Τρίτη, 24 Μαΐου, 2022

Βάζουν στο χέρι και τα εφάπαξ!

Βροχή πέφτουν, σύμφωνα με δημοσιεύματα, τα ειδοποιητήρια-κατασχετήρια των εφοριών προς τα ασφαλιστικά ταμεία για δικαιούχους του εφάπαξ που χρωστάνε στο Δημόσιο, ακόμα και αν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση. Η εφορία έχει πλέον με τους μνημονιακούς νόμους, το δικαίωμα να παρακρατήσει έως και το 50% του βοηθήματος.

Την οικονομική βία της εφορίας αντιμετώπισαν πολλοί φορολογούμενοι που πήγαν για να πάρουν φορολογική ενημερότητα και σε ορισμένες περιπτώσεις παρακρατούν ακόμα και το σύνολο της οφειλής. Οι υπάλληλοι είναι υποχρεωμένοι να εκδίδουν διαταγή πληρωμής προς τον ασφαλιστικό φορέα για παρακράτηση ολόκληρης της οφειλής.

Οι ΔΟΥ στέλνουν ηλεκτρονικά μηνύματα που ενημερώνουν τους φορολογούμενους για τις ακόλουθες κυρώσεις: προσαύξηση 1% για κάθε μήνα καθυστέρησης, μη χορήγηση Αποδεικτικού Φορολογικής Ενημερότητας, λήψη αναγκαστικών και λοιπών μέτρων, όπως κατάσχεση μισθού, ακινήτων κλπ.

Πρόκειται για πρωτοφανή βία του κράτους προς τους φορολογούμενους που συνταξιοδοτούνται και οι οποίοι είναι πρώην μισθωτοί ή άνεργοι κλπ. Στη δύση του επαγγελματικού τους βίου και χωρίς να έχουν τρόπους άμυνας, υφίστανται αυτή την κρατική αναλγησία Η υφαρπαγή του εφάπαξ δεν αποτελεί αντισυνταγματική ενέργεια και δεν εντάσσεται σε αυτό που λέγεται «στρατηγική μονόπλευρης λιτότητας»;

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων