Δευτέρα, 16 Μαΐου, 2022

Viral …. προχειρότητα!

Μέτριο ως κακό το βίντεο Σαμαρά για την Ελλάδα που «τώρα ξεκινάει». Τίποτα δεν μπορεί να ξεκινήσει με την εξαιρετικά κοινότυπη σκηνοθετική άποψη, να έχεις πρώτο πλάνο τον πρωθυπουργό καθισμένο σε ένα γραφείο και να γράφει. Όταν μάλιστα η βασική κατηγορία των αντιπάλων σου είναι πως «δεν διαπραγματεύτηκες», δεν μπορείς να εμφανίζεσαι σε ένα γραφείο καθισμένος να γράφεις και πολύ περισσότερο να υπογράφεις. Διότι η πρωθυπουργική υπογραφή φέρνει συνειρμικά στο μυαλό του θεατή τα μνημόνια και τα μέτρα που έχουν υπογραφεί.

Σε ότι αφορά στην αφήγηση που ακολουθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος κοιτάζει την κάμερα με ένα κουρασμένο βλέμμα, νομίζω πως θα δυσκολευτεί πολύ ακόμη και ο πιο καλοπροαίρετος θεατής να πειστεί πως ο άνθρωπος που του μιλάει εννοεί αυτά που λέει, δείχνοντας τη δύναμη που απαιτείται για να τα κάνει πράξη. Έτσι εναλλάσσονται ωραίες φρασούλες, ιστορικά στιγμιότυπα και αισιόδοξες φωτογραφίες, χωρίς καμιά συσχέτιση όμως με το βίωμα του καθημερινού μέσου έλληνα. Επικοινωνία δεν είναι να μιλάς, επικοινωνία είναι τι καταλαβαίνουν αυτοί που σε ακούνε. Το πιθανότερο είναι να σκεφτεί ο σκληρά υπερφορολογούμενος πολίτης πως όλα αυτά που του δείχνει το βίντεο τα έχει πληρώσει από την τσέπη του και αυτοί που τα κατασκεύασαν όχι μόνο τα πήραν χοντρά αλλά και μοίρασαν «χαρτζιλίκια» δεξιά και αριστερά.

Επιπλέον οι εναγκαλισμοί με τους Ευρωπαίους ηγέτες θα είχαν νόημα μόνο αν ο πρωθυπουργός κρινόταν για το πόσο συμπαθής είναι στους δανειστές μας. Αυτό είναι το ζητούμενο όμως;

Κατανοητή η ανάγκη να παραχθεί γρήγορα ένα επικοινωνιακό υλικό, αμέσως μετά το Eurogroup και όσο διαρκεί μια σχετική ευφορία από το χρονοδιάγραμμα εκταμίευσης. Η αμεσότητα όμως δεν πρέπει να σημαίνει προχειρότητα. Ποιος να κάνει viral αυτό το βίντεο και γιατί; Λέει κάτι που θα μπορούσε να μιλήσει είτε στο μυαλό, είτε στην καρδιά;

Δεν έχει τα επιχειρήματα που απαιτεί ένα μυαλό, δηλαδή την τεκμηρίωση του γιατί η σημερινή μέρα είναι διαφορετική από προχθές. Δεν έχει όμως ούτε τη δύναμη και το πάθος που απαιτεί η καρδιά, όταν βλέπει έναν πρωθυπουργό καταβεβλημένο που κοπιάζει για να χαμογελάσει.

ΥΓ: Αν οι εμπνευστές του βίντεο ήθελαν πραγματικά να δουν και να μετρήσουν την επικοινωνιακή επιτυχία της δουλειάς τους θα άφηναν ελεύθερα τα σχόλια στο youtube. Δυστυχώς τα απενεργοποίησαν. Κι αυτό είναι πολύ κακή πρακτική στα social media και κάποιοι φαίνεται πως θα πρέπει να μάθουν να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων