Τετάρτη, 29 Μαρτίου, 2023

Βιωμένοι προσωπικοί παράδεισοι μέσα «Στο νερό» στην Πάτμο

Ταυτισμένη με τα θαλασσινά τοπία και, κυρίως, με την κατάδυση του ανθρώπινου σώματος σε αυτά, τη συνύπαρξη σώματος και θάλασσας, την κατάδυση που, συχνά, παραπέμπει σε μια λυτρωτική διαδικασία, η εικαστικός Μαρία Φιλοπούλου παρουσιάζει την ατομική της έκθεση, με τίτλο «Στο νερό», στην γκαλερί Kapopoulos Fine Arts στην Πάτμο.

Η έκθεση, η οποία περιλαμβάνει χαρακτηριστικά έργα από το τόσο ευδιάκριτο δημιουργικό σύμπαν της Μαρίας Φιλοπούλου, εγκαινιάζεται στις 11 Αυγούστου, στις 8.30 το βράδυ, παρουσία της ζωγράφου, και θα διαρκέσει έως τις 24 Αυγούστου.

Οι επισκέπτες της έκθεσης θα δουν υποβρύχιους κολυμβητές ανάμεσα σε αρχαία σπαράγματα, αλλά και στην απεραντοσύνη του βυθού, θάλασσες που στραφταλίζουν κάτω από τον δυνατό ήλιο, λουόμενους σε καταρράκτες σε παραλίες, πάνω στη ζεστή άμμο.

«Ζωγραφίζω, λοιπόν, τα σύνορα της ευτυχίας»

Η Μαρία Φιλοπούλου, αποτελεί μια από τις βασικότερες εκπροσώπους της σύγχρονης παραστατικής ζωγραφικής της χώρας μας. Βαθιά ανθρωποκεντρική, δεν δημιουργεί έγκλειστους κόσμους, αλλά ολόκληρα τοπία, για να αφήσει τις φιγούρες της να αναπτυχθούν.

Η ίδια λέει για τη ζωγραφική της: «Έχω εμμονή με το νερό και ό,τι έχει σχέση με αυτό, στην προσωπική μου ζωή και στη ζωγραφική μου, τα τελευταία χρόνια. Οι ανοιχτοί ορίζοντες με το δυνατό φως, η ελεύθερη κίνηση των κολυμβητών κάτω από το νερό και πάνω από αυτό, στην απόλυτη προστασία του, οι αντανακλάσεις του νερού πάνω στα γυμνά σώματα, οι φυσαλίδες, η άμμος του βυθού, η κίνηση των κολυμβητών χωρίς βαρύτητα ανάμεσα από αρχαίες κολώνες, αρχαία θραύσματα, οι βάθρες με τους λουόμενους, η ροή του νερού στον καταρράκτη μού δημιουργούν έναν ονειρικό κόσμο.

Ζωγραφίζω βιωμένους προσωπικούς παραδείσους, την ευτυχία, τη χαλάρωση, την ένωση με τη φύση, τον ερωτισμό που νιώθουν οι λουόμενοι μέσα στο νερό. Νομίζω ότι όλη η ύπαρξη είναι μια λεπτή ισορροπία της επίγνωσης ότι οι ευτυχισμένες στιγμές είναι πολύτιμες και πρέπει να τις αναγνωρίζουμε και να τις εκτιμάμε. Ζωγραφίζω, λοιπόν, τα σύνορα της ευτυχίας, απομονωμένης από το πριν και το μετά. Δεν υπάρχει χρόνος, μόνο τόπος. Επικεντρώνομαι στον άχρονο καθαρό χώρο που είναι ο ήρεμος προσωπικός χώρος.

Στον “χαμένο παράδεισο”, ο πολιτισμένος άνθρωπος μπορεί να βρει πληρότητα και γαλήνη. Εγώ, τουλάχιστον, στη φύση, ειδικά στο νερό, συναντώ την ευτυχία, την ηρεμία, την ελευθερία, την κάθαρση. Και αυτήν την αίσθηση θέλω να μεταφέρω στα έργα μου, σαν αντίδοτο σε μια εποχή πολιτιστικής και οικονομικής κρίσης.

Προσπαθώ, στα έργα μου, να βγάλω ό,τι πιο θετικό έχω. Φτιάχνω, κυρίως, μεγάλα έργα, γιατί είναι σαν να μπαίνω μέσα σε αυτά, όταν ζωγραφίζω. Αισθάνομαι ότι φτιάχνω ένα σκηνικό, μέσα στο οποίο ζω. Και θέλω να βάλω τον θεατή μέσα σε αυτό, για να έχει τη δική μου εμπειρία».

Πληροφορίες

Kapopoulos Fine Arts: κεντρική πλατεία, Χώρα – Πάτμος, τηλ.: 22470 31222 και 6958 473518. Ώρες λειτουργίας έκθεσης: 11.00 – 13.00 και 19.00 – 1.00.

 

Πηγή: Ναυτεμπορική

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων