Η εκρηκτική μεταβλητότητα που έδειξαν τον Αύγουστο οι αγορές ήταν μάλλον “τεράστια υπεραντίδραση”, αλλά παρά την επαναφορά της ηρεμίας η UBS αναμένει ότι η μεταβλητότητα θα είναι αυξημένη το προσεχές διάστημα, μέχρι τουλάχιστον να ξεκαθαρίσει η εικόνα στην οικονομία των ΗΠΑ.
Ειδικότερα, στις αρχές του Αυγούστου τα πιο αδύναμα του αναμενόμενου στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ καλλιέργησαν ανησυχίες για το ενδεχόμενο επικείμενης ύφεσης στη χώρα με την Wall Street να αρχίζει να διολισθαίνει. Ακριβώς την ίδια ώρα η υιοθέτηση ενός πιο επιθετικού (hawkish) τόνου από την Bank of Japan οδήγησε σε έντονη ανατίμηση του νομίσματος της χώρας και σε μαζική εκκαθάριση των carry trades στο γιεν, με τον Nikkei να πραγματοποιεί ιστορική βουτιά 12% και τις πιέσεις να μεταδίδονται στις αγορές παγκοσμίως.
Το μέτρο μεταβλητότητας της αμερικανικής αγοράς, VIX, γνωστός και ως ο “δείκτης φόβου” της Wall Street εκτινάχθηκε την Δευτέρα 5 Αυγούστου του παγκόσμιου sell-off σε επίπεδα που είχε να δει από τις πρώτες φάσεις της πανδημίας του Covid-19, στο 65 από το 23 μία ημέρα νωρίτερα, ενώ στην πορεία ο δείκτης υπαναχώρησε γρήγορα, υποχωρώντας πλέον έως και το 14,5 χτες.
Σύμφωνα με τον Γκάρι Φάουλερ, επικεφαλής στρατηγικής ευρωπαϊκών μετοχών και παραγώγων παγκοσμίως της UBS, που μίλησε στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, αυτό που είδαμε ήταν “μία τεράστια υπεραντίδραση”.
Όπως εξήγησε ο ίδιος, η UBS ανέμενε αύξηση των επιπέδων αστάθειας από τα προηγούμενα επίπεδα του 2024, καθώς ιστορικά ο συνδυασμός μείωσης του ονομαστικού ΑΕΠ, περικοπών επιτοκίων και αβεβαιότητας για την αγορά εργασίας ενισχύει τη μεταβλητότητα.
“Συνεπώς, στην πραγματικότητα οι τελευταίες δύο εβδομάδες ήταν ακριβώς αυτό που περιμέναμε, εκτός από το ότι η κατακόρυφη εκτίναξη της μεταβλητότητας ήταν μία τεράστια υπεραντίδραση και υπάρχουν συνέπειες για αυτό στην αγορά, αλλά στο ίδιο πλαίσιο και η ηρεμία που φαίνεται να επανέρχεται τώρα μοιάζει εξίσου ως υπερβολική αντίδραση”, είπε ο Φάουλερ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, “μέχρι να σιγουρευτούμε ότι η επιβράδυνση της οικονομίας των ΗΠΑ δεν θα έχει κόστος σε θέσεις εργασίας, θα πρέπει να περιμένουμε ότι η αβεβαιότητα αυτή θα οδηγεί σε μετρίως αυξημένα επίπεδα μεταβλητότητας – σε αντίθεση με αυτά που έχουμε δει”.
Ένας παράγοντας “κλειδί” για την αστάθεια θα είναι κατά πόσο περαιτέρω απώλειες θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ θα αρχίσουν να υποδηλώνουν “περισσότερο μια ανώμαλη προσγείωση (της οικονομίας)”, σημείωσε ο αναλυτής της UBS.
Σε αυτό το πλαίσιο, εξήγησε ότι τόσο η επόμενη έκθεση για τα μισθολόγια του μήνα εκτός γεωργικών θέσεων, όσο και οι εβδομαδιαίες εκθέσεις για τις νέες αιτήσεις λήψης επιδόματος ανεργίας θα είναι οι πλέον σημαντικοί δείκτες τις επόμενες εβδομάδες.
“Όλα τα δεδομένα για την αγορά εργασίας θα έχουν ρόλο κλειδί τους επόμενους μήνες, την ώρα που θα ξεκαθαρίζουμε εάν αυτό που είναι ξεκάθαρα πλέον μία επιβράδυνση στο μέσο του κύκλου, συνιστά επιβράδυνση την οποία θα υποστηρίξουν τελικά οι μειώσεις επιτοκίων της Fed, ή εάν στην πραγματικότητα είναι κάτι λίγο χειρότερο και οδηγεί με την απώλεια θέσεων εργασίας σε βαθύτερη επιβράδυνση ή και ύφεση”, ανέφερε ο Φάουλερ.
Για το επόμενο διάστημα είπε ότι η UBS αναμένει πως αγορές “θα σταθεροποιηθούν σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα μεταβλητότητας από αυτά που έχουμε αυτή τη στιγμή”.
Και οι αγορές πλέον θα διαπραγματεύονται εντός εύρους μάλλον, που “μπορεί να είναι ένα εύρος με μία ελαφρώς ανοδική κλίση, με μία ελαφρώς πτωτική κλίση, ίσως και να είναι πλάγια. Αλλά δεν θα είναι οι ισχυρές αγορές που είχαμε έως τώρα”, όπως πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Πηγή capital.gr