Toυ Νίκου Χριστοδουλάκη για το anoixtoparathyro.gr
Σε ένα άρθρο που δημοσίευσε στο tvxs.gr (https://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/ta-sterna-timoyn-ta-prota-0, 26/06/2021), ο κ. Σπύρος Γεωργάτος επιχειρεί να σκιαγραφήσει «βίους παράλληλους» μεταξύ εμένα και του κ. Παύλου Πολάκη, άγνωστο πώς επέλεξε αυτό το δίδυμο. Άξονας της αφελούς σκέψης του είναι ότι και οι δύο είναι καλοί Κρητικοί και αγωνιστές, αλλά στην πορεία των ετών μετατοπίστηκαν και τα στερνά τους δεν τιμούν πλέον τα πρώτα που έκαναν ως νεότεροι.
Η επιχειρηματολογία του κ. Σπύρου Γεωργάτου χωρίζεται σε δύο μέρη για τον καθένα: διαδρομή και πολιτικές θέσεις. Σύγκριση των δύο διαδρομών μεταξύ τους για να επισημανθεί η ισχυριζόμενη κοινή πορεία και μετά σύγκριση μεταξύ πρώϊμης και ύστερης περιόδου εκάστου για να αποδειχθεί η ιδεολογική απόκλιση στα στερνά.
Η αφήγηση είναι μεν αδιάκριτη και αυθαίρετη, αλλά όχι χυδαία (εκτός από την τελευταία παράγραφο εμπάθειας) και για αυτό θα απαντήσω σε ανάλογο ύφος. Άλλωστε με τον καύσωνα φουλ, πολλές άλλες επιλογές ελεύθερου χρόνου δεν είναι διαθέσιμες. Εξ αρχής δηλώνω, ότι ακολουθώντας τις δύο φάσεις και την μέθοδο του αφηγήματος Γεωργάτου θα του κάνω ‘τζάκποτ’ στην πρώτη και θα τον αδειάσω κανονικά στην δεύτερη.
Παρακολουθείστε με ψυχραιμία:
1.Η κρητική συσχέτιση μου με Πολάκη (τον οποίο ουδόλως γνωρίζω προσωπικά) είναι όχι μόνο προφανής λόγω γεωγραφίας, αλλά πολύ πιο ενδιαφέρουσα, αν και ποτέ δεν ήταν εξ επί τούτου. Δηλαδή δεν υπήρξε συνειδητή επιλογή, αλλά ακούσια μέσω τρίτων που δεν το επιδίωξαν. Συγκεκριμένα, το σχολικό έτος 1960-61 είχε έλθει δασκάλα στο Δημοτικό Σχολείο Αρμένων όπου πήγαινα στα Χανιά, η Ευαγγελία Πολάκη, θεία του κ. Παύλου Πολάκη. Ο τελευταίος μάλιστα έχει δηλώσει ότι πρακτικά αυτή τον ανάθρεψε (Συγγνώμη για τις προσωπικές αναφορές, αλλά διευκολύνουν).
Ήταν μια εξαίρετη δασκάλα, μορφωμένη, αρχοντογυναίκα και μαχητική που μάθαινε τα παιδιά γράμματα εκείνη την δύσκολη εποχή, (Θυμάμαι ακόμα το μάθημα της στην Ιστορία και τα Ελληνικά). Μάλιστα στο χωριό έμενε σπίτι μας για ένα χρόνο με ενοίκιο 50 Δρχ τον μήνα, πριν πάρει ξανά μετάθεση για κάπου αλλού! (΄Ολοι ήξεραν ότι η οικογένεια της ήταν αριστερή και την είχανε στο κυνήγι, αλλά δεν φοβότανε να την στηρίξουν και να την ακούσουν)!
