Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
Στην στρατηγικής συμμαχίας συμφωνία του ελληνικού ζητήματος, που αφορά το μέλλον και το κοινωνικό μοντέλο της Ευρώπης, η Ελλάδα έχει διανύσει πολύ μεγάλο διάστημα για να επιτευχθεί η πολυπόθητη συμφωνία, που θα βγάλει την ελληνική κοινωνία και την εθνική μας οικονομία, απο την μέγγενη της ύφεσης. Θα έλεγε κανείς ότι διήνυσε και μεγαλύτερο διάστημα απο ότι της αναλογούσε, στα πλαίσια μιας καλόπιστης συμπεριφοράς για να εξευρεθεί λύση. Τώρα είναι η ώρα των δανειστών να αποδείξουν και αυτοί, ότι θέλουν μια βιώσιμη λύση για να διευθετηθεί το ελληνικό ζήτημα – που αποτελεί μια βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια της ευρωπαϊκής οικογένειας – και να πάψει πλέον να επικρέμαται η δαμόκλειος σπάθη της γεωπολιτικής αποσταθεροποίησης, στον ορίζοντα της Ευρώπης. Της Ευρώπης των λαών και της αλληλεγγύης, όπως την οραματίστηκαν οι ιδρυτές της Σουμάν και Μονέ.
Απο πλευράς ελληνικής κυβερνήσεως, κατεβλήθη κάθε δυνατή προσπάθεια να αμβλυνθούν όλα τα σημεία τριβής με τους εταίρους και να εξευρεθούν οι αναγκαίοι κοινοί τόποι της συμφωνίας. Απομένει έτσι να αναλογιστούν και οι δανειστές τις πελώριες πολιτικές τους ευθύνες, έναντι του μεγάλου προτάγματος, της κοινωνικής και πολιτικής ακεραίωσης της Ευρώπης.
Στην πολύ ρεαλιστική θεώρηση της Αθήνας, η συμφωνία πρέπει πρωτίστως να περιλαμβάνει χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για τα πρώτα χρόνια, προκειμένου να υπάρξει μια υπερσυσσώρευση κεφαλαίων, που θα διοχετευθούν στην ανάπτυξη και θα αποτελέσουν τον σπινθήρα της οικονομικής ανασυγκρότησης της χώρας. Κατά δεύτερο λόγο, τα συμφωνηθέντα μέτρα να μην έχουν υφεσιακό χαρακτήρα και να έχουν συνάμα αναδιανεμητικό προσανατολισμό στην κατανομή των βαρών. Δηλαδή να μην υπάρξουν περαιτέρω περικοπές μισθών και συντάξεων, που πρακτικά σημαίνει την ισοπέδωση των ασθενεστέρων κοινωνικών μας στρωμάτων και επιπλέον να μην επιβαρυνθούν με νέους φόρους, οι αδύναμες κοινωνικές μας ομάδες. Σε τρίτο επίπεδο τώρα, οι προτεινόμενες αλλαγές του ΦΠΑ, να μην θίγουν την λαϊκή κατανάλωση και να διευκολύνεται έτσι, η είσπράξή του απο το κράτος. Και πρός αυτή την κατεύθυνση είναι μείζονος σημασίας το γεγονός, ότι η ελληνική κυβέρνηση διέψευσε αφθορεί και παρά χρήμα, τις φήμες απο τα γνωστά εγχώρια και ξένα παπαγαλάκια, για επιβολή νέων μέτρων ύψους 1,8 δις ευρώ. Κατά τέταρτο λόγο τώρα, η συναφθείσα συμφωνία θα πρέπει σε εύρος χρόνου, να προβλέπει την απομείωση του ελληνικού χρέους, ώστε να καθίσταται διαχειρίσιμο, αλλά και να συνοδεύεται ακόμα απο δραστικές αναπτυξιακές ενέσεις πρός την Ελλάδα, που θα την τροχιοδρομήσουν γρηγορότερα στην πολυπόθητη ανάπτυξη.
Σε ότι αφορά το ζέον θέμα του ασφαλιστικού, η ελληνική κυβέρνηση αποκρούει σθεναρά τις προτεινόμενες – και ορθώς – νέες περικοπές των συντάξεων και συναινεί στην ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, δεχόμενη παράλληλα την περιστολή κάποιων κατηγοριών πρόωρων συντάξεων, χωρίς ωστόσο να θίγονται ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
Προκειμένου οι δανειστές να διανύσουν το επιβαλλόμενο διάστημα που θα μας οδηγήσει σε μια έντιμη συμφωνία – η οποία θα είναι η απαρχή της διευθέτησης του ελληνικού χρέους – ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, είναι σε διαρκή επικοινωνία με τους υπόλοιπους ευρωπαίους ομόλογούς του, ώστε να έχει την αρωγή τους σε κορυφαίο πολιτικό επίπεδο, που μόνο σ΄αυτό πλέον μπορεί να εδράζεται μια λύση. Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την αισιοδοξία του σ΄αυτό το τελικό καθοριστικό στάδιο της διαπραγμάτευσης, τονίζοντας εμφατικά πως πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι και νηφάλιοι, διότι οι πιέσεις στο κρίσιμο τελικό σημείο θα ενταθούν. Στο ίδιο μήκος κύμματος και στην αναζήτηση πλέον λύσης σε κορυφαίο πολιτικό επίπεδο, ο έλληνας πρωθυπουργός πέραν της άοκνης και διαρκούς επικοινωνίας με τους ευρωπαίους ηγέτες, ίσως έχει και μια νεά συνάντηση κορυφής, με τους κραταιούς Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ. Η Ελλάς απο πλευράς της, έχει κάνει ότι ήταν εφικτό στα πλαίσια μιας έντιμης συμφωνίας, που θα εδράζεται στο ιδεώδες και στο κεκτημένο της Ευρώπης των λαών. Τώρα είναι η κρίσιμη και καθοριστική ώρα των δανειστών, οι οποίοι θα χρεωθούν και το blame της ισοπέδωσης του ευρωπαϊκού εποικοδομήματος, σε περίπτωση, μιας στείρας και ανελαστικής συμπεριφοράς τους. Και η ιστορία ως γνωστόν, τέτοια λάθη δεν τα συγχωρεί ποτέ!!!