Κυριακή, 1 Αυγούστου, 2021

Τζο Μπάιντεν: Δεν θα στείλω άλλη μια γενιά Αμερικανών να πολεμήσει στο Αφγανιστάν

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ανήγγειλε την Πέμπτη πως θα αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από το Αφγανιστάν. Η προηγούμενη κυβέρνηση Τραμπ είχε συμφωνήσει να γίνει αυτό μέχρι τον Μάιο του 2021, αλλά δεν ολοκληρώθηκε λόγω της αλλαγής της κυβέρνησης.

Ο Μπάιντεν δήλωσε πως τα στρατεύματα θα έχουν φύγει μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου, μια σημαδιακή μέρα καθώς τότε, μετά τις επιθέσεις στη Νέα Υόρκη, ξεκίνησε ο πόλεμος με το Αφγανιστάν.

Οι ΗΠΑ δεν πήγαν στο Αφγανιστάν, πριν από είκοσι χρόνια «για να οικοδομήσουν ένα έθνος», είπε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι αυτό «είναι ευθύνη των ίδιων των Αφγανών». Προέτρεψε τους Αφγανούς ηγέτες «να ενωθούν» αλλά και τις γειτονικές χώρες να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης.

Παρά την αποχώρηση, οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εργάζονται για την απελευθέρωση των Αμερικανών που κρατούνται αιχμάλωτοι στο Αφγανιστάν. «Τερματίζουμε τον μακρύτερο πόλεμο της Αμερικής», συνέχισε ο Μπάιντεν, τονίζοντας: «Δεν θα στείλω άλλη μια γενιά Αμερικανών να πολεμήσει στο Αφγανιστάν».

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναγνώρισε ότι οι Ταλιμπάν, τους οποίους όπως είπε «δεν εμπιστεύεται», έχουν ισχυροποιηθεί στρατιωτικά. Ωστόσο, θεωρεί ότι δεν είναι «αναπόφευκτο» να πέσει η χώρα στα χέρια των ισλαμιστών ανταρτών.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ δεν έκτιμούν ότι η αφγανική κυβέρνηση θα καταρρεύσει μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων και είναι «εξαιρετικά απίθανο» να καταλάβουν οι Ταλιμπάν όλο το Αφγανιστάν, συνέχισε. Οι Ταλιμπάν «δεν είναι ο στρατός του Βόρειου Βιετνάμ» και δεν υπάρχει περίπτωση να δούμε ελικόπτερα να περισυλλέγουν ανθρώπους από την ταράτσα της αμερικανικής πρεσβείας στην Καμπούλ, πρόσθεσε ο Μπάιντεν.

Απευθυνόμενος στους συνεργάτες των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, ο Μπάιντεν τους είπε: «Υπάρχει ένα σπίτι για εσάς στις ΗΠΑ». Οι πτήσεις με τις οποίες θα μεταφερθούν σε τρίτες χώρες όσοι δικαιούνται ειδική βίζα –κυρίως διερμηνείς– θα ξεκινήσουν αυτόν τον μήνα.

Πηγή: iefimerida.gr

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων