Μια περίεργη καφετιά μουτζούρα σκιάζει την Αρκτική σε αυτή τη θεαματική εικόνα που μετέδωσε δορυφόρος της NASA.
Είναι η σκιά που έριξε το φεγγάρι στη Γη στη διάρκεια της ηλιακής έκλειψης που γοήτευσε μέρος του πλανήτη στις 10 Ιουνίου.Η «επική» εικόνα τραβήχτηκε από το τηλεσκόπιο EPIC του δορυφόρου DSCOVR, ο οποίος βρίσκεται σε ένα σημείο βαρυτικής ισορροπίας ανάμεσα στη Γη και τον Ήλιο, γνωστό ως Σημείο Λανγκράνζ 1, περίπου 1,5 εκατομμύριο χιλιόμετρα από τη Γη.
Η «επική» εικόνα τραβήχτηκε από το τηλεσκόπιο EPIC του δορυφόρου DSCOVR, ο οποίος βρίσκεται σε ένα σημείο βαρυτικής ισορροπίας ανάμεσα στη Γη και τον Ήλιο, γνωστό ως Σημείο Λανγκράνζ 1, περίπου 1,5 εκατομμύριο χιλιόμετρα από τη Γη.
Το τηλεσκόπιο EPIC μεταδίδει έγχρωμες εικόνες υψηλής ανάλυση, χρήσιμες για την παρακολούθηση παραγόντων όπως η βλάστηση, το ύψος των νεφών και το όζον. Μια στο τόσο, ο δορυφόρος έχει την ευκαιρία να απαθανατίσει και εκλείψεις Ηλίου.
Οι ηλιακές εκλείψεις συμβαίνουν όταν το φεγγάρι βρίσκεται ακριβώς ανάμεσα στη Γη κα τον Ήλιο, οπότε η σκιά του καλύπτει ένα μικρό μέρος του πλανήτη.
Η έκλειψη της 10ης Ιουνίου ήταν δακτυλιοειδής έκλειψη, κάτι που σημαίνει ότι η Σελήνη βρισκόταν εκείνη την ημέρα στη μέγιστη απόστασή της από τη Γη και φαινόταν ελαφρώς μικρότερη από ό,τι συνήθως, μικρότερη από τον δίσκο του Ήλιου. Ως αποτέλεσμα, ένας φωτεινός δακτύλιος ήταν ορατός γύρω από τον σκοτεινό δίσκο του φεγγαριού.
Το φαινόμενο έγινε ορατό ως ολική δακτυλιοειδής έκλειψη σε τμήμα του Καναδά, της Γροιλανδίας και της Ρωσίας, ενώ σε τμήμα της Καραΐβική, της Ασίας, της Ευρώπης, των ΗΠΑ και της Αφρικής ήταν ορατό ως μερική έκλειψη.