Πριν από πέντε χρόνια, στις 2 Οκτωβρίου 2018 , ο Τζαμάλ Κασόγκι μπήκε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη. Αλλά δεν βγήκε ποτέ .
Μόλις ένα χρόνο νωρίτερα, ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος είχε εξοριστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες φοβούμενος τη σύλληψη αφού είχε ασκήσει κριτική στις πολιτικές του πρίγκιπα διαδόχου, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, στην «The Washington Post». Ένας φόβος που υλοποιήθηκε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας.
Εκείνη την ημέρα, τον Οκτώβριο του 2018, ο Κασόγκι είχε πάει στο προξενείο για να κάνει κάποιες διοικητικές διαδικασίες σχετικά με τον γάμο που επρόκειτο να γιορτάσει λίγες εβδομάδες αργότερα με την αρραβωνιαστικιά του. Ωστόσο, τα ίχνη του Κασόγκι εξαφανίστηκαν κατά την είσοδό του στο κτίριο. Μετά από αρκετές ώρες και μέρες χωρίς νέα από τον δημοσιογράφο που επικρίνει το καθεστώς, η εξαφάνισή του εικάζεται.
Στις 5 Οκτωβρίου, ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν επιβεβαίωσε ότι μπήκε στο προξενείο και είπε ότι έφυγε λίγο μετά. Ήταν ένα ψέμα, όπως απέδειξε η Τουρκία μια μέρα αργότερα , όταν η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστρεψε το δάχτυλο απευθείας στο Ριάντ . «Ο δημοσιογράφος δολοφονήθηκε στο προξενείο από ομάδα που έφτασε ειδικά στην Κωνσταντινούπολη που έφυγε την ίδια μέρα», είπαν.
Ώρες αργότερα, εν μέσω της σύγχυσης και της παγκόσμιας έκπληξης για το τι είχε συμβεί, περισσότερες πληροφορίες αμφισβήτησαν τη σαουδαραβική εκδοχή και όλα έδειχναν μια πολιτική εκτέλεση. Η Washington Post, όπου εργαζόταν ο Khasoggi, ανέφερε ότι το πτώμα είχε «τεμαχιστεί και τοποθετηθεί σε ξύλινα κουτιά πριν πετάξει έξω από τη χώρα». Επιπλέον, σύμφωνα με τους «The New York Times», ένας από τους υπόπτους για συμμετοχή στη δολοφονία ανήκε στο περιβάλλον του διαδόχου και άλλοι τρεις ανήκαν στις υπηρεσίες ασφαλείας που συνδέονται με τον πρίγκιπα διάδοχο. Όλες αυτές οι ενδείξεις έδειχναν τη δικτατορία της Σαουδικής Αραβίας.
Δύο εβδομάδες αργότερα, και παρά το γεγονός ότι το Ριάντ αρχικά το αρνήθηκε, όταν στριμώχτηκε από την κοινή γνώμη και την πολιτική γνώμη παγκοσμίως, η Σαουδική Αραβία αναγνώρισε μια «δολοφονία» στο προξενείο της «κατά τη διάρκεια μιας μάχης με γροθιές». Επιβεβαιώθηκε ότι ο δημοσιογράφος είχε μπει, αλλά δεν βγήκε από το κτίριο, σε αντίθεση με ό,τι ισχυρίστηκε ο διάδοχος.
Επιπλέον, ο Ερντογάν χαρακτήρισε αυτό που συνέβη ως «πολιτικό φόνο», «σχεδιασμένο» και εκτελεσμένο από ομάδα «15 πρακτόρων». Έτσι, κατηγόρησε «τα ανώτατα κλιμάκια της σαουδαραβικής κυβέρνησης» ότι διέταξαν τη δολοφονία, αποκλείοντας τον βασιλιά. Λίγες μέρες αργότερα, τα λείψανα του Κασόγκι βρέθηκαν στον κήπο του προξενείου.
Μετά τη δολοφονία, οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέδειξαν ευθέως τον Μπιν Σαλμάν ως το πρόσωπο που είχε διατάξει άμεσα την εκτέλεση του επικριτή του καθεστώτος. Έκτοτε, η εικόνα της Σαουδικής Αραβίας και του διάδοχου πρίγκιπά της διακυβεύτηκε παγκοσμίως, αν και χωρίς σημαντικές συνέπειες. Πέντε χρόνια αργότερα, ο διάδοχος εξακολουθεί να απολαμβάνει ασυλίας για ό,τι συνέβη και το καθεστώς συνεχίζει να υπολογίζει στη συνενοχή της Δύσης.
