Κυριακή, 26 Ιουνίου, 2022

Βέτο θέτει η Ουγγαρία σε πρόταση για κυρώσεις κατά της Πολωνίας

Απαράδεκτη χαρακτήρισε ο αντιπρόεδρος της ουγγρικής κυβέρνησης Ζολτ Σεμγέν την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενεργοποίηση του άρθρου 7 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για την επιβολή κυρώσεων κατά της Πολωνίας.

Έκανε επίσης λόγο για πλήγμα κατά της εθνικής κυριαρχίας της χώρας.

Ο κ. Σεμγέν προειδοποίησε ότι η Βουδαπέστη θα θέσει βέτο στην επιβολή κυρώσεων κατά της Βαρσοβίας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων MTI.

Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας, την οποία αποτελούν το κεντροδεξιό – δεξιό Fidesz του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν και το δεξιό Χριστιανοδημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα (KDNP) είναι πολιτικός σύμμαχος της συντηρητικής δεξιάς κυβέρνησης του κόμματος «Νόμος και Δικαιοσύνη» (PiS) της Πολωνίας.

Μαζί, πολλές φορές σε συμμαχία και με τις κυβερνήσεις Τσεχίας και Σλοβακίας, έχουν ορθώσει αντιμεταναστευτικό «τείχος», αρνούμενες την υποδοχή προσφύγων, με έντονες αναφορές στις χριστιανικές αξίες και στον κίνδυνο που κατά τις ίδιες συνιστά για την Ευρώπη το ριζοσπαστικό Ισλάμ.

Ενώ τα δύο κυβερνητικά κόμματα της Ουγγαρίας ανήκουν στο κεντροδεξιό «Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα», το κυβερνών κόμμα της Πολωνίας ανήκει στην κεντροδεξιά – δεξιά ευρωσκεπτικιστική «Συμμαχία Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών στην Ευρώπη», της οποίας ηγείται το βρετανικό Συντηρητικό Κόμμα.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων