Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής
Πρόσφατα η UNHCR (United Nations High Commissioner for Refugees) εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει αναλυτικά και σύμφωνα με τα στατιστικά της στοιχεία τους μετανάστες και πρόσφυγες που διέσχισαν την Μεσόγειο μέσα στο έτος 2015, αριθμός που ξεπερνάει τους 500.000 πρόσφυγες.
Φυσικά η μαζική φυγή των Σύριων προσφύγων γίνεται λόγω της εμπόλεμης κατάστασης που επικρατεί στην χώρα τους και στην ουσία έχει πιάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση απροετοίμαστη η μαζική φυγή και η μετανάστευση σε χώρες της Ευρώπης. Η ΕΕ για άλλη μια φορά παρότι έχει μηχανισμούς για τέτοιου είδους περιπτώσεις δεν έχει την δυνατότητα να τους θέσει σε ισχύ και να δώσει λύση στο πρόβλημα που καθυστερούν οι χώρες όπως Ελλάδα και Ιταλία με ημίμετρα.
Αναλυτικότερα, φέτος συνολικά σχεδόν 515.000 μετανάστες και πρόσφυγες διέσχισαν τη Μεσόγειο: σχεδόν 383.000 έφθασαν στην Ελλάδα και περίπου 129.000 στην Ιταλία, αναφέρει η Ύπατη Αρμοστεία που διευκρινίζει ότι το 54% αυτών είναι Σύροι και το 13% Αφγανοί.
Στην Ελλάδα το 71% των ανθρώπων που έχουν φθάσει είναι Σύροι.
Παράλληλα, περίπου 2.980 πρόσφυγες και μετανάστες έχασαν τη ζωή τους ή φέρονται ως αγνοούμενοι φέτος στην προσπάθειά τους να φθάσουν στην Ευρώπη διασχίζοντας τη Μεσόγειο. Το 2014, σχεδόν 3.500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ή παραμένουν αγνοούμενοι στα νερά της Μεσογείου, σύμφωνα με την UNHCR.
Παρά τις συντονισμένες προσπάθειες της κοινής ευρωπαϊκής επιχείρησης έρευνας και διάσωσης στο πλαίσιο της Frontex, που έσωσαν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπινες ζωές φέτος, η Μεσόγειος συνεχίζει να είναι ο πλέον φονικός δρόμος για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, επισημαίνει ο ΟΗΕ.
Σύμφωνα με την UNHCR, πολλοί άνθρωποι που φθάνουν δια θαλάσσης στη νότια Ευρώπη, κυρίως στην Ελλάδα, προέρχονται από χώρες που πλήττονται από τη βία και τις συγκρούσεις, όπως η Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Οι άνθρωποι αυτοί χρειάζονται διεθνή προστασία και συχνά είναι εξαντλημένοι και ψυχικά τραυματισμένοι.
Οι ευρωπαϊκές χώρες συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα στην κατανομή 120.000 μεταναστών και προσφύγων και στη χορήγηση οικονομικής βοήθειας στις γειτονικές χώρες της Συρίας. Ωστόσο ο ΟΗΕ κάλεσε τους ηγέτες να καταβάλουν περισσότερες προσπάθειες την ώρα που η Ευρώπη αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη μεταναστευτική κρίση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Εν κατακλείδι, θα πρέπει σταδιακά οι μη Κυβερνητικές Οργανώσεις μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να βρουν μία λύση προκειμένου οι άνθρωποι που μεταναστεύουν να μην καταλήγουν μόνο σε μία ή δύο χώρες, αλλά να γίνεται σωστή κατανομή με βάση την οικονομική δεινότητα της κάθε χώρας και αν έχει την δυνατότητα να ελέγξει το μεταναστευτικό κύμα.