«Είναι περίεργο το γεγονός ότι το άτομο που αποκάλυψε αυτό που συνέβη δεν είναι ακριβώς μια χώρα που υπερασπίζεται τους δημοσιογράφους, αλλά μάλλον μια από τις μεγαλύτερες φυλακές για δημοσιογράφους, όπως η Τουρκία», αντανακλά ο διευθυντής των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, Αλφόνσο Μπαουλούζ.
“Αυτό που συνέβη αποκάλυψε ωμά πώς ένας δημοσιογράφος θα μπορούσε να δολοφονηθεί και να διαμελιστεί ξεδιάντροπα. Και δείχνει επίσης την ατιμωρησία όσων διατάσσουν αυτά τα εγκλήματα”, λέει ο Bauluz.
Μια ατιμωρησία που έχει ως κίνητρο «την ανάγκη προμήθειας πετρελαίου». «Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε τυραννία και ειδικά όσοι έχουν πρόσβαση στο αργό πετρέλαιο απολαμβάνουν ατιμωρησίας, δυστυχώς», προσθέτουν από την RSF.
Μια έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιεύθηκε το 2019 από την τότε Ειδική Εισηγήτρια για τις εξωδικαστικές, συνοπτικές ή αυθαίρετες εκτελέσεις, Agnès Callamard, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Jamal Khashoggi έπεσε θύμα «προμελετημένης εξώδικης εκτέλεσης για την οποία ευθύνεται το κράτος της Σαουδικής Αραβίας, ευθύνη που δεν έχει εκκαθαρίστηκε, παρά το γεγονός ότι η χώρα διεξήγαγε μια δίκη στην οποία καταδικάστηκαν σε θάνατο πέντε άτομα αγνώστων στοιχείων.
«Πέντε χρόνια μετά τη βάναυση δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι που συγκλόνισε ολόκληρο τον κόσμο, ο δρόμος προς τη δικαιοσύνη για τη δολοφονία του παραμένει τελείως αποκλεισμένος», καταγγέλλει η ΜΚΟ Διεθνής Αμνηστία.
Η οργάνωση επικρίνει το γεγονός ότι δεν έχει διεξαχθεί ακόμη «ανεξάρτητη και αμερόληπτη» ποινική έρευνα για τον «ρόλο που διαδραματίζουν υψηλόβαθμα στελέχη», ενώ «οι σαουδαραβικές αρχές συνεχίζουν την ανελέητη καταστολή της ελευθερίας της έκφρασης με πλήρη ατιμωρησία».
«Είναι αποτρόπαιο που αντί να πιέζει για δικαιοσύνη για τη δολοφονία του, η διεθνής κοινότητα συνεχίζει να ανοίγει το κόκκινο χαλί για τους ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας με κάθε ευκαιρία, βάζοντας τα διπλωματικά και οικονομικά συμφέροντα πάνω από τα ανθρώπινα δικαιώματα», προσθέτει η Διεθνής Αμνηστία.
Από τότε που συνέβη η άγρια δολοφονία και παρά το γεγονός ότι στην αρχή οι μεγάλοι παγκόσμιοι ηγέτες απέφευγαν δειλά δειλά να συναντηθούν με τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο διάδοχος του θρόνου επανενσωματώθηκε στη δυτική πολιτική σφαίρα.
Και σιγά σιγά οι πόρτες άνοιξαν ξανά χάρη στις στρατηγικές ενεργειακές συμφωνίες με χώρες όπως η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Κάποιες συμφωνίες που του επέτρεψαν να απολαμβάνει ατιμωρησίας και ασυλίας, χάρη στη δύναμη του χρήματος, σύμφωνα με την RSF. “Η ατιμωρησία υποκινείται από την ανάγκη παροχής πετρελαίου. Αυτό σημαίνει ότι κάθε τυραννία και ειδικά όσοι έχουν πρόσβαση στο πετρέλαιο την απολαμβάνουν, δυστυχώς”, καταλήγει ο Bauluz.
Πηγή: RTVE.es
Μετάφραση Αθανάσιος Ρούντος
Πηγή: ertnews.gr