Γράφει ο Γιάννης Νάκος
Έπειτα και από την τυπική έγκριση από τον ESM,της εκταμίευσης της δόσης, το βλέμμα της κυβέρνησης και των δανειστών στρέφεται πλέον στην υλοποίηση έως τα μέσα Δεκεμβρίου των μέτρων που θα περιλαμβάνονται στη δεύτερη λίστα των προαπαιτούμενων, στην οποία υπάρχουν τα «αγκάθια» της ρύθμισης των «κόκκινων» δανείων και της διαμόρφωσης του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, καθώς και της ΑΔΜΗΕ.
Σε αυτό το σημείο να θυμίσουμε πως η υποδόση των 2 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν κυρίως για την αποπληρωμή του χρέους, και δευτερευόντως σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου και τα συγχρηματοδοτούμενα από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε. έργα.
Επιπροσθέτως μέσα από τις δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup, κ. Γ. Ντάισελμπλουμ, τον κοινοτικό επίτροπο, κ. Π. Μοσκοβισί, και τον επικεφαλής του ESM, κ. Κ. Ρέγκλινγκ, πως τα δάνεια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι διαθέσιμα και θα διατίθενται μόλις οριστικοποιείται το ακριβές ποσό που θα χρειάζεται η κάθε τράπεζα. Συγχρόνως το ποσό που θα χρειαστούν οι υπόλοιπες τράπεζες -μη συστημικές- θα εξεταστεί στα μέσα Δεκεμβρίου.
Τώρα επιπλέον πληροφορίες από το στρατόπεδο της διαπραγμάτευσης αναφέρουν πως οι εταίροι μας στις προτάσεις τους για το τι θα πρέπει να περιλαμβάνεται στη δεύτερη λίστα προαπαιτούμενων την περασμένη Πέμπτη ήταν ιδιαίτερα σκεπτικοί για το γεγονός της καθυστέρησης 40 ημερών για την υλοποίηση των πρώτων 48 προαπαιτούμενων και φάνηκαν να απαιτούν μεγαλύτερη σοβαρότητα και ταχύτητα δράσης από την Κυβέρνηση.
Παράλληλα σύμφωνα με πληροφορίες η δεύτερη λίστα με τα μέτρα,αναμένεται να οριστικοποιηθεί εντός της εβδομάδας μεταξύ του Euroworking Group και της Αθήνας. Τα μέτρα αυτά ,θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί έως τα μέσα Δεκεμβρίου όπως δήλωσε χθες ο κ. Ντάισελμπλουμ και σε κάθε περίπτωση πριν από τα Χριστούγεννα, ενώ οι εκπρόσωποι των δανειστών είναι προγραμματισμένο να επιστρέψουν στην Αθήνα για να ελέγξουν τον βαθμό ενσωμάτωσης τους στην Ελληνική νομοθεσία, στις αρχές Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν συνεχώς, στη λίστα δεν περιλαμβάνονται τα πολιτικά δύσκολα ζητήματα του ασφαλιστικού και της φορολόγησης των αγροτών και των ενοικίων. Τα θέματα αυτά θα πρέπει να ολοκληρωθούν κατά τη διάρκεια του πρώτου ελέγχου επί του προγράμματος που αναμένεται να λάβει χώρα στις αρχές του 2016. Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση «κέρδισε» χρόνο για να εφαρμόσει τις υπόλοιπες δράσεις που περιλαμβάνονται στη λίστα των δεύτερων προαπαιτουμένων και να προετοιμάσει τις προτάσεις της για ασφαλιστικό και φορολογικό. Στη νέα λίστα, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:
α) Η ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων.
β) Οι υπόλοιπες παρεμβάσεις στον τραπεζικό κλάδο.
γ) Η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.
δ) Το ζήτημα των δημοπρασιών ηλεκτρικής ισχύος (ΝΟΜΕ).
ε) Το νέο ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο.
στ)Η δημιουργία της ομάδας δράσης που θα αναλάβει να διαμορφώσει το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, στο οποίο αναφέρθηκε χθες και ο κ. Ντάισελμπλουμ.
η) Η δημιουργία της νέας ανεξάρτητης γραμματείας εσόδων.
θ) Η έκδοση υπουργικής απόφασης για την εφαρμογή του clawback στα νοσοκομεία.
ι) Η προς τα κάτω αναθεώρηση των τιμών των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων.
κ) Η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που προτείνει ο ΟΟΣΑ μέσω των δύο εργαλειοθηκών του για τις αγορές προϊόντων (π.χ. μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακής)
Συμπερασματικά , όλοι μας καταλαβαίνουμε πως με την κίνηση αυτή της Κυβέρνησης μα χρονολογήσει για μετέπειτα τα ‘’καυτά’’ θέματα των αγροτών και του ασφαλιστικού, το μόνο στο οποίο αποσκοπεί είναι να κερδίσει κάποιο πολύτιμο χρόνο έτσι ώστε να βρει κάποια ισοδύναμα(δεν το νομίζω), ή να αφήσει τις διαδικασίες πολιτικής ζύμωσης στην Νέα Δημοκρατία να ωριμάσουν ακόμη περισσότερο, καθώς μια ενδεχόμενη στήριξη από αυτήν θα της έλυνε τα χέρια από μελλοντικούς φωνακλήδικους Κοινοβουλευτικούς καυγάδες. Ίσως όμως και να έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του ο κ. Τσίπρας, την φευγαλέα ελπίδα πως αυτά τα μέτρα που έφερε η διαπραγμάτευση που ο ίδιος έκανε θα τύχουν αποδοχής από σύσσωμη την Αξιωματική Αντιπολίτευση και μη.
Κλειδί στο σκεπτικό του Πρωθυπουργού, το ποιος θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, και αν στα σχέδια αυτού περιλαμβάνεται μια πιθανή Κυβερνητική σύμπλευση στο μέλλον.