Την Πρωτομαγιά του 2004 η ΕΕ μεγάλωσε, υποδεχόμενη δέκα νέα μέλη, μεταξύ αυτών η Κύπρος.
Σήμερα, είκοσι χρόνια μετά, το Βερολίνο τίμησε τις δέκα χώρες που εντάχθηκαν στην ευρωπαϊκή οικογένεια το 2004.
Η διεύρυνση αποτελούνταν από οκτώ χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, τις Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβενία, Σλοβακία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία μαζί με τη μικρή Μάλτα και την Κύπρο.
Το Βερολίνο τίμησε την επέτειο με μια γιορτή με τους πρεσβευτές των δέκα αυτών χωρών σε μια εκδήλωση στο τοπικό κοινοβούλιο, με καλεσμένους επίσης από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Κροατία, χώρες που εντάχθηκαν αργότερα στην ΕΕ αλλά και το Βέλγιο, που έχει την εξάμηνη προεδρία της ΕΕ και μάλιστα λίγο πριν από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.
«Για την Κυπριακή Δημοκρατία η ένταξη στην ΕΕ τον Μάιο του 2004 ήταν το πιο σημαντικό γεγονός από την ίδρυσή της. Σε αντίθεση με κάποιες άλλες χώρες, για τις οποίες η προεργασία για την ένταξη σήμαινε κυρίως έναν εκσυγχρονισμό της κοινωνίας, στη δική μας περίπτωση η ένταξη ήταν κάτι πολύ περισσότερο. Μια επιτυχία πολιτικής φύσεως για μια χώρα όπως η Κύπρος, η οποία ακόμη και σήμερα είναι υπό τουρκική κατοχή. Η ένταξη στην ΕΕ το 2004 σήμαινε για την Κύπρο μεγαλύτερη ασφάλεια και μια δυνατότερη φωνή για μια χώρα υπό κατοχή, στο πλαίσιο μιας μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικογένειας» αναφέρει στην DW η Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Βερολίνο Μαρία Παπακυριακού.
Η ίδια, αποτιμώντας την ευρωπαϊκή διαδρομή της χώρας της παρατηρεί ότι η Κύπρος «παρά την κατοχή, ευημερεί. Ίσως ακριβώς εξαιτίας της κατοχής από το 1974 μέχρι σήμερα, έχουμε μάθει να εργαζόμαστε σκληρά για να ξεπερνούμε τις δυσκολίες. Ακόμη και μετά την οικονομική κρίση του 2013 η Κύπρος έχει σήμερα μια οικονομία εύρωστη, με έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην ΕΕ, πολύ χαμηλό δείκτη ανεργίας». Ειδικά σήμερα, δεδομένων των νέων προκλήσεων, του πολέμου στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία, «η Κύπρος έχει μια εξαιρετικά σημαντική γεωπολιτική, γεωστρατηγική θέση για την ΕΕ. Το να αντιλαμβανόμαστε εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας πόσο σημαντική είναι η Κύπρος για να συμφέροντα και για την ασφάλεια της ΕΕ είναι κάτι που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο, χρειάστηκε όμως μεγάλο χρονικό διάστημα για να γίνει αντιληπτό».
Πηγή newmoney.gr