Τετάρτη, 28 Ιουλίου, 2021

Βασιλική Λαζαράκου: Εξαιρετικής σημασίας η εταιρική διακυβέρνηση

Τα πεπραγμένα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς όσον αφορά τον εκσυγχρονισμό του νόμου για την εταιρική διακυβέρνηση, παρέθεσε η κα. Βασιλική Λαζαράκου, πρόεδρος της Επιτροπής, στο 2nd Greek Corporate Governance Summit, με τίτλο «Η Κατάλληλη Ώρα για Επενδύσεις στην Ελλάδα».

“Από την πρώτη στιγμή που διορίστηκε η Επιτροπή, έθεσε ως προτεραιότητα την τροποποίηση του νόμου εταιρικής διακυβέρνησης που θεωρεί ως θεμελιώδους σημασίας. Το πλαίσιο ήταν πεπαλαιωμένο και προσπαθήσαμε να το τροποποιήσουμε και να το εκσυγχρονίσουμε” τόνισε η κα. Λαζαράκου.

Σημείωσε ότι η εταιρική διακυβέρνηση πρέπει να λαμβάνεται ως μέσο προσέλκυσης διεθνών επενδυτών.

Χαιρέτησε την ευρεία αποδοχή των κομμάτων στην ψήφιση του νόμου, που περιελάμβανε σημαντικές διατάξεις, την 17η Ιουλίου.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πραγματοποιήσε έρευνα προτού προτείνει τις αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο, ώστε να εντοπίσει τα σημεία αδυναμίας του υφιστάμενου καθεστώτος.

Ενίσχυση της μονάδας εσωτερικού ελέγχου, αυξάνοντας τα ζητούμενα προσόντα των ελεγκτών και ενισχύοντας τις εσωτερικές λειτουργίες
2. Αποδοτική δομή στα ΔΣ. Θέλαμε να προωθήσουμε την ισότητα των δύο φύλων και ορίσαμε ότι το 25% των συμβουλίων πρέπει να απαρτίζεται από γυναίκες ή άνδρες και να διέπεται από αυστηρό πλαίσιο, ώστε να είναι πραγματικά ανεξάρτητα τα μέλη

Με τον εσωτερικό κανονισμό εξασφαλίστηκε η διαφάνεια στην αγορά.

“Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σκοπεύει να συνδράμει τις εισηγμένες εταιρείες για να ανταποκριθούν στο νέο θεσμικό πλαίσιο. “Δεν θα αρκεστούμε μόνο στην άσκηση εποπτείας, αλλά θα συνδράμουμε ουσιαστικά όπου χρειαστεί με οδηγίες, εγκυκλίους και διευκρινίσεις, ώστε να βοηθήσουμε τις εταιρείες για να έχουν σαφή κατανοηση του νόμου”, σημείωσε η κα. Λαζαράκου.

Πηγή: banks.com.gr

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων