Πέμπτη, 7 Ιουλίου, 2022

Βατόπουλος: Να πράξουμε όπως στη Γουχάν

«Αν τα πράγματα εξακολουθήσουν να πηγαίνουν έτσι θα θρηνήσουμε θύματα τα οποία δεν όφειλαν να πεθάνουν, δεν θα μπορούν να νοσηλευτούν», είπε σε δηλώσεις του ο καθηγητής μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης βατόπουλος.

«Στη Γουχάν έβγαινε ένας άνθρωπος για να ψωνίσει μια φορά την εβδομάδα από σούπερ μάρκετ», δήλωσε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ενώ τα κρούσματα αυξάνονται κατά χιλιάδες καθημερινά και η χώρα καταγράφει διαδοχικά ρεκόρ διασωληνωμένων σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Δηλαδή κινδυνεύουμε να γίνουμε Γουχάν; «Το βλέπουμε μπροστά μας και επειδή αυτή η κατάσταση είναι απρόβλεπτη, μπορεί αύριο να τριπλασιαστούν τα θύματα» σχολίασε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας την πιθανότητα ενός ακόμα πιο δυσμενούς σεναρίου στο οποίο και άλλες πόλεις της Ελλάδας παρουσιάζουν έξαρση.

«Άμεσα μέτρα τύπου Γουχάν, αύριο, να λειτουργούμε σαν Κυριακή κάθε μέρα, να κλείσουν και οι επιχειρήσεις αν είναι δυνατόν, να κλείσουν τα πάντα για 10 μέρες 15 […] ένας άνθρωπος να βγαίνει για μια ώρα, κάθε τρεις ημέρες να πάει να ψωνίσει και να γυρίσει σπίτι του», πρόσθεσε, λέγοντας πως ίσως αυτή η εφαρμογή πολύ αυστηρών μέτρων αποφορτίσει τη μετάδοση του ιού. «Τα πράγματα είναι πολύ ανησυχητικά. Την περασμένη εβδομάδα ευελπιστούσα σε μία ελάττωση, όμως τα κρούσματα δεν πέφτουν.

Εχουμε μία επιπέδωση, ελαττώνεται λιγάκι ο αριθμός αύξησης. Είχα πει από τον Αύγουστο πως ένα χαρακτηριστικό της επιδημίας ήταν η διασπορά του σε όλη την Ελλάδα και αυτό είναι πιο δύσκολο να το ελέγξεις». «Σπανίως λέω προσωπική άποψη αλλά νομίζω πως πρέπει να γίνουμε πιο αυστηροί», κατέληξε υπογραμμίζοντας πως ούτε ο ίδιος γνωρίζει αν και κατά πόσο είναι εφικτή η άμεση εφαρμογή τέτοιων μέτρων.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων