Ηγέτες και μονάρχες από όλο τον κόσμο αναμένεται να παραβρεθούν στην κηδεία της Βασίλισσας Ελισάβετ που θα γίνει στο Λονδίνο.
Η κηδεία της αναμένεται να γίνει γύρω στις 19 Σεπτεμβρίου στο Αβαείο του Γουέστμινστερ, στην ίδια εκκλησία όπου στέφθηκε βασίλισσα το 1953 και θα προσελκύσει τα βλέμματα όλου του κόσμου.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος περιέγραψε τη βασίλισσα ως «σταθερή παρουσία και πηγή παρηγοριάς και υπερηφάνειας για γενιές Βρετανών», λέγεται ότι είναι μεταξύ των υψηλόβαθμων ηγετών που επιβεβαίωσαν ότι θα αποτίσουν αυτοπροσώπως τον ύστατο φόρο τιμής.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει επίσης δηλώσει την πρόθεσή του να παραβρεθεί. Είπε στους δημοσιογράφους σήμερα ότι γνώριζε τη βασίλισσα και την είχε συναντήσει δύο φορές στο παλάτι του Μπάκιγχαμ.
«Αν βρούμε η ευκαιρία θα θέλαμε να είμαστε παρόντες σε αυτή την τελετή», είπε υπονοώντας ότι θα τον συνοδεύει η σύζυγός του.
Μέλη των βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης, από χώρες όπως η Ισπανία, το Βέλγιο, η Νορβηγία, η Δανία, η Σουηδία και η Ολλανδία, θα ταξιδέψουν επίσης για την κηδεία της Ελισάβετ.
Τουλάχιστον ένας αρχηγός, ωστόσο, θα δηλώσει ηχηρά την απουσία του: ο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Και παρά το γεγονός ότι οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν πληγεί μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Πούτιν έσπευσε να εκφράσει τα συλλυπητήριά του στον Κάρολο.
«Για πολλές δεκαετίες η Ελισάβετ Β’ απολάμβανε δικαιωματικά την αγάπη και το σεβασμό των υπηκόων της, καθώς και την εξουσία στην παγκόσμια σκηνή», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.
«Οι Ρώσοι τη σεβάστηκαν για τη σοφία της», αλλά η παρουσία του Πούτιν στην κηδεία «δεν θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη», πρόσθεσε η ανακοίνωση.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, έκανε μια απρογραμμάτιστη επίσκεψη στη βρετανική πρεσβεία στο Παρίσι σήμερα για να υπογράψει το βιβλίο συλλυπητηρίων για τη βασίλισσα. Ωστόσο δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί επίσημα η παρουσία του στην κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ.
Η πρέσβης της Βρετανίας στη Γαλλία, Menna Rawlings, έγραψε στο Twitter: πως «Ευχαριστώ θερμά τον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για την επίσκεψή του στη βρετανική κατοικία σήμερα για να αποτίσει φόρο τιμής στην Αυτού Μεγαλειότητα τη Βασίλισσα στο όνομα του γαλλικού λαού. Τα λόγια και οι δηλώσεις του μας έχουν αγγίξει βαθιά και έχουν πάει κατευθείαν στις καρδιές μας».
Η προσέλκυση αυτών των προσωπικοτήτων δημιουργεί σοβαρά ζητήματα ασφαλείας, ωστόσο. Ο Μπομπ Μπρόντχερστ, πρώην διοικητής της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, είπε ότι η κηδεία θα συνεπαγόταν σχεδόν σίγουρα τη μεγαλύτερη επιχείρηση ασφαλείας που έχει γίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο.
«Σχεδόν κάθε έθνος στη γη θα θέλει να στείλει τον βασιλιά, τη βασίλισσα, τον πρωθυπουργό ή τον πρόεδρό του για την κηδεία», είπε στο PA Media.
Περισσότεροι από 8.000 καλεσμένοι βρέθηκαν στο Αββαείο του Γουέστμινστερ για τη στέψη της Βασίλισσας τον Ιούνιο του 1953, την πρώτη φορά που μεταδόθηκε τηλεοπτικά η στέψη ενός νέου μονάρχη.
Τρία εκατομμύρια άνθρωποι παρατάχθηκαν στους δρόμους του Λονδίνου για να δουν την πομπή.
Μεταξύ των αξιωματούχων που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση ήταν ο Sir Winston Churchill, οι πρωθυπουργοί της Ινδίας και του Πακιστάν, Jawaharlal Nehru και Mohammad Ali Bogra, ο στρατηγός George C Marshall -υπέρμαχος του ομώνυμου μεταπολεμικού σχεδίου ευρωπαϊκής ανάκαμψης- που ηγήθηκε της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ και ο συνταγματάρχης Anastasio Somoza, ο οποίος θα γινόταν δικτάτορας στην πατρίδα του στη Νικαράγουα.
Με πληροφορίες του Guardian