Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
65,3 εκατομμύρια άνθρωποι – αριθμός ρεκόρ – «ξεριζώθηκαν» σε όλο τον κόσμο το περασμένο έτος, πολλοί από αυτούς αφήνοντας πίσω τους πολέμους μόνο για να αντιμετωπίσουν τοίχους, αυστηρότερους νόμους και φαινόμενα ξενοφοβίας κατά την άφιξή τους στα εκάστοτε σύνορα, σύμφωνα με σημερινή δήλωση της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών.
Ο αριθμός, ο οποίος αυξήθηκε από 59,5 εκατομμύρια το 2014 και κατά 50% μέσα σε πέντε χρόνια, υποδηλώνει ότι 1 στους 113 ανθρώπους στον πλανήτη είναι πλέον πρόσφυγας, αιτών άσυλο ή εσωτερικά εκτοπισμένος στη χώρα του.
Οι διαμάχες στη Συρία, το Αφγανιστάν, το Μπουρούντι και το Νότιο Σουδάν βρίσκονται ψηλά στη λίστα με τους εκτοπισμένους ανθρώπους, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των προσφύγων σε 21,3 εκατομμύρια, εκ των οποίων το 50% πρόκειται για παιδιά, όπως υποστηρίζει η UNHCR σε έκθεσή της με τίτλο «Παγκόσμιες Τάσεις» στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων.
«Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες διασχίζουν τη Μεσόγειο και φθάνουν στις ακτές της Ευρώπης, στέλνοντας το μήνυμα ότι αν δεν λύσεις τα προβλήματα, τα προβλήματα θα έρθουν σε σένα», σημείωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Filippo Grandi σε συνέντευξη Τύπου.
«Είναι οδυνηρό, το ότι έχει χρειαστεί τόσος πολύς χρόνος για τους ανθρώπους στις πλούσιες χώρες να το κατανοήσουν αυτό», είπε και συμπλήρωσε, «Χρειαζόμαστε δράση, πολιτική δράση για να σταματήσουν οι συγκρούσεις, κάτι που αποτελεί το πιο σημαντικό μέσο πρόληψης των προσφυγικών ροών».
Περίπου 2.000.000 νέες αιτήσεις ασύλου υποβλήθηκαν σε βιομηχανικές χώρες το 2015, αναφέρει η έκθεση. Σχεδόν 100.000 από αυτές αφορούσαν σε ασυνόδευτα παιδιά ή χωρισμένα από τις οικογένειές τους, δηλαδή τρεις φορές υψηλότερα ποσοστά από αυτά του 2014, αποτελώντας νέο ιστορικό υψηλό.
Η Γερμανία, όπου ένας στους τρεις αιτούντες ήταν Σύρος, βρέθηκε στην κορυφή της σχετικής λίστας με 441.900 αιτήσεις, ακολουθούμενη από τις Ηνωμένες Πολιτείες με 172.700, όπου πολλοί προσπαθούν να ξεφύγουν από τη βία των συμμοριών και των καρτέλ ναρκωτικών στο Μεξικό και την Κεντρική Αμερική.
Οι αναπτυσσόμενες περιοχές εξακολουθούν να φιλοξενούν το 86% των προσφύγων του κόσμου, με προεξάρχουσα την Τουρκία με 2,5 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες, που ακολουθείται από το Πακιστάν και τον Λίβανο, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της τελευταίας αυτής έκθεσης.
Πηγές: Euronews, Reuters