Με την πτωτική πορεία της πανδημίας στη χώρα, να γεννά αισιοδοξία, και τους εμβολιασμούς να δίνουν το «φιλί της ζωής», πλησιάζει η ώρα για την υιοθέτηση επιπλέον ελευθεριών που θα μπορούν να απολαμβάνουν οι πλήρως εμβολιασμένοι.
Οι εμβολιασμοί, σύμφωνα με τους αρμόδιους προχωρούν με πολύ καλούς ρυθμούς. Υπολογίζεται ότι γίνονται περί τους 100.000 εμβολιασμούς την ημέρα, ενώ οι ειδικοί εκτιμούν πως αν συνεχιστεί η καλή επιδημιολογική εικόνα της χώρας, σε λίγες εβδομάδες θα μπορούμε να κυκλοφορούμε χωρίς μάσκες στους εξωτερικούς χώρους.
Στις επόμενες εβδομάδες πετάμε τις μάσκες
Στις επόμενες εβδομάδες θα βγάλουμε τις μάσκες σε εξωτερικούς χώρους τόνισε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, καθηγητής μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής των Ειδικών, σημειώνοντας ωστόσο ότι για ο ίδιος συστήνει την χρήση της μάσκας όπου υπάρχει συνωστισμός.
«Έως τις αρχές του 2022 τον κορoναϊό θα τον αντιμετωπίζουμε σαν γρίπη», είπε μεταξύ άλλων ο καθηγητής, στον Σκάι.
Παράλληλα επεσήμανε ότι τα καλά νέα είναι πως φέτος έχουμε τους εμβολιασμούς που προχωράνε, καθώς και πιο πολλές διαγνωστικές δυνατότητες που είναι πιο εύκολες από πέρυσι (self test, rapid test), ενώ τα κακά νέα είναι οι παραλλαγές του ιού που τον καθιστούν πιο μεταδοτικό.
Μιλώντας στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Στέλιος Λουκίδης, ανέφερε ότι: «Στο επόμενο χρονικό διάστημα – γύρω στις 15 Ιουλίου – η επιτροπή πιστεύω θα αποφασίσει να μην φοράμε μάσκα στους εξωτερικούς χώρους και αυτό θα ισχύσει για όλους.
Φόβος για τις μεταλλάξεις
Αντίθετη άποψη εκφράζει η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, η οποία προτείνει «να μην βγάλουν τις μάσκες οι εμβολιασμένοι στους εξωτερικούς χώρους», καθώς όπως είπε ο ιός ακόμα μεταδίδεται και τόνισε ότι «δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσο τα εμβόλια καλύπτουν τις νέες μεταλλάξεις».
Σημείωσε ακόμα ότι η μετάλλαξη Δέλτα είναι «πολύ μεταδοτική» και πρόσθεσε ότι «αν μπει στην Ελλάδα θα έχουμε πρόβλημα αν δεν έχουμε εμβολιαστεί». Η κ. Λινού είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ότι την πιάνουν τα εμβόλια αλλά δεν προστατεύονται όσοι έχουν κάνει μόνο την μια δόση AstraZeneca , ενώ επανέλαβε ότι «πρέπει να πείσουμε όλους τους ανθρώπους να εμβολιαστούν»
Σύμφωνα με τον κ. Βατόπουλο, οι εμβολιασμένοι είναι καλυμμένοι στις μεταλλάξεις, ωστόσο επικρατεί φόβος στο γεγονός ότι μέσα από την δημιουργία μεταλλάξεων μπορεί να δημιουργηθούν μεταλλάξεις ανθεκτικές στα εμβόλια όπως γίνεται με τα μικρόβια στα αντιβιοτικά.
Εξήγησε ότι αν μέχρι το φθινόπωρο το τείχος ανοσίας φτάσει το 70-80% ίσως οι μεταλλάξεις να μην «βρουν χώρο» για να επικρατήσουν. Ωστόσο, ανέφερε πως ακόμα είναι θεωρητικός ο κίνδυνος και πως σε μια τέτοια περίπτωση ίσως θα πρέπει να τροποποιηθούν τα εμβόλια.
Παράλληλα, πρόσθεσε πως το τέταρτο κύμα του κοροναϊου θα αφορά τους ανεμβολίαστους και πως το χειμώνα θα έχουμε αύξηση κρουσμάτων αλλά ο ίδιος θεωρεί ότι θα είναι μικρή και διαχειρίσιμη.
Προνόμια στους εμβολιασμένους με βάση το γαλλικό μοντέλο
Μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας εμβολιασμού για όλες τις ηλικιακές ομάδες, ξεκίνησε και η αντίστροφη μέτρηση για τις ανακοινώσεις σχετικά με το ποια προνόμια θα δοθούν στους εμβολιασμένους.
Οι συζητήσεις έχουν ήδη πραγματοποιηθεί, με την κυβέρνηση να έχει διαμηνύσει πως εκείνοι που θα επιμείνουν να μένουν ανεμβολίαστοι πρέπει να ξέρουν ότι θα εξακολουθήσουν να υφίστανται περιορισμούς στον τρόπο με τον οποίο εργάζονται, κοινωνικοποιούνται, ψυχαγωγούνται, διασκεδάζουν.
Στον πυρήνα των διευκολύνσεων που εξετάζει η κυβέρνηση, βρίσκεται η σφαίρα της διασκέδασης και φαίνεται πως κερδίζει έδαφος το «γαλλικό μοντέλο», που σημαίνει ότι οι εμβολιασμένοι θα μπαίνουν σε εσωτερικούς χώρους ή σε μαζικές εκδηλώσεις χωρίς μάσκες.
Αρχή από τον Ιούλιο
Η αρχή για την εφαρμογή των προνομίων των εμβολιασμένων θα ξεκινήσει σταδιακά από τον Ιούλιο με ορίζοντα το φθινόπωρο, με το πιστοποιητικό εμβολιασμού να αποτελεί ουσιαστικά το διαβατήριο.
Από την 1η Ιουλίου, όπως έχει ανακοινωθεί, όσοι έχουν εμβολιαστεί δεν θα απαιτείται να κάνουν self test για να προσέλθουν στον χώρο εργασίας τους, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Θα μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό χωρίς τεστ μοριακού ελέγχου ή rapid test και self test, αφού θα είναι σε ισχύ το πράσινο πιστοποιητικό εμβολιασμού σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επιπλέον εξετάζεται:
-Να επιτρέπεται η ελεύθερη είσοδος των εμβολιασμένων σε εκδηλώσεις άνω των 1.000 ατόμων, όπως ισχύει και στη Γαλλία.
-Να είναι ελεύθερη η είσοδος για όσους έχουν εμβολιαστεί και στους κλειστούς χώρους της εστίασης, στα γυμναστήρια, τα μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης.