Για την πορεία της πανδημίας στην χώρα μας επ αφορμής και της εμφάνισης της μετάλλαξης Omicron η οποία έχει προκαλέσει παγκόσμιο συναγερμό, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει εντππιστεί στην Ελλάδα μίλησε ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
Όπως είπε στον ΣΚΑΪ το πρωί της Κυριακής, η μετάλλαξη Omicron θα αποτελέσει μία επανάληψη που σεναρίου που ζήσαμε με την μετάλλαξη Δέλτα τονίζοντας πως θα είναι πιο μεταδοτική, θα υπάρξουν πολύ περισσότερα κρούσματα και πιθανότατα και βαριές νοσήσεις. «Αυτή τη στιγμή επαναλαμβάνεται ένα σενάριο που έχουμε ξαναδεί άλλες δυο φορές, με τη μετάλλαξη Άλφα και τη μετάλλαξη Δέλτα. Βιολογικά αυτό που ξέρουμε είναι ότι οι παραλλαγές του ιού που επικρατούν είναι αυτές που μεταδίδονται ευκολότερα. Επίσης, ξέρουμε ότι οι παραλλαγές που επικρατούν είναι και οι πιο ήπιες, διότι αυτές δε σκοτώνουν κόσμο. Άρα πάλι μεταδίδονται ευκολότερα. Ένα σενάριο λογικό που μπορούμε να πούμε ότι και τώρα με αυτή τη μετάλλαξη, εφόσον επικρατήσει, θα είναι πιο μεταδοτική», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Στην συνέχεια ο κ. Βατόπουλος πρόσθεσε ότι όλος πληθυσμός πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι μπορεί να έχουμε μια επανάληψη της μετάλλαξης Δέλτα, συνεπώς μια επίταση της επιδημίας, περισσότερα κρούσματα κι ανεξαρτήτως αν θα είναι ηπιότερη, θα έχουμε πολλά βαριά περιστατικά. «Ακόμα κι η Όμικρον να είναι όπως η Δέλτα από πλευράς βαρύτητας νόσου, επειδή θα έχουμε πολύ περισσότερα κρούσματα, πιθανόν να έχουμε μεγαλύτερο αριθμό», σημείωσε.
Ο καθηγητής εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι απίθανο η μετάλλαξη Όμικρον να μην καλύπτεται από το εμβόλιο, έστω και με μικρότερη αποτελεσματικότητα. «Αυτό που έχει προκαλέσει ανησυχία είναι κατά πόσο αντιστέκεται στο εμβόλιο. Θεωρώ εξαιρετικά απίθανο να εμφανιστεί ένας ιός που δεν το πιάνει το εμβόλιο. Το κακό σενάριο είναι να έχει μικρή αποτελεσματικότητα, πράγμα που σημαίνει ότι ξαφνικά θα αυξηθεί ο αριθμός των ανθρώπων που μπορεί να νοσήσει βαριά», υπογράμμισε.