Σάββατο, 1 Οκτωβρίου, 2022

UBS: Πρόβλεψη για ύφεση 10% και εκτίναξη του χρέους

Η ελληνική οικονομία θα βυθιστεί σε μία απότομη ύφεση ενώ το δημόσιο χρέος θα εκτιναχθεί κοντά στα 200 δισ. ευρώ. Αυτό προβλέπει η UBS αν και η ελβετική επενδυτική τράπεζα αναγνωρίζει πως η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης καθώς και η η απόφαση να γίνουν δεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως εχέγγυα, προσφέρουν «καθοριστικής σημασίας» στήριξη.

Ο οίκος επικαλείται το βαρύ οικονομικό κόστος της πανδημίας, η επίδραση της οποίας οποία είναι δύσκολο να εκτιμηθεί σε ό, τι αφορά τον κλάδο του τουρισμού. Οι αναλυτές της UBS σημειώνουν πως το μέγεθος της ζημιάς θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη διάρκεια των αρνητικών επιπτώσεων στον τουριστικό κλάδο. Αν και σημειώνει πως είναι δύσκολο να γίνουν προβλέψεις διαρκείας, προειδοποιεί πως πιθανότατα θα χαθεί το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων το καλοκαίρι.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η ελληνική οικονομία είναι χωρίς στηρίγματα, σημειώνει η UBS. Το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους έχει τη μορφή μακροπρόθεσμων δανείων και βρίσκεται στα χέρια του λεγόμενου επίσημου τομέα, καθώς και το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει φροντίσει να χτίσει ένα αξιολόγο ταμειακό απόθεμα.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων