Σάββατο, 24 Ιουλίου, 2021

Τζορτζ Μπους: Σφάλμα η αποχώρηση από το Αφγανιστάν, θα το πληρώσουν οι γυναίκες

Ο Τζορτζ Μπους επέκρινε την απόφαση να αποσυρθούν οι δυτικές δυνάμεις από το Αφγανιστάν, εκφράζοντας φόβους ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια στο Αφγανιστάν θα «υποστούν απερίγραπτο πλήγμα».

Σε συνέντευξη στη Deutsche Welle, o πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ ρωτήθηκε αν είναι λάθος η απόφαση για των στρατευμάτων από το Αφγανιστάν.

«Θεωρώ ότι ναι, είναι, γιατί πιστεύω ότι οι συνέπειες θα είναι απίστευτα άσχημες», απάντησε ο Μπους, υπό την προεδρία του οποίου ξεκίνησε ο πόλεμος στο Αφγανιστάν, με το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου.

Η απόσυρση των δυνάμεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ πλησιάζει στην ολοκλήρωσή του, την ώρα που οι Ταλιμπάν παίρνουν τον έλεγχο μεγάλων τμημάτων του Αφγανιστάν.

Στην ίδια συνέντευξη ο Τζορτζ Μπους ανέφερε ότι η Άνγκελα Μέρκελ είχε υποστηρίξει την ανάπτυξη των δυνάμεων στο Αφγανιστάν, εν μέρει «επειδή είδε την πρόοδο που αυτό μπορεί να φέρει για τα νεαρά κορίτσια και τις γυναίκες» στη χώρα.

«Είναι απίστευτο το πώς άλλαξε η κοινωνία από τη βαναυσότητα των Ταλιμπάν. Και ξαφνικά, δυστυχώς, φοβάμαι ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια στο Αφγανιστάν θα υποστούν απερίγραπτο πλήγμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος.

«Λυπάμαι», συμπλήρωσε και πρόσθεσε ότι με τη σύζυγό του έχουν περάσει πολύ χρόνο με Αφγανές, οι οποίες φοβούνται. «Σκέφτομαι όλους τους διερμηνείς και τους ανθρώπους που βοήθησαν όχι μόνο τα αμερικανικά στρατεύματα αλλά και τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ και φαίνεται σαν να πρόκειται να τους αφήσουν πίσω, να σφαγιαστούν από αυτούς τους πολύ βάναυσους ανθρώπους. Αυτό μου ραγίζει την καρδιά», συμπλήρωσε.

Το σύνολο των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων θα έχει ολοκληρώσει την αποχώρηση από το Αφγανιστάν μέχρι το τέλος του Αυγούστου, έπειτα από 20 χρόνια. Η αποχώρηση ολοκληρώνεται εν μέσω ολομέτωπης επίθεσης των Ταλιμπάν και τους έχει επιτρέψει να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τεράστιες περιοχές της χώρας απέναντι στις αφγανικές δυνάμεις που στερούνται της κρίσιμης αμερικανικής αεροπορικής υποστήριξης και έχουν δώσει ελάχιστα δείγματα αντίστασης.

Με πληροφορίες από AP, ΑΠΕ/ AFP

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων

spot_img