Το ότι το περιβάλλον γίνεται όλο και πιο πιεστικό για τη Gazprom στην Ευρώπη, είναι γνωστό. Η Κομισιόν συνεχίζει την έρευνα για την κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης που έχει σε πρώην ανατολικές χώρες, οι πελάτες της στην Κεντρική Ευρώπη πέτυχαν μεγάλες εκπτώσεις στις τιμές και πήραν τεράστιες επιστροφές, ενώ χάνει τις διαιτησίες με άλλους μεγάλους πελάτες, όπως η γερμανική RWE.
To ενδιαφέρον όμως είναι ότι η Gazprom πιέζεται ιδιαίτερα και στο εσωτερικό της Ρωσίας. Όπως αποκαλύπτει ο ειδικός στα θέματα φυσικού αερίου της χώρας, Mikhail Krutikhin, το αντίπαλο δέος για το ρωσικό μονοπώλιο φυσικού αερίου ονομάζεται Rosneft, που είναι επίσης κρατική ρωσική εταιρεία. Η τελευταία εξέλιξη αφορά παρέμβαση στη ρωσική κυβέρνηση του επικεφαλής της Rosneft Igor Sechin, ο οποίος με επιστολή του ζητά να αλλάξει νόμος του 2006, που δίνει στη Gazprom το αποκλειστικό δικαίωμα εξαγωγών φυσικού αερίου σε όλες τις μορφές. Μάλιστα επικαλείται κατ΄αρχήν συμφωνίες που έχει συνάψει με αγοραστές εκτός Ρωσίας για υγροποιημένο αέριο και ζητά να αλλάξει ο νόμος ώστε να μπορούν και άλλοι να εξάγουν τουλάχιστον υγροποιημένο αέριο. Μάλιστα, όπως τονίζει στην ανάλυσή του ο Mikhail Krutikhin, εφ΄όσον γίνει δεκτή η πρόταση του ισχυρού άνδρα της Rosneft, την οποία όπως εκτιμά έχει τη δύναμη να την απαιτήσει, τότε αλλάζει δραματικά το πρότυπο πάνω στο οποίο αναπτύχθηκε η ρωσική βιομηχανία φυσικού αερίου.
Ας σημειωθεί εδώ, ότι το εθνικό σχέδιο ανάπτυξης του τομέα φυσικού αερίου της Ρωσίας, το οποίο υιοθετήθηκε το 2008, επιτρέπει μεν και σε άλλους παίκτες να δραστηριοποιούνται στην εσωτερική αγορά, ωστόσο το δικαίωμα για εξαγωγές το προσφέρει αποκλειστικά στη Gazprom, μέχρι και το 2030.
Ήδη ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει δημοσιοποιήσει σκέψεις του για την ανάγκη αλλαγής του μοντέλου αυτού, αλλά πλέον οι πιέσεις είναι έντονες από πολύ ισχυρούς κρατικούς οικονομικούς φορείς, με διείσδυση σε υψηλά στρώματα της ρωσικής γραφειοκρατίας.