Μια αποκαλυπτική συνέντευξη παραχώρησε ο πρώην Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Action24.
Σχετικά με το αν του έχει ζητηθεί η γνώμη του για την κυβέρνηση λόγω των πυκνών εξελίξεων, «στην αρχή μου είχε ζητηθεί η γνώμη μου, αλλά με έναν πολύ απλό και καθαρό τρόπο έχω αφήσει γραπτές οδηγίες, οι οποίες νομίζω είναι χρήσιμο να τις διαβάζει ο εκάστοτε Υπουργός και Πρωθυπουργός. Ο κ. Μητσοτάκης μου είπε ότι τις διαβάζει και ότι σε γενικές γραμμές συμφωνεί με αυτά τα οποία έχει βρει στο φάκελο» αποκάλυψε ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος δε δίστασε να απαντήσει και για τα σενάρια συμμετοχής του στην παρούσα κυβέρνηση.
«Αυτά είναι τώρα ανεκδοτολογική αντίληψη της πολιτικής. Εγώ έχω διατελέσει και Υπουργός Αμύνης, αλλά κυρίως Υπουργός Εξωτερικών και Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης ως κυβερνητικός εταίρος, ως αρχηγός κόμματος που συγκυβερνούσαμε με τον κ. Σαμαρά, άρα ήμουν Υπουργός Εξωτερικών για να εφαρμόσω με πολύ μεγάλη άνεση και μεγάλο εύρος ευχέρειας την εθνική στρατηγική, όπως την αντιλαμβανόμουν σε συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό αλλά ως συγκυβερνήτης, ως εταίρος» εξήγησε ο κ. Βενιζέλος και ξεκαθάρισε πως «Δεν είμαι για να είμαι Υπουργός μίας κυβέρνησης όπου ο Πρωθυπουργός, μάλιστα είναι και συγκεντρωτικός και δικαιούται να είναι, και ρυθμίζει τα πάντα επί των λεπτομερειών, δεν είναι αυτός ο ρόλος μου».
«Θα μπορούσε η χώρα», ωστόσο, ανέφερε ο κ. Βενιζέλος «να με χρειαστεί σε μία μεγάλη κρίση, μόνο σε κρίσεις με θυμούνται. Ιστορικά από το 1989, μετά υπάρχει μία διάθεση, ας πούμε, πιο αδιάφορη, αλλά εύχομαι και αγωνίζομαι η χώρα να μη φθάσει ποτέ στην ανάγκη να ζητήσει τη βοήθεια ανθρώπων που τους θυμούνται μόνο στις κρίσεις, δεν θέλω να πάμε εκεί, άρα δεν έχω καμία σχέση με ό,τι λέγεται κυβέρνηση και υπουργικά αξιώματα. Είμαι πολύ μακριά, πολύ αλλού».
«Καμία επαφή» με τη Γεννηματά
Κληθείς να σχολιάσει αν αντιλαμβάνεται τον εαυτό του ως «εφεδρεία», «εντάξει, είναι μεγάλη λέξη το «εθνική εφεδρεία». Είναι ο ρόλος του ενεργού πολίτη που έχει μία εμπειρία, την οποία τη λέει δημόσια γιατί το έθνος πρέπει να ακούει και να συζητά, να ακούει την αλήθεια. Οι γενικολογίες και οι ρητορείες δεν είναι πατριωτισμός» αντέτεινε ο κ. Βενιζέλος, ενώ σε σχετική ερώτηση για την ύπαρξη επικοινωνίας του με την κ. Γεννηματά, «όχι, βέβαια, δεν έχω καμία επαφή. Και εκεί δεν μπαίνω, δεν νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο είναι στον ορίζοντά μου ή στα αντικείμενά μου» ξεκαθάρισε ο κ. Βενιζέλος.
Αυτονόητες οι δημοσκοπήσεις
Αναφορικά με τα δημοσκοπικά ευρήματα, ο πρώην Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σχολίασε ότι «τις βλέπω ως αυτονόητες, εν μέσω κρίσης και μετά τη διαχείριση της υγειονομικής φάσης με επιτυχία. Βεβαίως, δεν πρέπει ποτέ κανείς να επαναπαύεται στις δημοσκοπήσεις».
Με φόντο τις εξελίξεις στην προανακριτική και στην υπόθεση Novartis, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι «οφείλω για λόγους Κράτους Δικαίου και ελληνικού πολιτισμού να σεβαστώ το δικαίωμα κάθε κατηγορουμένου ή κάθε οιονεί κατηγορουμένου στη φάση της προκαταρκτικής εξέτασης, κάθε υπόπτου, όπως είναι ο κ. Παπαγγελόπουλος, να υπερασπίζεται τον εαυτό του λέγοντας ό,τι θέλει. Δεν είναι υποχρεωμένος να μιλήσει, μπορεί να σιωπήσει και μιλώντας μπορεί να πει ό,τι θέλει. Δεν χρειάζεται να πει την αλήθεια, δεν χρειάζεται να είναι ευγενής, δεν χρειάζεται να είναι ιστορικά ακριβής, μπορεί να λέει ό,τι θέλει».
Στον αντίποδα, ο πρώην υπουργός τόνισε ότι «όλοι έχουν καταλάβει ότι έγινε μία απόπειρα αλλοίωσης του πολιτεύματος, θεμελιωδών θεσμών, οργανωμένη, όχι βεβαίως μόνον από τον κ. Παπαγγελόπουλο, δεν συνέλαβε τη σκευωρία Novartis ο κ. Παπαγγελόπουλος».
Απαντώντας, μάλιστα, για το «ποιος τη συνέλαβε τη σκευωρία, εάν δεν τη συνέλαβε ο κ. Παπαγγελόπουλος;» ο κ. Βενιζέλος κατέληξε «ο κ. Τσίπρας και όλο το πολιτικό επιτελείο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».