Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς
Για λαθρεμπόριο «βιομηχανικής κλίμακας» έργων τέχνης κάνει λόγο η Unesco, αναφερόμενη στη λεηλασία των αρχαίων μνημείων από το Ισλαμικό Κράτος. Τα ποσά είναι τεράστια και αποτελούν σημαντική χρηματοδότηση των τζιχαντιστών.
Η γενική διευθύντρια της Unesco, Ιρίνα Μπόκοβα, υπογράμμισε την ανάγκη να καταπολεμηθεί το λαθρεμπόριο αντικειμένων τέχνης μέσω του οποίου χρηματοδοτείται ο ισλαμικός εξτρεμισμός. Τα στοιχεία προέρχονται από δορυφορικές φωτογραφίες αλλά και εντοπισμό πολλών αρχαίων αντικειμένων σε παράνομες αγορές.
Για “Λεηλασία σε βιομηχανική κλίμακα”, μέσω “χιλιάδων παράνομων αρχαιολογικών ανασκαφών”, έκανε λόγω η Μπόκοβα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Σόφια για το θέμα αυτό.
“Ο περιορισμός του παράνομου εμπορίου αντικειμένων τέχνης είναι αυτή τη στιγμή η προτεραιότητα νούμερο ένα”, πόσο μάλλον που “χρησιμεύει για τη χρηματοδότηση των εξτρεμιστών”, υπογράμμισε η γενική διευθύντρια της Unesco, η οποία κάλεσε τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδιαίτερα, “να ενισχύσουν τη νομοθεσία τους ώστε να σταματήσουν το παράνομο αυτό εμπόριο”.
Οι εικόνες που φτάνουν σε εμάς μέσω των βίντεο των τζιχαντιστών που δίνονται στη δημοσιότητα, δεν είναι μόνο προπαγάνδα και δημιουργία εντυπώσεων. Ειδικά στην περίπτωση των καταστροφών αρχαίων μνημείων αποτελούν διεθνή διαφήμιση και προσέλκυση των διεθνών αγορών αρχαιοκάπηλων. Το έγκλημα που διαπράττεται στη Συρία, δεν έχει προηγούμενο και δυστυχώς ακόμη και αν αντιμετωπιστεί το κίνημα των τζιχαντιστών στην περιοχή η καταστροφή είναι ήδη μη αναστρέψιμη. Και όλα αυτό φυσικά χωρίς καν να γίνει λόγος για τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν ή ξεριζώθηκαν.