Αυτό είναι το ‘τζάκποτ’ που δεν μπορεί να το βρει κανείς έτοιμο κ. Γεωργάτε όταν ασχολείται επιδερμικά με τις διαδρομές προσώπων. Γιατί θέλει μέθοδο και ψάξιμο, όχι επιπόλαιες γενικεύσεις (υπάρχουν και άλλες ανακρίβειες στο άρθρο, αλλά ας τις πάρει το ποτάμι). Είμαι σίγουρος ότι το εύρημα θα σας άφησε ενεό και εύχομαι να σας καθοδηγήσει σε επίδειξη μεγαλύτερης σοβαρότητας σε μελλοντικές αναδιφήσεις πολιτικών σας αντιπάλων!. Βλέπετε η ζωή συχνά είναι πολύ πιο ευφάνταστη και στριφογυρίστρα από την σκουριασμένη πέννα των διανοουμένων …
Πέραν τούτου όμως ουδέν άλλο. Ούτε με την ΚΝΕ είχα ποτέ σχέσεις και συμπάθειες, ούτε με άλλο τρόπο διασταυρώθηκε η πορεία μας ή οι θέσεις μου με τον κ. Πολάκη, ούτε φυσικά κάποιος εκ των δύο το επιδίωξε. Άλλο κοντοχωριανός και άλλο κολλητός. (Φυσικά εξ αντιστρόφου τα ίδια θα πιστεύει για μένα ο κ. Πολάκης, δικαίωμα του και δικό του θέμα).
Πάμε τώρα στο διαλεχτικό προσέσσο της ιδεολογικής μετατόπισης που μου καταλογίζετε κατά τις διάφορες περιόδους της ζωής μου. (Δικαίωμα σας βέβαια, δεν το αμφισβητώ, απλώς θα κάνω μερικές διευκρινίσεις για το τι πραγματικά πιστεύω). Πρώτον, οι θέσεις που έχω σχηματίσει για τους κανόνες της ανώτατης εκπαίδευσης, όχι μόνο δεν έχουν γίνει πιο αυστηροί όπως λέτε, αλλά αντιθέτως – και δυστυχώς – έχουν σιγά-σιγά γίνει όλο και ηπιότερες.
Οι απόψεις που είχα επί εποχής Πολυτεχνείου και αριστεράς ήταν πολύ πιο άτεγκτες και αυστηρές. Το ίδιο συνέβη και στο πώς έβαζα βαθμολογίες στους φοιτητές. Την δεκαετία του 1990 ήταν 2-3 δεκάρια στα εκατό γραπτά, τώρα είναι 10-15. Άστα, χαλάσαμε και εμείς κ. Γεωργάτε – ας όψονται οι παρέες τις προηγούμενες δεκαετίες όταν ξεστράτισα από την μεγάλη τροφό της αριστερής σκέψης …
Εκεί όμως που κάνετε το σφάλμα των σφαλμάτων είναι όταν λέτε ότι ταυτίζομαι με τις απόψεις της Κεραμέως. Χά, χά, χά! Αυτό το θεωρώ λίαν προσβλητικό, να λέτε ότι συμφωνώ με την Κεραμέως επειδή θέλει να κλείσει μερικά ψευδο-τμήματα και να διαμορφώσει μια μικροπελατεία για τα θνησιγενή ιδιωτικά κολλέγια!
Κύριε Γεωργάτε, να σας το ξεκαθαρίσω άπαξ: Εγώ διαφωνώ ριζικά με την Κεραμέως επειδή θέλω να κλείσουν και να συγχωνευτούν ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Τμήματα και όχι μόνο αυτά που δεν λειτουργούν. Και μάλιστα όχι για να πάνε στα ψευδο-κολλέγια όσοι αποκλειστούν, αλλά για να φοιτήσουν σε ΣΟΒΑΡΑ τεχνολογικά ιδρύματα που θα στελεχώσουν την παραγωγική δομή της χώρας, σε ένα νέο μοντέλο μαζικής απασχόλησης και προστιθέμενης αξίας. Από τα επαγγελματικά λύκεια, τις τεχνικές σχολές έως και τα ΤΕΙ που τόσο άτσαλα, επιπόλαια και ανεύθυνα διέλυσε δια της δήθεν αναβάθμισης η προηγούμενη κυβέρνηση.
Αν ψάξετε κάποιο παρόμοιο σχήμα που ταιριάζει με αυτό που προτείνω, είναι αυτό που είχε υιοθετήσει στην δεύτερη θητεία του ο Ομπάμα για την τεχνολογική κατάρτιση στις ΗΠΑ και φυσικά μοιάζει με τα συστήματα τεχνικής εκπαίδευσης που έχει κατά καιρούς ιδρύσει η σοβαρή σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη.
Αυτά προς το παρόν και θα επανέλθω συντόμως επί του θέματος, όχι για σας βέβαια, μια φορά το καλαμπούρι αρκεί…