Το ερώτημα εδώ είναι πως μία τυπική κίνηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενεργοποιείται την συγκεκριμένη χρονική στιγμή που ο κ. Τσίπρας βροντοφωνάζει πως θέλει να βγει στις αγορές, ενώ ο κ. Στουρνάρας θεωρεί πως δεν είναι ώριμες ακόμη οι συνθήκες.
Η απόφαση της άρσης της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος στην ουσία «στρώνει» το δρόμο για την σταδιακή έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Το ερώτημα εδώ είναι πως μία τυπική κίνηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενεργοποιείται την συγκεκριμένη χρονική στιγμή που ο κ. Τσίπρας βροντοφωνάζει πως θέλει να βγει στις αγορές, ενώ ο κ. Στουρνάρας θεωρεί πως δεν είναι ώριμες ακόμη οι συνθήκες.
Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής
Συγκεκριμένα, την Τετάρτη η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ο προϋπολογισμός της Ελλάδας είναι σύμφωνος με τα πρότυπα της ζώνης του ευρώ, ενισχύοντας τη χώρα που έλαβε την πιο πρόσφατη δόση της βοήθειας διάσωσης νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, δεδομένου ότι σκέπτεται την πρώτη έξοδο στις αγορές με έκδοση ομολόγου από το 2014.
Η Επιτροπή, το εκτελεστικό τμήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα συστήσει την κατάργηση της αποκαλούμενης «διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος» για την Ελλάδα, ένα βήμα που λαμβάνεται όταν το έλλειμμα του προϋπολογισμού ενός κράτους μέλους γίνει υπέρ το δέον μεγάλο, σύμφωνα με ένα πρόσωπο με γνώση του θέματος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί επειδή δεν έχει υπάρξει ακόμη η ανακοίνωση.
Αν και σε μεγάλο βαθμό συμβολική, η απόφαση θα σηματοδοτήσει ένα σημαντικό βήμα για την Ελλάδα, η οποία βασίζεται σε διεθνή προγράμματα διάσωσης για να μην βυθιστεί από το 2010 καθώς επιδιώκει να επιστρέψει στην κανονικότητα και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Η σύσταση, η οποία πρέπει να εγκριθεί από τις κυβερνήσεις της ΕΕ, δεν έχει πρακτικές συνέπειες, καθώς οι δημοσιονομικοί στόχοι της Ελλάδας υπαγορεύονται από το πρόγραμμα διάσωσης που επικρατεί έναντι των κανόνων της ΕΕ. Αλλά η επίσημη αναγνώριση ότι η Αθήνα έχει πάρει τα λεφτά της και δεν παραβαίνει πλέον τους κανόνες της ΕΕ θα προσθέσει μια σειρά θετικών ειδήσεων γύρω από τη χώρα και τη διάσωση της.
Η έξοδος στις αγορές είναι μέρος του νέου πολιτικού αφηγήματος της Κυβέρνησης, η οποία προσπαθεί με τεχνητούς όρους να πείσει πως το κλίμα είναι θετικό για την Ελλάδα. Το ζήτημα εδώ είναι πως θα διαχειριστεί η Κυβέρνηση το συγκεκριμένο αβαντάζ που της έδωσε απλόχερα η Επιτροπή.