Αιχμές και εκκλήσεις περιελάμβανε η ομιλία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου στη Σαουδική Αραβία, με τον Ουκρανό πρόεδρο να κατηγορεί «ορισμένες» αραβικές χώρες ότι «κάνουν τα στραβά μάτια» απέναντι στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ζητώντας από την άλλη τη βοήθεια των χωρών του Συνδέσμου για τον τερματισμό του πολέμου.
Σε ένα αιφνιδιαστικό ταξίδι του στην Τζέντα, όπου διεξάγεται αυτή η σύνοδος κορυφής, ο Ουκρανός πρόεδρος προέτρεψε αραβικές χώρες να υποστηρίξουν την ειρηνευτική πρωτοβουλία του για τον τερματισμό της ρωσικής εισβολής.
Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη Ζελένσκι στην περιοχή μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου του 2022. Ο Ουκρανός ηγέτης αναμένεται να μεταβεί έπειτα στην Ιαπωνία, όπου διεξάγεται η σύνοδος κορυφής της G7.
«Δυστυχώς, ορισμένες χώρες σε όλο τον κόσμο και εδώ, ανάμεσά σας, κάνουν τα στραβά μάτια απέναντι σε αυτές τις παράνομες φυλακές και προσαρτήσεις», τόνισε ο Ζελένσκι, καλώντας τους ηγέτες των κρατών της περιοχής να «δουν με ειλικρινή ματιά» τον πόλεμο.
Ο ίδιος στην ομιλία του είπε ότι μέλη των αντιπροσωπειών των κρατών που συμμετέχουν στη σύνοδο κορυφής στην Τζέντα θα παραλάβουν το κείμενο του ειρηνευτικού σχεδίου 10 σημείων του Κιέβου και ζήτησε από αυτούς να συνεργαστούν απευθείας με την Ουκρανία χωρίς ενδιάμεσους.
«Καλώ όλους εσάς που σέβεστε την ειρήνη να συμμετάσχετε στην εφαρμογή της φόρμουλας ειρήνης και με αυτό τον τρόπο, να μειώσετε την εχθρότητα, τους πολέμους, τα δεινά και το κακό», τόνισε ο Ζελένσκι μιλώντας στα αγγλικά. «Η Ρωσία είναι αδύναμη, τη νικήσαμε όταν είχε περισσότερα όπλα στα χέρια της. Η επιθετικότητά της δεν προέρχεται από τη δύναμη αλλά από την κατανόηση ότι η εποχή των αυτοκρατοριών έχει τελειώσει», συμπλήρωσε.
Ο Ζελένσκι είπε ότι ένα καλό παράδειγμα του πώς η ουκρανική φόρμουλα ειρήνης μπορεί να ωφελήσει άλλους είναι η Πρωτοβουλία για τα Σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, που επέτρεψε στην Ουκρανία, από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιτηρών, να συνεχίσει τις εξαγωγές σε χώρες, μεταξύ άλλων, του Αραβικού Συνδέσμου.
Εκτός από την επισιτιστική ασφάλεια, το ειρηνευτικό σχέδιο Ζελένσκι περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τον όρο η Ρωσία να αποσύρει όλα τα στρατεύματά της από ουκρανικά εδάφη.
Παράλληλα, ο Ουκρανός πρόεδρος ευχαρίστησε τη Σαουδική Αραβία για τη βοήθειά της να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση ορισμένων αιχμαλώτων πολέμου και ζήτησε κινήσεις για την προστασία της ουκρανικής μουσουλμανικής κοινότητας – μια αναφορά στους Τατάρους της Κριμαίας, στη χερσόνησο της Κριμαίας που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014.
«Ακόμα κι αν υπάρχουν άνθρωποι εδώ στη σύνοδο κορυφής που έχουν διαφορετική άποψη για τον πόλεμο που μαίνεται στη γη μας, αποκαλώντας τον σύγκρουση, είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να είμαστε όλοι ενωμένοι για να σώσουμε ανθρώπους από τα κλουβιά ρωσικών φυλακών», είπε.
Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν δήλωσε στη σύνοδο κορυφής ότι η χώρα του είναι έτοιμη να μεσολαβήσει μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Στην κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον μπιν Σαλμάν, ο Ζελένσκι ευχαρίστησε τον de facto ηγέτη του σουνιτικού βασιλείου για «την υποστήριξή του στην εδαφική ακεραιότητα» της Ουκρανίας. Ο Ζελένσκι «ευχαρίστησε τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας για την υποστήριξή του στην εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ουκρανική προεδρία. Ο Ζελένσκι κάλεσε τον μπιν Σαλμάν να επισκεφθεί την Ουκρανία.
Η επίσκεψη Ζελένσκι στη Σαουδική Αραβία είναι σημαντική καθώς το βασίλειο, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού στον κόσμο, ενίσχυσε πρόσφατα τις σχέσεις του με την Κίνα και συντόνισε την πετρελαϊκή πολιτική του με τη Ρωσία εν μέσω του πολέμου που διεξάγει η Μόσχα κατά της Ουκρανίας.