Γράφει η Μάνια Γεωργίου
Είναι κοινώς παραδεκτό ότι η αναλογικά μεγαλύτερη κατανάλωση ωμών φυτικών τροφίμων έναντι των ζωικών και μαγειρεμένων συμβάλλει στη μείωση των συσσωρευμένων τοξικών ουσιών στο σώμα, στην αντιμετώπιση της χρόνιας κόπωσης και της έλλειψης ενέργειας, στην καλυτέρευση οργανικών δυσλειτουργιών και στη βελτιστοποίηση των επιπέδων υγείας, της ψυχικής διάθεσης, της ζωτικότητας και της απόδοσης.
Εάν, συγχρόνως, βελτιωθεί συνολικά η ποιότητα των καταναλισκομένων τροφίμων, τότε ελαττώνεται η είσοδος διατροφικών ξενοβιοτικών στον οργανισμό, αυξάνονται τα αντιοξειδωτικά ένζυμα και ενισχύονται οι ενδογενείς μηχανισμοί αποτοξίνωσης και αντιοξείδωσης, ενώ το ξεμπλοκάρισμα του μεταβολισμού και ο ήπιος περιορισμός της θερμιδικής πρόσληψης δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για την απώλεια σωματικού βάρους.
Ο ενδεδειγμένος τρόπος είναι ένα καθαρά εποχικό και αναλογικά ισορροπημένο διαιτολόγιο κατά το πρότυπο της ελληνικής παραδοσιακής δίαιτας, αλλά με ακόμα περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Τα φρούτα και τα λαχανικά πρέπει να υπάρχουν καθημερινά στη διατροφή μας σε αυξημένη ποσότητα, με μοναδική εξαίρεση άτομα με συγκεκριμένα προβλήματα υγείας, όπως π.χ. με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή σακχαρώδη διαβήτη, τα οποία επιβάλλεται να εφαρμόζουν τις ιδιαίτερες συμβουλές του γιατρού τους.
Ωστόσο, επειδή τα φρούτα περιέχουν πολλά σάκχαρα (γλυκόζη, φρουκτόζη), είναι απολύτως απαραίτητο η μεγαλύτερη κατανάλωσή τους να εντάσσεται σε ένα ποικίλο θρεπτικό διαιτολόγιο, να γίνεται χωρίς υπερβολές και να συνδυάζεται με ένα σωματικά πιο δραστήριο τρόπο ζωής, ώστε να χρησιμοποιούνται για την άμεση παροχή ενέργειας και να μην αποθηκεύονται.