Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου, 2021

Βίαιο sell-off στις τράπεζες – Σε ιστορικά χαμηλά οι μετοχές της Alpha Bank

Ισχυρούς κραδασμούς έχει προκαλέσει η απόφαση της MSCI να αφαιρέσει από τον Standard δείκτη της Ελλάδας και να υποβιβάσει στον δείκτη Small Cap, τις μετοχές των τριών ελληνικών συστημικών τραπεζών – Alpha Bank, Eurobank και Εθνικής Τράπεζας, με τους όγκους συναλλαγών σήμερα στον κλάδο να εκτινάσσονται.

Οι μετοχές της Alpha Bank σημειώνουν πλέον νέα ιστορικά χαμηλά ενώ σε χαμηλά 52 εβδομάδων διαμορφώνεται η Eurobank και κοντά σε ιστορικά χαμηλά (0,293 ευρώ τον Φεβρουάριο του 2016). Συγκεκριμένα, διαπραγματεύονται στα 0,5066 ευρώ και στα 0,3002 ευρώ αντίστοιχα με απώλειες άνω του 14% και του 10%. Κοντά στο 11% διαμορφώνονται οι απώλειες για τον τραπεζικό δείκτη, ενώ κατά 10,53% υποχωρεί η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας και στο 1,02 ευρώ ( αν και μακριά από τα ιστορικά χαμηλά), ενώ πιο ήπιες είναι η πιέσεις στην Τράπεζα Πειραιώς (-3,13%) την οποία και δεν “αφορούν” οι αλλαγές της MSCI.

Οι κατά τα άλλα αναμενόμενες εκροές από τις μετοχές των τριών συστημικών τραπεζών οι οποίες και θα ολοκληρωθούν έως τα τέλη του μήνα, έχουν εκτοξεύσει τους τζίρους, με τις συναλλαγές στην Alpha Bank να ξεπερνούν τα 9 εκατ. τεμάχια, στην Eurobank τα 12 εκατ. τεμάχια και στην Εθνική Τράπεζα τα 4 εκατ. τεμάχια.

Αξίζει να σημειώσουμε πως σύμφωνα με την VTB Capital, οι εκροές από την Alpha Bank θα κινηθούν στα 72 εκατ. ευρώ, από την Εθνική Τράπεζα στα 54 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τους υπολογισμούς της SocGen οι εκροές στην Alpha Bank θα φτάσουν τα 44,01 εκατ, ευρώ ή τις 64,45 εκατ. μετοχές, στην Eurobank θα ανέλθουν στα 45,67 εκατ. δολάρια ή 120,44 εκατ. μετοχές και στην Εθνική Τράπεζα βλέπει εκροές 32,57 εκατ. δολαρίων ή 25,46 εκατ. μετοχών.

Όπως σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, ,μένουν περίπου 10 συνεδριάσεις για την ολοκλήρωση των εκροών λόγω MSCI (29 Μαΐου). Η αγορά λόγω της αναμονής της απόφασης είχε κατεβάσει ταχύτητες περιμένοντας την ανακοίνωση και την προσφορά. Ο τραπεζικός κλάδος είναι αυτός που ουσιαστικά τραβάει πτωτικά την αγορά αφού ήδη δοκιμάζει το επίπεδο των ιστορικών του χαμηλών.

Πηγή: capital.gr

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων