Δευτέρα, 26 Ιουλίου, 2021

Τζανακόπουλος: «Η Ελλάδα προσελκύει ξανά επενδύσεις»

Η Ελλάδα προσελκύει ξανά επενδύσεις, αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξή του στο CNBC, στην οποία εκφράζει παράλληλα την εκτίμηση πως θα υπάρξει συμφωνία για το ζήτημα του χρέους πριν από το τέλος του προγράμματος.

«Υπάρχουν πολλοί Αμερικανοί επενδυτές που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν σε προγράμματα στην Ελλάδα επειδή κάθε έξυπνος επενδυτής θα ενδιαφερόταν για μια οικονομία που τώρα ξεκινά να σημειώνει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης», υπογραμμίζει ο κ. Τζανακόπουλος. Ειδικότερα, όπως αναφέρει, μετά τη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με τον Έλληνα πρωθυπουργό τον Οκτώβριο, υπάρχει ανανεωμένο ενδιαφέρον από τις ΗΠΑ για να στρέψουν τις επενδύσεις τους στην Ελλάδα, ιδίως στον ενεργειακό τομέα.

Ο κ. Τζανακόπουλος τονίζει ακόμη ότι η Ελλάδα αποτελεί «πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή». «Η περιοχή έχει πάρα πολλά προβλήματα. Όπου και να κοιτάξεις υπάρχει αποσταθεροποίηση, αναταραχές. Πιστεύουμε ότι αποτελούμε έναν παράγοντα που θα διασφαλίσει και θα εγγυηθεί τη σταθερότητα στην περιοχή και αυτό το γνωρίζουν όλοι, από τις ΗΠΑ μέχρι τους Ευρωπαίους εταίρους μας», σημειώνει.

Με αφορμή παρατήρηση της δημοσιογράφου ότι η Ελλάδα ελπίζει να καταλήξει σε συμφωνία που θα αναδιοργανώσει το χρέος της πριν το καλοκαίρι ο κ. Τζανακόπουλος εκτιμά πως «θα έχουμε μια συμφωνία πριν από το τέλος του προγράμματος». «Αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς, προκειμένου να μπορέσουμε να αναχρηματοδοτήσουμε το χρέος μας χωρίς τη στήριξη του επίσημου τομέα, νομίζω ότι αυτό είναι μια προϋπόθεση για να το κάνουμε αυτό», αναφέρει, προσθέτοντας: «Άλλωστε, η Γερμανία και οι Θεσμοί, όπως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης, υποστηρίζουν ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο για τα επόμενα χρόνια και επομένως δεν αποτελεί προτεραιότητα για τους πιστωτές».

Ο κ. Τζανακόπουλος εστιάζει και στην «αστάθεια» που εμφανίζει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα το τελευταίο διάστημα: «Η Ευρώπη τους τελευταίους μήνες έχει αποσταθεροποιηθεί όχι μόνο εξαιτίας του Brexit, αλλά επειδή η Γερμανία δεν έχει κυβέρνηση και αυτό βεβαίως προκαλεί ανησυχίες», παρατηρεί, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα χρειάζεται μία γερμανική κυβέρνηση για να συνεχίσει να προχωρά με όλα τα θέματα που αφορούν το πρόγραμμα διάσωσης. Μολονότι δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει συγκεκριμένες διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πιστεύει ότι έχουν βρει έναν «αλγόριθμο».

«Έχουμε αυτό το ανώτατο όριο του 15% που οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές μας ανάγκες δεν πρέπει να ξεπεράσουν. Επομένως, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που πρέπει να λάβουμε πρέπει να είναι τέτοια ώστε να μη χρειαστεί να ξεπεράσουμε το 15% του ΑΕΠ προκειμένου να αναχρηματοδοτήσουμε το χρέος μας. Νομίζω ότι έχουμε έναν κλειδωμένο αλγόριθμο εκεί» αναφέρει.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων

spot_img