Η UBS εκτιμά ότι τα μηνύματα που προέκυψαν από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 11 Απριλίου και τις επακόλουθες δημόσιες δηλώσεις των αξιωματούχων της ΕΚΤ είναι ξεκάθαρα: Η ΕΚΤ βρίσκεται σε καλό δρόμο για μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στο 3,75% στην προσεχή συνεδρίαση της 6ης Ιουνίου.
«Πιστεύουμε ότι ακόμη και τα απογοητευτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό του Μαΐου (που δημοσιεύονται αύριο Παρασκευή 31 Μαΐου), μετά την αύξηση της τάσης στην τελευταία ανακοίνωση της ΕΚΤ για την αύξηση των μισθών με διαπραγμάτευση (4,7% ετησίως το α’ τρίμηνο από 4,5% ετησίως το δ’ τρίμηνο πέρυσι), δεν θα σταματήσουν την ΕΚΤ. Οι συμμετέχοντες στην αγορά θα εξετάσουν προσεκτικά τη δήλωση πολιτικής της ΕΚΤ, τη συνέντευξη τύπου της προέδρου Λαγκάρντ και τις νέες μακροοικονομικές προβλέψεις των εμπειρογνωμόνων της ΕΚΤ για τυχόν ενδείξεις σχετικά με τον ρυθμό μείωσης των επιτοκίων μετά τον Ιούνιο και ιδίως για ενδείξεις ότι η ΕΚΤ μπορεί να προβεί στη δεύτερη μείωση ήδη στην επόμενη συνεδρίαση στις 18 Ιουλίου (είμαστε επιφυλακτικοί, όπως και η Isabel Schnabel)», εξηγεί η ελβετική τράπεζα.
Ο ρυθμός μείωσης των επιτοκίων μετά τον Ιούνιο είναι πολύ πιο αβέβαιος
Ενώ η μείωση των επιτοκίων στις 6 Ιουνίου φαίνεται να είναι ειλημμένη απόφαση, ο ρυθμός των επόμενων μειώσεων των επιτοκίων φαίνεται πολύ λιγότερο σαφής και θα εξαρτάται περισσότερο από τα δεδομένα. Εξάλλου, υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με τον ρυθμό αποπληθωρισμού, καθώς και των γεωπολιτικών εξελίξεων. Στο συνέδριο ECB Watchers τον Μάρτιο, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι η ΕΚΤ, καθώς θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια, θα παραμείνει σε μεγάλο βαθμό εξαρτώμενη από τα δεδομένα και “δεν θα δεσμευτεί εκ των προτέρων σε μια συγκεκριμένη πορεία των επιτοκίων”. Σύμφωνα με την κ. Λαγκάρντ, η ΕΚΤ θα συνεχίσει να βαθμονομεί την αντίδραση της πολιτικής της με βάση: α) τις προοπτικές του πληθωρισμού, β) τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και γ) την ισχύ της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής.
«Ωστόσο, τα σχετικά βάρη των τριών πυλώνων ενδέχεται να αλλάξουν: Καθώς η εμπιστοσύνη της ΕΚΤ στις δικές της προβλέψεις ενισχύεται, η σημασία του πρώτου πυλώνα -δηλαδή των προοπτικών για τον πληθωρισμό- θα αυξηθεί, ενώ οι άλλοι δύο πυλώνες ενδέχεται να καταστούν λιγότερο σημαντικοί. Κατά συνέπεια, οι τριμηνιαίες μακροοικονομικές προβολές των εμπειρογνωμόνων της ΕΚΤ θα αποτελούν τη σημαντικότερη βάση για τις μελλοντικές αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου για τα επιτόκια», επισημαίνει η UBS.
Αναμένουμε μειώσεις 75 μ.β. φέτος και 100 μ.β. το 2025
«Σύμφωνα με το κεντρικό μας σενάριο, η πρώτη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ στις 6 Ιουνίου θα ακολουθηθεί από μια μακρά και σταδιακή σειρά μειώσεων των επιτοκίων κατά 25 μ.β. ανά τρίμηνο (Σεπτέμβριος, Δεκέμβριος, Μάρτιος, Ιούνιος, δηλαδή τους μήνες κατά τους οποίους θα παρουσιαστούν οι νέες μακροοικονομικές προβολές). Αυτό θα συνεπάγεται σωρευτικές μειώσεις επιτοκίων κατά 75 μ.β. το 2024 και 100 μ.β. το 2025, με αποτέλεσμα το επιτόκιο να διαμορφωθεί στο 3,25% στο τέλος του 2024 και στο 2,25% στο τέλος του 2025. Η πρόβλεψή μας βασίζεται στην υπόθεση ότι τα ουδέτερα επιτόκια πολιτικής είναι γύρω στο 2%, αλλά η ΕΚΤ έχει ήδη επισημάνει ότι θα επικαιροποιήσει τις εκτιμήσεις της το επόμενο έτος. Αυτή τη στιγμή, οι αγορές επιτοκίων τιμολογούσαν -23 μ.β. για τον Ιούνιο, -43 μ.β. σωρευτικά έως τον Σεπτέμβριο και -62 μ.β. έως τον Δεκέμβριο, ακολουθούμενες από μειώσεις 51 μ.β. το 2025», καταλήγει η τράπεζα.
Πηγή newmoney.gr