To Baby X είναι ένα εικονικό μωρό. Πρόκειται για ένα πείραμα της εταιρείας Soul Machines με έδρα τη Νέα Ζηλανδία, που στοχεύει στον εξανθρωπισμό της τεχνητής νοημοσύνης ώστε να γίνει πιο ελκυστική και πιο αλληλεπιδραστική για το κοινό.
*Tου Βαγγέλη Χωραφά
Ο «εγκέφαλος» του εικονικού μωρού αποτελείται από αλγόριθμους που συνάγουν τι είναι καλό και τι κακό. Οι ερευνητές προγραμματίζουν τον εγκέφαλο να ανταποκρίνεται σε συγκεκριμένες εντολές και χρησιμοποιούν επίσης εργαλεία αναγνώρισης για να του επιτρέπουν να αναγνωρίζει λέξεις και εικόνες. Αυτό επιτρέπει στη συνέχεια στο Baby X να μάθει πώς να ανταποκρίνεται στις αλληλεπιδράσεις, ακριβώς όπως ένα πραγματικό μωρό.
Για παράδειγμα, όταν ένας ερευνητής αναφέρει τη λέξη «γάλα», το μωρό αναγνωρίζει τα γράμματα και λέει τη λέξη. Στη συνέχεια, ο ερευνητής επαινεί το μωρό λεκτικά, το οποίο απελευθερώνει εικονική ντοπαμίνη.
Το μωρό τότε μαθαίνει ότι ο σωστός προσδιορισμός λέξεων όπως «γάλα» είναι καλός και μαθαίνει να το επαναλαμβάνει στο μέλλον. Η ενισχυτική μάθηση όπως αυτή, παρόμοια με ενός πραγματικού μωρού, βοηθά το Baby X να αποφασίσει πώς να αντιδράσει σε ορισμένες καταστάσεις.
Από τη στιγμή που το πείραμα του Baby X θα ολοκληρωθεί, περνάμε στο επόμενο στάδιο, δηλαδή στη παραγωγή εικονικών παιδιών.
ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ TAMAGOTCHI
Τα εικονικά παιδιά που θα παίζουν μαζί σας, θα σας αγκαλιάζουν, ακόμη και θα φαίνονται σαν εσάς, θα είναι συνηθισμένα σε 50 χρόνια και θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του υπερπληθυσμού, όπως ισχυρίζονται οι ειδικοί της τεχνητής νοημοσύνης.
Αυτοί οι απόγονοι που δημιουργούνται από υπολογιστή θα ονομάζονται Tamagotchi και θα υπάρχουν μόνο στον ψηφιακό κόσμο, που είναι γνωστός ως Metaverse, ως μετασύμπαν.
Οι άνθρωποι μια μέρα θα μπορούν να χρησιμοποιούν γάντια υψηλής τεχνολογίας, που είναι σε θέση να παρέχουν απτική ανατροφοδότηση, για να αναπαράγουν τις σωματικές αισθήσεις. Αυτό θα επέτρεπε σε κάποιον να αγκαλιάσει, να ταΐσει και να παίξει με τους ψηφιακούς απογόνους του σαν να ήταν πραγματικά παιδιά.
Οι ειδικοί της τεχνητής νοημοσύνης θεωρούν ότι τα εικονικά παιδιά, πιθανότατα θα έχουν φωτορεαλιστικά πρόσωπα και σώματα – χάρη στο CGI και την προηγμένη μηχανική μάθηση – και θα μπορούν να αναγνωρίζουν και να απαντούν στους γονείς τους με τη βοήθεια φωνητικής ανάλυσης και παρακολούθησης κινήσεων του προσώπου.
Δεν θα κοστίσουν τίποτα για να τα ταΐσουν, δεν θα καταλαμβάνουν χώρο και θα παραμείνουν υγιή για όσο διάστημα είναι προγραμματισμένα να «ζουν». Θα μπορούσαν να είναι προσβάσιμα μέσω μιας συνδρομητικής υπηρεσίας τύπου Netflix για μόλις 25 δολάρια το μήνα. Για τους ειδικούς της τεχνητής νοημοσύνης αυτή η ιδέα, αντιπροσωπεύει μια βιώσιμη, μακροπρόθεσμη λύση στον έλεγχο των γεννήσεων και του αυξανόμενου υπερπληθυσμού του πλανήτη, χωρίς να εμποδίζει τους ανθρώπους να κάνουν παιδιά,
Υπολογίζεται ότι 350.000 μωρά γεννιούνται ήδη σε όλο τον κόσμο κάθε μέρα, ξεπερνώντας κατά πολύ τον αριθμό των θανάτων. Αλλά μέχρι το έτος 2100, υπολογίζεται ότι ο συνολικός πληθυσμός του πλανήτη θα μπορούσε να έχει εκτοξευτεί στα 11 δισεκατομμύρια.
Με βάση μελέτες και έρευνες κοινής γνώμης, οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα ήταν λογικό να περιμένουμε έως και το 20% των ανθρώπων, θα επιλέξουν να κάνουν ένα εικονικό μωρό αντί για ένα πραγματικό. Τα ψηφιακά παιδιά θα φαίνονται, θα ακούγονται, θα ενεργούν, ακόμη και θα «αισθάνονται» σαν αληθινοί άνθρωποι.
Στο Metaverse οι γονείς θα μπορούν να αλληλοεπιδρούν με τα παιδιά τους σε ψηφιακά περιβάλλοντα της επιλογής τους, όπως καθιστικό, πάρκο ή πισίνα. Oι γονείς θα μπορούν επίσης να ορίσουν την «ηλικία γέννησής τους» – από νεογέννητο έως έφηβο – και να επιλέξουν αν θα μεγαλώσουν σε πραγματικό χρόνο ή θα «ενεργοποιηθούν» μόνο κατόπιν εντολής. Η ιδιοσυγκρασία και τα φυσικά χαρακτηριστικά του παιδιού, εν τω μεταξύ, πιθανότατα θα βασίζονται σε εικόνες γονέων και κουίζ προσωπικότητας για να διασφαλίσουν ότι φαίνονται και συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο, όπως αν θα γεννιόταν βιολογικά στον πραγματικό κόσμο.
Οι τεχνολογικές εξελίξεις του αύριο, θα δώσουν στους ανθρώπους την ευκαιρία να «δοκιμάσουν» την ανατροφή των παιδιών προτού δεσμευτούν σε πραγματικά, όπως θα δώσουν την ευκαιρία σε όσους δεν μπορούν να αποκτήσουν μωρά με φυσικό τρόπο ή που δεν μπορούν να τα αντέξουν οικονομικά, να μεγαλώσουν ένα παιδί. Θα έχουν επίσης πιθανή ζήτηση από καταναλωτές που θέλουν τις χαρές της γονεϊκότητας, αλλά χωρίς να συμβάλλουν στην αυξανόμενη πληθυσμιακή κρίση του κόσμου.
Είναι άγνωστο το πώς θα αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα τα μελλοντικά εικονικά παιδιά και εικονικά εγγόνια της. Αν πάντως την απογοητεύσουν, θα μπορεί πάντα να πατήσει το κουμπί της διαγραφής.