Σάββατο, 28 Μαΐου, 2022

Βασιλακόπουλος: Γιατί δεν χρειάζεται τεστ PCR για να βγούμε από την καραντίνα

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος εξήγησε τους λόγους που δεν απαιτείται τεστ PCR για να βγει κάποιος από την καραντίνα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής σημείωσε ότι το αρνητικό rapid test είναι αρκετό για να βγει κάποιος που νόσησε με κορωνοϊό από την καραντίνα καθώς το PCR ενδέχεται να θετικοποιηθεί χωρίς να υπάρχει κίνδυνος από την μετάδοση του ιού: «Το μοριακό τεστ είναι πολύ ευαίσθητο στην αρχή της νόσου. Όταν έχω κολλήσει, ο ιός κάνει έναν κύκλο και παύει να είναι μολυσματικός, αλλά επειδή μένουν μέσα μας ”κομματάκια” του ιού που δεν έιναι μολυσματικά είναι πολύ πιθανό το pcr να βγαίνει θετικό. Αν θέλω να βγω από την καραντίνα κάνω rapid και όχι PCR».

Σχετικά με την Όμικρον, τόνισε ότι έχει μικρό χρόνο επώασης άρα τα σύμπτωματα έρχονται πιο γρήγορα, ακόμα και νωρίτερα από τις 4-5 μέρες με την επαφή με κάποιο κρούσμα.

Όσον αφορά στον μεγάλο αριθμό των θανάτων τόνισε ότι περίπου 80-85% όσων εισέρχονται στις εντατικές είναι ανεμβολίαστοι. «Έχουμε πολύ μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων στις ηλικίες που είναι ευπαθείς, σε σχέση με άλλες χώρες αλλά και περισσότερες ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις» ανέφερε, ενώ σημείωσε πως το 90% των θανάτων αφορά ηλικίες άνω των 60 ετών.

Τέλος ο καθηγητής υπενθύμισε ότι υπάρχει ελάχιστη η πιθανότητα να νοσήσει βαριά κάποιος που έχει εμβολιαστεί με τις τρεις δόσεις.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων