Η τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου για το μεγαλύτερο μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για την Τουρκία θα μπορούσε να μειωθεί έως και κατά 35% φέτος, βυθίζοντας τις τιμές του πετρελαίου, ανέφερε σήμερα η ρωσική εφημερίδα Vedomosti επικαλούμενη προβλέψεις του υπουργείου Οικονομίας της χώρας.
Η εφημερίδα ανέφερε ότι η μέση τιμή του φυσικού αερίου που παρέχεται από τη ρωσική κρατική εταιρεία Gazprom θα μπορούσε να είναι περίπου 222 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα για τις χώρες που η εταιρεία κατηγοριοποιεί ως «απώτερου εξωτερικού».
Η Gazprom προσδιορίζει ως χώρες «απώτερου εξωτερικού» αυτές της ΕΕ και την Τουρκία. Οι πωλήσεις στην Ευρώπη αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ των εσόδων της Gazprom, η οποία παράγει περίπου 8 τοις εκατό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Ρωσίας.
Οι τιμές φυσικού αερίου στις μακροπρόθεσμες συμβάσεις της Gazprom συνδέονται με εκείνες του πετρελαίου με έξι έως εννέα μήνες καθυστέρηση. Οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν σχεδόν κατά 60% μεταξύ Ιουνίου και Ιανουαρίου, κυρίως λόγω κορεσμού της προσφοράς.
Ο Sergey Kupriyanov, εκπρόσωπος της Gazprom, δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να προβλέψουμε την τελική τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου για την Ευρώπη, η οποία καλύπτει το ένα τέταρτο των αναγκών της σε αέριο με προμήθειες από την Gazprom. «Θα μπορούσε κανείς να πει με βεβαιότητα στο τέλος του έτους», είπε. Εκπρόσωπος του υπουργείου οικονομίας αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.
Η Vedomosti επικαλέστηκε ανώνυμο αξιωματούχο στο υπουργείο, που είπε ότι οι προβλέψεις του θα μπορούσαν να μεταβληθούν κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης αναθεώρησης, τον Απρίλιο και τον Σεπτέμβριο.
Η πτώση των τιμών για τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου θα μπορούσε να διαταράξει τα σχέδια της ΕΕ να δημιουργήσει μια Ένωση Ενέργειας, που έχει προγραμματιστεί για τις 25 Φεβρουαρίου.
Η ενεργειακή ασφάλεια αποτελεί προτεραιότητα για τους Ευρωπαίους ύστερα από τη διαμάχη του 2009 μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας που οδήγησε σε διακοπή του εφοδιασμού με φυσικό αέριο στην ΕΕ, καθιστώντας την διαφοροποίηση των προμηθειών βασικό στόχο της Ένωσης Ενέργειας.
Η τελική πρόταση θα αναφέρεται σε μια σειρά από τομείς πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας, των μεταφορών, της έρευνας και της καινοτομίας, της εξωτερικής πολιτικής, της περιφερειακής πολιτικής και πολιτικής γειτνίασης, το εμπόριο και τη γεωργία, δήλωσε ο Maroš Šefčovič, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για την Ένωση Ενέργειας.
Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι δεν θα πρέπει να θέσουν τον πήχη πολύ υψηλά, προειδοποίησε πρόσφατα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA), λέγοντας ότι η ΕΕ θα εξακολουθήσει να εξαρτάται από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στο «προσεχές μέλλον».
Δεδομένου ότι η εγχώρια παραγωγή ορυκτών καυσίμων συνεχίζει να μειώνεται ταχέως, κυρίως στη Δανία και τις Κάτω Χώρες, οι εισαγωγές αερίου αναμένεται να αυξηθούν μεταξύ 2020 και 2030, σύμφωνα με την επισκόπηση της ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ για το 2014 του ΔΟΕ.