Η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, σε αναλυτική συνέντευξή της στην εφημερίδα Corriere della Sera, αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της τελευταίας Συνόδου Κορυφής σχετικά με το μεταναστευτικό.
Έκανε λόγο για μια “αδιαμφισβήτητη ιταλική επιτυχία” γιατί “καταφέραμε να καταλάβουν όλοι οι εταίροι μας ότι δεν υπήρχε νόημα να συνεχίσουμε να διαφωνούμε μεταξύ των χωρών πρώτης άφιξης και των χωρών προορισμού για το ποιος θα έπρεπε να έχει την ευθύνη να διαχειριστεί το φαινόμενο και ότι ο μόνος τρόπος ήταν να συνεργαστούμε στα εξωτερικά σύνορα παραπάνω μέσω ισότιμης συνεργασίας με τις αφρικανικές χώρες“.
“Η επένδυση στη σταθερότητα της Βόρειας Αφρικής και η αποτροπή των αναχωρήσεων είναι πρωταρχικό ιταλικό συμφέρον και, τέλος, ευρωπαϊκή προτεραιότητα. Στην εξωτερική διάσταση συμφωνούμε όλοι. Στην εσωτερική διάσταση, όχι. Αλλά αυτό είναι φυσιολογικό, γιατί σε ένα τόσο διχαστικό ζήτημα είναι δύσκολο να βρεις κανόνες που να λειτουργούν για όλους. Ελπίζω να υπάρχει περιθώριο να έρθουν οι θέσεις πιο κοντά” πρόσθεσε η Μελόνι.
Σχετικά με τις πρόσφατες αντιρρήσεις των Μοραγιέβσκι και Όρμπαν σημείωσε: “Η Πολωνία και η Ουγγαρία έχουν υποδεχθεί εκατομμύρια Ουκρανούς πρόσφυγες που λαμβάνουν εισφορές από την ΕΕ χαμηλότερες από τις αναγκαίες. Από την άλλη, σύμφωνα με τη συμφωνία της 8ης Ιουνίου, θα κληθούν να πληρώσουν 20.000 ευρώ για κάθε μη μετεγκατασταθή μετανάστη, συμπεριλαμβανομένων των παράτυπων. Όλα αυτά, δυσχεραίνονται και από το πάγωμα των κονδυλίων των Σχεδίων Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας των χωρών αυτών. Η έλλειψη ευελιξίας τους είναι κατανοητή και πάντα σέβομαι πολύ όσους υπερασπίζονται τα εθνικά τους συμφέροντα. Μπορεί να ξεπεραστεί οικοδομώντας ξανά μια σχέση εμπιστοσύνης και με αυτή την έννοια προσπαθώ να δώσω τη συμβολή μου“.
Σε ερώτηση για το εάν η έλλειψη συμφωνίας οδηγεί στην παράλυση της ΕΕ και θέτει σε κίνδυνο το σύμφωνο του Λουξεμβούργου για τη μετανάστευση, απάντησε: “Όχι, το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου προχωρά. Αλλά επιτρέψτε μου να διευκρινίσω, η πώληση αυτής της συμφωνίας ως αποτελεσματικής λύσης είναι λάθος. Μπορεί να βοηθήσει την Ιταλία σε σχετικό βαθμό, επίσης επειδή η βασική αρχή του Δουβλίνου για το κράτος του πρώτου λιμένα δεν έχει ξεπεραστεί και το βάρος για έθνη όπως η Ιταλία εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλό. Το Σύμφωνο ασχολείται με τη διαχείριση των αφίξεων όταν συμβαίνουν, η προτεραιότητά μου είναι να σταματήσω τις παράνομες ροές πριν φύγουν και να σταματήσω την εμπορία ανθρώπων“.