάθε δημοσίευσή του, κατά μέσο όρο.
Όσον αφορά τα περισσότερο δημοφιλή tweets της χρονιάς, αυτά ήταν του πρωθυπουργού της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι, όταν ανακοίνωσε τη νίκη του στις εκλογές, του πρωθυπουργού της Μαλαισίας Νατζίμπ Ραζάκ, που έγραψε ότι το αγνοούμενο αεροπλάνο των Μαλαισιανών αερογραμμών χάθηκε στον Ινδικό Ωκεανό, αλλά και το μήνυμα της παραίτησης του βασιλιά Χουάν Κάρλος της Ισπανίας.
Οι ηγέτες των χωρών συνηθίζουν να ακολουθούν ο ένας τον άλλον, ωστόσο σπάνια διαχειρίζονται οι ίδιοι τους προσωπικούς τους λογαριασμούς, με τα επιτελεία τους συνήθως να αναλαμβάνουν αυτό το ρόλο.
Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι τα ισπανικά είναι η γλώσσα στην οποία γίνονται τα περισσότερα tweets, με ποσοστό 32%, ενώ ακολουθούν τα αγγλικά με ποσοστό 28%.
Οι ηγέτες των χωρών της Αφρικής φαίνονται περισσότερο ανοιχτοί σε διάλογο με τους ακολούθους τους, με προεξάρχοντες τους αρχηγούς κρατών σε Ουγκάντα και Ρουάντα.
Τέλος, την τελευταία χρονιά, οι αρχηγοί κρατών έστειλαν συνολικά περίπου 2 εκατομμύρια tweets, με τα περισσότερα να προέρχονται από το γραφείο της προεδρίας της Βενεζουέλας, που «ανεβάζει» περίπου 40 tweets την ημέρα και 50 χιλιάδες το χρόνο.