Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου, 2021

Βενεζουέλα: Έναρξη έρευνας για τις υποψίες εκλογικής νοθείας

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωσε την αναβολή για 24 ώρες της συγκρότησης σε σώμα της Συντακτικής Συνέλευσης. Η εναρκτήρια συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί τελικά αύριο, παρά τις καταγγελίες για νοθεία.

Η γενική εισαγγελέας της Βενεζουέλας Λουίσα Ορτέγα ανακοίνωσε από την πλευρά της χθες το βράδυ την έναρξη έρευνας για τις υποψίες εκλογικής νοθείας στην ψηφοφορία για την ανάδειξη της Συντακτικής Συνέλευσης.

Η εναρκτήρια συνεδρίαση «θα οργανωθεί με ειρήνη και ηρεμία και ακολουθώντας όλο το αναγκαίο πρωτόκολλο την Παρασκευή στις 11.00 το πρωί (τοπική ώρα), δήλωσε ο Νικολάς Μαδούρο κατά τη διάρκεια σύσκεψης με μέλη της 545μελούς Συνέλευσης.   Η αντιπολίτευση επιμένει ότι θα διατηρήσει τις έδρες της στο Κοινοβούλιο. Προετοιμαζόταν επίσης να διαδηλώσει σήμερα κατά της Συντακτικής Συνέλευσης την οποία θεωρεί παράνομη.   Την νομιμότητα του νομοθετικού σώματος που εξελέγη για να συντάξει νέο Σύνταγμα έθεσε σε αμφισβήτηση και η ίδια η εταιρεία που ανέλαβε την οργάνωση και διεξαγωγή της ψηφοφορίας καταγγέλλοντας νοθεία.   «Γνωρίζουμε χωρίς καμιά αμφιβολία πως η συμμετοχή στις πρόσφατες εκλογές για μια Εθνική Συντακτική Συνέλευση χειραγωγήθηκε», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Smartmatic Αντόνιο Μουγκίκα στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Λονδίνο.

Ο Μουγκίκα διευκρίνισε πως η Smartmatic, η οποία παρέχει τεχνολογία ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για εκλογές σ’ όλον τον κόσμο, μπόρεσε να εντοπίσει ότι η συμμετοχή που ανακοινώθηκε επισήμως ήταν υπερβολική λόγω του αυτοματοποιημένου εκλογικού συστήματος της Βενεζουέλας.   «Υπολογίζουμε πως η διαφορά ανάμεσα στην πραγματική συμμετοχή και σ’ αυτή που ανακοινώθηκε από τις αρχές είναι τουλάχιστον ένα εκατομμύριο ψήφοι», πρόσθεσε.

Εισαγγελική έρευνα

 «Πρόκειται για σεισμό», δήλωσε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου που προήλθε από τις εκλογές του 2015 και όπου η αντιπολίτευση έχει την πλειοψηφία.

«Πρόκειται για ανεύθυνη καταγγελία που βασίζεται σε αβάσιμες εκτιμήσεις σχετικά με στοιχεία που έχει στην κατοχή του αποκλειστικά το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο, δήλωσε η πρόεδρός του Τιμπισάι Λουκένα, ενώ ο Νικολάς Μαδούρο θεωρεί η καταγγελία αποτελεί «αντίδραση του διεθνούς εχθρού», ενώ η ψηφοφορία υπήρξε «διαφανής».

«Σας πληροφορώ ότι όρισα δύο δικαστές για να ερευνήσουν τους τέσσερις διευθυντές του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου σχετικά με αυτή τη σκανδαλώδη ενέργεια», δήλωσε η Λουίσα Ορτέγα.  

«Βρισκόμαστε ενώπιον ενός γεγονότος πρωτοφανούς, σοβαρού που συνιστά αδίκημα», δήλωσε η γενική εισαγγελέας, η οποία απέρριψε τη Δευτέρα τη Συντακτική Συνέλευση κάνοντας λόγο για «δικτατορική φιλοδοξία» του Μαδούρο.

Η αντιπολίτευση μποϊκόταρε την ψηφοφορία καταγγέλλοντας «απάτη» με στόχο την παραμονή του Μαδούρο στην εξουσία πέραν της λήξης της θητείας του το 2019.   Η Ευρωπαϊκή Ενωση ανακοίνωσε χθες ότι αρνείται να αναγνωρίσει την Συντακτική Συνέλευση . «Η Συντακτική Συνέλευση επιδείνωσε σημαντικά την κρίση στη Βενεζουέλα», δήλωσε η Φεντερίκα Μογκερίνι, επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Υψηλή πολιτική ένταση και διεθνείς καταγγελίες  

Η Συνέλευση θα ξεκινήσει τις εργασίες της σε κλίμα πολιτικής και οικονομικής κρίσης στο εσωτερικό, υψηλής έντασης στις σχέσεις με τις ΗΠΑ και εν μέσω έντονων διεθνών καταγγελιών μετά τη σύλληψη των δύο ηγετών της αντιπολίτευσης Λεοπόλντο Λόπες και Αντόνιο Λέντεσμα.  

Μέσα στο κλίμα κρίσης, ο Μαδούρο ανακοίνωσε χθες τον διορισμό νέου υπουργού Εξωτερικών Χόρχε Αρεάθα, πρώην υπουργού Ορυχείων που αντικαθιστά την Ντέλσι Ροντρίγκες, η οποία εξελέγη μέλος της Συντακτικής Συνέλευσης.

Την ίδια στιγμή, η αεροπορική εταιρεία της Αργεντινής Aerolineas Argentinas ανακοίνωσε την ακύρωση της εβδομαδιαίας πτήσης προς και από το Καράκας στις 5 Αυγούστου για «λόγους ασφαλείας και λειτουργικούς λόγους».   Πολλές αεροπορικές εταιρείες έχουν τερματίσει ή μειώσει τις δραστηριότητές τους στην όλο και πιο απομονωμένη Βενεζουέλα: οι Air Canada και Aéromexico από το 2014, η Alitalia το 2015, οι GOL, Latam και Lufthansa το 2016 και ακολούθησαν οι United Airlines, Avianca et Air France το 2017.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων