Σάββατο, 13 Αυγούστου, 2022

Βερολίνο: «Όχι» στην υποδοχή 2.000 μεταναστών από τη Λευκορωσία

Το Βερολίνο δεν αποδέχεται την πρόταση της Λευκορωσίας για την υποδοχή από τη Γερμανία 2.000 μεταναστών που βρίσκονται στο λευκορωσικό έδαφος, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, κατηγόρησε σήμερα τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι αρνούνται οποιαδήποτε συζήτηση για την τύχη των δύο χιλιάδων μεταναστών που είναι εγκλωβισμένοι σε λευκορωσικό έδαφος στα ανατολικά σύνορα της Ε.Ε.

Οι Δυτικοί κατηγορούν τη Λευκορωσία ότι δημιούργησε τεχνητά την κρίση οργανώνοντας τη ροή μεταναστών από τη Μέση Ανατολή προς το Μινσκ και διοχετεύοντάς τους στη συνέχεια προς τα πολωνικά σύνορα με την υπόσχεση της εύκολης διέλευσης στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να εκδικηθούν την Ένωση για τις κυρώσεις που έχει επιβάλει κατά του λευκορωσικού καθεστώτος σχετικά με την καταστολή του κινήματος της αντιπολίτευσης.

«Περιμένω από την Ευρωπαϊκή Ένωση να απαντήσει στην ερώτηση που αφορά τους 2.000 μετανάστες», δήλωσε σήμερα ο Αλεξάντρ Λουκασένκο, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Belta, κατά τη διάρκεια κυβερνητικής συνεδρίασης.

HTML tutorial

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας δήλωσε ότι έχει ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να υποδεχθεί τους μετανάστες. «Η (καγκελάριος της Γερμανίας) Άνγκελα Μέρκελ μού υποσχέθηκε ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επρόκειτο να εξετάσουν το πρόβλημα σε επίπεδο Ε.Ε.», διαβεβαίωσε ο Λουκασένκο, ο οποίος επικοινώνησε δύο φορές την περασμένη εβδομάδα με τη Μέρκελ.

«Αλλά δεν το κάνουν», είπε, προσθέτοντας ότι οι Βρυξέλλες αρνούνται κάθε επαφή για το θέμα, παρά τις εκκλήσεις του υπουργού Εξωτερικών της Λευκορωσίας. «Θα ζητήσουμε από τους Γερμανούς να τους δεχθούν», είπε.

Η Λευκορωσία διαβεβαίωσε την περασμένη βδομάδα ότι η καγκελάριος της Γερμανίας επρόκειτο να διαπραγματευθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση την δημιουργία «ανθρωπιστικού διαδρόμου» για την διέλευση 2.000 μεταναστών που παραμένουν στα σύνορα προς την Γερμανία.

Ο ισχυρισμός αυτό διαψεύσθηκε κατηγορηματικά από την γερμανική κυβέρνηση.

«Η ιδέα ότι μπορεί να δημιουργηθεί ένας ανθρωπιστικός διάδρομος προς την Γερμανία για 2.000 μετανάστες – και εμείς το είπαμε την περασμένη εβδομάδα – δεν αποτελεί αποδεκτή από την Γερμανία ή την Ευρωπαϊκή Ένωση λύση», δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ αντιδρώντας στους ισχυρισμούς του Λουκασένκο.

Χιλιάδες μετανάστες, στην πλειονότητά τους Ιρακινοί Κούρδοι, είχαν εγκλωβιστεί στα παγωμένα δάση στα σύνορα ανάμεσα στη Λευκορωσία και στην Πολωνία ελπίζοντας να περάσουν στο ευρωπαϊκό έδαφος.

Περί τους 400 επαναπατρίστηκαν την Πέμπτη με αεροπλάνο στο Ιράκ και περίπου 2.000 μεταφέρθηκαν σε υπόστεγο κέντρου επιμελητείας κοντά στα σύνορα.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων