«Δολοφόνο» χαρακτήρισε ο Τζο Μπάιντεν τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ερωτηθείς σχετικά από τον Τζορτζ Στεφανόπουλο του ABC στον οποίο μίλησε, ανεβάζοντας τους τόνους της αντιπαράθεσης με τον Ρώσο ομόλογό του.
Παράλληλα, αναφερόμενος στην έκθεση των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ περί ανάμιξης της Μόσχας στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ, ο Μπάιντεν σημείωσε: «Θα πληρώσει το κόστος. Θα το δείτε σύντομα».
«Τον γνωρίζω αρκετά καλά. Το πιο σημαντικό στη διαπραγμάτευση με ξένους ηγέτες, με βάση την εμπειρία μου, είναι να γνωρίζεις καλά τι είναι ο άλλος απέναντί σου», σημείωσε επίσης ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Πρόσθεσε δε ότι πιστεύει πως ο Ρώσος ομόλογός του είναι τόσο ψυχρός σαν να μην διαθέτει καν ψυχή.
Διαψεύδει, αλλά ετοιμάζεται η Μόσχα
Πάντως, το Κρεμλίνο απάντησε ήδη στις κατηγορίες περί εμπλοκής του στις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου. Ο εκπρόσωπός του, Ντμίτρι Πεσκόφ, χαρακτήρισε το περιεχόμενο της 15σέλιδης έκθεσης των αμερικανικών υπηρεσιών «αβάσιμο», πρόσθεσε ωστόσο ότι η χώρα του ετοιμάζεται για νέο γύρο κυρώσεων από τις ΗΠΑ σε βάρος της.
«Δεν συμφωνούμε με τα αποτελέσματα αυτή της έκθεσης σχετικά με τη χώρα μας. Η Ρωσία δεν επενέβη στις προηγούμενες εκλογές και δεν επενέβη στις εκλογές του 2020, όπως αναφέρεται στην έκθεση. Η Ρωσία δεν έχει καμία σχέση με την καμπάνια κατά οποιουδήποτε υποψηφίου. Άρα, βλέπουμε αυτή την έκθεση ως λανθασμένη. Είναι απολύτως αβάσιμοι (σ.σ. οι ισχυρισμοί) και αναπόδεικτοι» σημείωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, στη διάρκεια ενημέρωσης Τύπου.
Σημειώνεται ότι η επίμαχη έκθεση φέρεται να παρουσιάστηκε αρχικά στον Ντόναλντ Τραμπ στις 7 Ιανουαρίου, την επομένη των πρωτοφανών επεισοδίων στην Ουάσιγκτον και της εισβολής στο Καπιτώλιο.
Στην έκθεση, ανάμεσα στα άλλα, αναφέρονται και τα εξής: «Σε αντίθεση με το 2016, δεν είδαμε επίμονες ρωσικές προσπάθειες στον κυβερνοχώρο για πρόσβαση στην εκλογική υποδομή. […] Ένα βασικό στοιχείο της στρατηγικής της Μόσχας σε αυτόν τον εκλογικό κύκλο ήταν η χρήση αντιπροσώπων που συνδέονται με τη ρωσική Υπηρεσία Πληροφοριών για να προωθηθούν αφηγήματα με επιρροή -συμπεριλαμβανομένων παραπλανητικών ή μη τεκμηριωμένων ισχυρισμών κατά του Προέδρου Μπάιντεν- σε αμερικανικούς οργανισμούς μέσων μαζικής ενημέρωσης, σε αξιωματούχους των ΗΠΑ και σε εξέχοντα άτομα, ακόμα και ορισμένων κοντά στον τέως Πρόεδρο Τραμπ και σε στελέχη της διοίκησής του».
Όπως τονίζουν οι συντάκτες της, η ηγεσία της Ρωσίας και προσωπικά ο Πούτιν «προτιμούσαν την επανεκλογή του προέδρου Τραμπ, έστω και να θεωρούσαν κάποιες από τις πολιτικές του ως εχθρικές για τη χώρα».