Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου, 2021

Βαρουφάκης: Η ερώτησή του στη Βουλή για την εκτίναξη του ιδιωτικού χρέους

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή και προς τον πρωθυπουργό με θέμα «Η εκτίναξη του ιδιωτικού χρέους αποκλείει την ανάκαμψη».

Ο κ Βαρουφάκης εκτιμά πως αν δεν διαγραφεί μέρος του ιδιωτικού χρέους, η πορεία της ανάκαμωης της οικονομίας θα είναι δύσκολή και υποστηρίζει τη λύση κουρέματος των ληξιπρόθεσμων οφειλών που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας έναντι των μέτρων επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής τους.

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

Θέμα: Η Εκτίναξη Ιδιωτικού Χρέους Αποκλείει την Ανάκαμψη

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Από την αρχή της πανδημίας το ΜέΡΑ25 προειδοποιούσε ότι, επιλέγοντας την επιμήκυνση των οφειλών των οικονομικά πληγέντων αντί για το κούρεμά τους, η κυβέρνησή σας θα μεγέθυνε το ιδιωτικό χρέος σε επίπεδα που εξανεμίζουν την οποιαδήποτε πιθανότητα ανάκαμψης του ευρύτερου ιδιωτικού τομέα και, συνεπώς, της χώρας.

Κατά την πανδημία, πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες συσσώρευσαν νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των €40 δις. Το συνολικό ιδιωτικό χρέος, από το 139% του ΑΕΠ που ήταν το 2019, θα ξεπεράσει το 161% του ΑΕΠ φέτος. Αυτά τα χρέη θα κληθούν να τα αποπληρώσουν οι ιδιώτες από το 2022. Καθώς αυτό θα αποδειχθεί αδύνατον, είναι νομοτελειακά δεδομένο ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη μόνο στο δημόσιο θα εκτιναχθούν από το 57% του ΑΕΠ του 2019 περίπου στο 88% το 2021.

Ακόμα και η πανδημία να υποχωρήσει γοργά, οι ιδιώτες είτε δεν θα μπορέσουν να αποπληρώσουν αυτά τα ποσά είτε θα το κάνουν εις βάρος των επενδύσεων. Χωρίς διαγραφή μεγάλου μέρους αυτού του όγκου ιδιωτικών χρεών δεν μπορεί να υπάρξει ανάκαμψη για τον ιδιωτικό τομέα. Επί πλέον, ο συνδυασμός (Α) ιδιωτικού χρέους κοντά στα 140% του ΑΕΠ και (Β) δημόσιου χρέους που ξεπέρασε το 210% του ΑΕΠ, αποτελούν μέγα αντικίνητρο σε σοβαρούς επενδυτές (δηλαδή σε υπομονετικούς επενδυτές που έρχονται όχι για να κερδοσκοπήσουν αλλά για να παράξουν εγχώριες προστιθέμενες αξίες). Όσο για τα πολύ χαμηλά επιτόκια δανεισμού του ελληνικού δημοσίου, στα οποία αρέσκεστε να αναφέρεστε, ώστε να πείσετε ότι το χρέος είναι βιώσιμο, σας θυμίζω ότι είναι απολύτως συμβατά με την εμβάθυνση της διπλής χρεοκοπίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (καθώς οφείλονται, απλά, στην υπόσχεση της ΕΚΤ να αγοράζει τα ελληνικά ομόλογα.) Δεδομένων των πιο πάνω, σας ερωτώ:

Έχετε το σθένος να παραδεχθείτε πως, χωρίς προηγουμένη ριζική αναδιάρθρωση ιδιωτικού και δημόσιου χρέους, ήταν λάθος οι αναστολές και ο συνεχιζόμενος δανεισμός (κράτους και ιδιωτών);

Θα ενημερώσετε επί τέλους τον ελληνικό λαό αν τα €12,5 δις που θα δανειστείτε από το Ταμείο Ανάκαμψης εκ μέρους ιδιωτών θα φέρουν εγγύηση του ελληνικού δημοσίου (μετατρεπόμενα σε εν δυνάμει δημόσιο χρέος); Ή εμμένετε στην ορθότητα της αδιέξοδης φαντασίωσης πως η ανάκαμψη θα έρθει με τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης τα οποία ωχριούν μπροστά στα συντριπτικά ποσοστά χρέους που έφερε η πολιτική σας;

Ο ερωτών Βουλευτής

Γιάνης Βαρουφάκης Πρόεδρος Κ.Ο. ΜέΡΑ25

Σημειώνεται πως το Σάββατο, με αφορμή τη Μέρα της Δημοκρατίας, είχε δηλώσει:

«Η γιορτή αποκατάστασης της Δημοκρατίας, σημαντική μέρα κάθε χρόνο. Δυστυχώς, από πέρυσι την ίδια μέρα έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι της ουρμπανοποίησης της χώρας. Ιδίως σήμερα πλανάται μια μεγάλη σκιά πάνω από τη γιορτή, η γιορτή του μπογδανομητσοτακικού παρακράτους της φονταμενταλιστικής ακροδεξιάς».

«Εμείς», κατέληξε στη δήλωσή του ο κ. Βαρουφάκης, «θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για τη Δημοκρατία».

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων