Τι κερδίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, από το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας για το 2023, εξηγεί η Πρόεδρος και Γενική Γραμματέας Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, Βίκυ Λοΐζου, μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις».
«Είναι η 3η συνεχόμενη χρονιά που έχουμε ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις δράσεις εξωστρέφειας, μια εθνική στρατηγική που συγκεντρώνει δράσεις όχι μόνο του Υπουργείου Εξωτερικών αλλά και άλλων υπουργείων , ενώ παρουσιάζεται με ενιαίο τρόπο εικόνα για να προσελκύσουμε επενδύσεις. Ο πρωτογενής τομέας και τα τρόφιμα είναι πολύ σημαντικός παράγοντας στις εξαγωγές μας αλλά πια εξάγουμε τεχνολογία, ενέργεια, πράσινη τεχνογνωσία με συνεχείς προσπάθειες ενίσχυσης και του τουρισμού», είπε αρχικά η κυρία Λοΐζου.
‘Ελληνες ναυπηγούν πλοία στην Ιαπωνία
«Η οικονομία της Ελλάδας έχει αλλάξει χαρακτήρα τα τελευταία χρόνια. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι αυτό της Ιαπωνίας, η τελευταία επιχειρηματική αποστολή συνοδεία του πρωθυπουργού. Μπορέσαμε να εισπράξουμε αυτή την εμπιστοσύνη προς την οικονομία της χώρας, που μπορεί να προσελκύσει ακόμα και επενδύσεις από την Ιαπωνία, αλλά ακόμα ακόμα και δικές μας επιχειρήσεις. Για παράδειγμα οι Έλληνες πλοιοκτήτες ναυπηγούν πλοία στην Ιαπωνία. Ο χαρακτήρας είναι διττός, δεν είναι μόνο οι εξαγωγές, είναι και προσέλκυση επενδύσεων. Η εξωστρέφεια έχει αυτό το διπλό χαρακτήρα και βέβαια και οι πολυμερείς συνεργασίες μέσα σε διεθνείς οργανισμούς.
Φέτα προστατευμένη 100% στη Νέα Ζηλανδία
«Στο πλαίσιο των εξωτερικών σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης είμαστε πολύ ενεργοί στην προώθηση των προϊόντων μας, όπως είναι η φέτα. Η προστασία προέλευσης είναι σίγουρα κατοχυρωμένη στην Ευρώπη, ενώ σχετικά με τρίτες χώρες γίνονται προσπάθειες και έχει εξασφαλίσει και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης χρήματα για να βοηθήσει. Η φέτα είναι ένας από τους λόγους που δεν έχει κλείσει ακόμα συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αυστραλία, όπου έχουμε ομογενείς που παράγουν φέτα. Προσπαθούμε ακριβώς να φτιάξουμε τον τρόπο που θα συνεχίσει να προστατεύεται η φέτα και δεν θα εισάγουν άλλες χώρες στην Αυστραλία. Στη Νέα Ζηλανδία πετύχαμε να προστατεύεται 100% η φέτα», είπε η Γενική Γραμματέας Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών.
Προβολή σε διεθνείς εκθέσεις
«Έχουμε προγράμματα και εκπαιδεύσεις όλων των εξαγωγέων μας και στηρίζουμε και τους μικρούς και τους μεγαλύτερους επιχειρηματίες να έρχονται μαζί μας σε διεθνείς εκθέσεις σε όλο τον κόσμο για να προβάλλουν τα προϊόντα τους. Κανονίζουμε συναντήσεις ώστε ακριβώς να μπορεί ο οποιοσδήποτε να προάγει και να μπορεί να εξάγει. Είναι πρώτη προτεραιότητα. Ακούσατε και χθες τον πρωθυπουργό. Είπαμε ότι θέλουμε τα επόμενα χρόνια να φτάσουν στο 60% του ΑΕΠ οι εξαγωγές μας», είπε η Βίκυ Λοΐζου.
Τα κρασιά
Έχουν γίνει πάρα πολύ σημαντικές ενέργειες και πραγματικά έχουν αυξηθεί οι εξαγωγές και στον Καναδά και σε άλλες χώρες, σύμφωνα με την κυρία Λοΐζου, που συμπλήρωσε: «Για τα μικρής παραγωγής αλλά εξαιρετικής ποιότητας ελληνικά κρασιά, προσπαθούμε να υπογράψουμε και ειδικό μνημόνιο συνεργασίας με την Ένωση Οινοποιών, ακριβώς για να μπορούμε να υποστηρίξουμε ακόμα καλύτερα την παραγωγή ώστε να μπορεί να γίνει και εξαγωγή.