Η κίνηση-σοκ της UniCredit στην Commerzbank έπιασε τη γερμανική κυβέρνηση απροετοίμαστη και βάζει νέους πονοκεφάλους στον καγκελάριο Όλαφ Σολτς.
Το Βερολίνο δεν είχε καμία εκ των προτέρων προειδοποίηση ότι η UniCredit, αγοράζοντας μετοχές που πούλησε το γερμανικό δημόσιο (πέριξ του 4,5%,), θα προχωρούσε παράλληλα σε αγορές τίτλων από την αγορά, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg. Με τον τρόπο αυτό, όμως, βρέθηκε να ελέγχει το 9%, με το γερμανικό δημόσιο να έχει πέσει στο 12%.
Η κίνηση φέρνει τους Γερμανούς σε δύσκολη θέση καθώς η UniCredit (η οποία μετέχει και στην Alpha Βank) είναι πλέον δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της Commerzbank, με ποσοστό πολύ κοντά σε αυτό της Γερμανίας, και θα μπορούσε να γίνει ο μεγαλύτερος μέτοχος όταν προσφερθούν περισσότερες μετοχές από το Δημόσιο.
Γερμανοί αξιωματούχοι περίμεναν ότι σειρά από διαφορετικούς επενδυτές θα αγόραζαν τις μετοχές της Commerzbank, με αποτέλεσμα κανείς να μην έχει μεγάλο ποσοστό. Αυτό θα είχε βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι η τράπεζα θα παραμείνει ανεξάρτητη, ώστε να επικεντρωθεί στον δανεισμό σε μεσαίου μεγέθους γερμανικές επιχειρήσεις.
Ωστόσο, οι αξιωματούχοι είχαν προειδοποιηθεί ότι η ανακοίνωση του σχεδίου να διαθέσουν μετοχές θα αύξανε τις πιθανότητες ένας ξένος όμιλος να καταλήξει να αγοράσει ένα μεγάλο κομμάτι, είπε άλλη πηγή.
Σύμφωνα με το Bloomberg, ο CEO της UniCredit, Andrea Orcel (φωτ.), είχε ενημερώσει για τα σχέδιά του την ομάδα της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι.
Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση δεν είχε λάβει καμία προσφορά από τη UniCredit πριν από τη σημερινή διαδικασία διάθεσης του πακέτου και ότι θα γίνει απολογισμός της κατάστασης, πριν αποφασιστούν τα επόμενα βήματα. Η Γερμανία, πάντως, δεν θα πουλήσει άλλες μετοχές για τουλάχιστον τρεις μήνες, σύμφωνα με τους κανόνες του χρηματιστηρίου.
Η κυβέρνηση δημοσιοποίησε τα σχέδιά της να πουλήσει μέρος της συμμετοχής για να δείξει ότι η διαδικασία θα είναι δίκαιη και να επιδείξει τη δέσμευσή της να εκποιήσει επιτέλους ένα μερίδιο που κατείχε από το 2008, είπαν δύο άτομα. Αλλά «κατάφερε» επίσης να δώσει την ευκαιρία στον Orcel.
Τις ημέρες πριν από την πώληση, η UniCredit έχτισε θέση μέσω συμβάσεων παραγώγων, είπαν οι πηγές. Η προσφορά των 13,20 ευρώ ανά μετοχή ήταν «σημαντικά υψηλότερη» από όλες τις άλλες στο πλαίσιο της διάθεσης του 4,5%, ανακοίνωσε η γερμανική κυβέρνηση.
Η επένδυση της UniCredit αυξάνει την προοπτική πλήρους εξαγοράς της Commerzbank και ο ιταλικός όμιλος έχει δηλώσει ότι θα ζητήσει άδεια για να αυξήσει το μερίδιό του. Περιπλέκει επίσης τις προσπάθειες του Βερολίνου να εκπληρώσει τις μακροχρόνιες δεσμεύσεις του να εκχωρήσει την πλήρη συμμετοχή του στην Commerzbank. Η Γερμανία εξακολουθεί να κατέχει το 12% της τράπεζας και η κυβέρνηση έχει ακόμη ένα χρόνο από τη θητεία της.
Η ιταλική κυβέρνηση ενημερώθηκε για το σχέδιο τις τελευταίες ημέρες, είπε πηγή από το περιβάλλον της Μελόνι, αν και Ιταλοί αξιωματούχοι κατανοούν ότι τα στελέχη της UniCredit συζητούν την κίνηση εδώ και αρκετές εβδομάδες.
Το σχέδιο του Βερολίνου να εκχωρήσει το μερίδιό του στον δεύτερο μεγαλύτερο όμιλο της Γερμανίας -που αποκτήθηκε ως μέρος της διάσωσης κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης- παρακολουθείται επίσης στενά στις Βρυξέλλες και αυτό σήμαινε ότι η Υπηρεσία Οικονομικών της χώρας δεν ήταν σε θέση να διερευνήσει τις προθέσεις πιθανών επενδυτών, πριν ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα ότι θα πουλήσει μετοχές της Commerzbank.
Η UniCredit ελέγχει ένα γερμανικό τραπεζικό όμιλο, τη Hypovereinsbank. Τον απέκτησε πριν από δύο δεκαετίες, σε μια συμφωνία στην οποία ο Orcel ενεργούσε ως σύμβουλος.
euro2day.gr