Πέμπτη, 18 Αυγούστου, 2022

Βέλγιο: Σήμερα εξετάζεται το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης κατά του Πουτζντεμόν

Η βελγική δικαιοσύνη εξετάζει σήμερα  το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε πριν δύο εβδομάδες η Μαδρίτη εναντίον του καθαιρεθέντος προέδρου της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν και τεσσάρων πρώην υπουργών του οι οποίοι βρίσκονται στο Βέλγιο και αρνούνται να επιστρέψουν στην Ισπανία.

Οι πέντε αξιωματούχοι της Καταλονίας διέφυγαν στο Βέλγιο μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 155 από τη Μαδρίτη με το οποίο έθεσε υπό τον έλεγχό της την επαρχία.   Προσπαθούν να αποφύγουν την ισπανική δικαιοσύνη, την ώρα που έχουν ήδη απαγγελθεί κατηγορίες εναντίον άλλων οκτώ μελών της καθαιρεθείσας κυβέρνησης.

Οι Βέλγοι δικηγόροι του Πουτζντεμόν και των υπουργών του, που καταγγέλλουν μια «δικαστική υστερία» στην Ισπανία, αναμένεται να αμφισβητήσουν την εφαρμογή του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης κάνοντας λόγο για «πολιτική δίκη».

Επίσης αναμένεται να καταθέσουν εφέσεις, αν γίνει δεκτό σήμερα το αίτημα της Μαδρίτη, γεγονός που αναμένεται να παρατείνει τη διαδικασία τουλάχιστον ως τον Ιανουάριο.   Η ακροαματική διαδικασία είναι προγραμματισμένη για σήμερα στις 14:00 (τοπική ώρα, 15:00 ώρα Ελλάδας).

HTML tutorial

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων