Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου, 2021

Viral: Σε δημοπρασία βγάζει ο οίκος Sotheby’s ένα ερωτηματολόγιο που είχε συμπληρώσει ο Όσκαρ Ουάιλντ

Σε δημοπρασία στο διαδίκτυο βγάζει ο οίκος Sotheby’s ένα ερωτηματολόγιο με 39 προσωπικές απαντήσεις του Όσκαρ Ουάιλντ όταν ήταν 20 χρονών και φοιτούσε στην Οξφόρδη.

Στο δισέλιδο ντοκουμέντο του 1877 – συμβολή του στο άλμπουμ «Mental Photographs» – ο Ιρλανδός ποιητής δηλώνει ποιο είναι το αγαπημένο του χρώμα, λουλούδι, εποχή, δέντρο, άρωμα, πετράδι, μικρό όνομα, ποιητής, μουσικός, ζωγράφος, μεταξύ άλλων. Στην τελευταία ερώτηση, «Ποιος είναι ο στόχος στη ζωή σας;» απαντά: «Φήμη ή ακόμη και κακοφημία». Και υπογράφει με το πλήρες όνομά του: Oscar Fingal O’Flahertie Wills Wilde.

«Οι απαντήσεις του είναι ακριβώς αυτές που θα περίμενε κανείς από αυτόν τον θαρραλέο διανοούμενο νεαρό συγγραφέα, ο οποίος ήταν ακόμη στην αρχή της τρίτης δεκαετίας της ζωής του αλλά ήδη βίωνε την πρώτη γεύση της φήμης», σχολίασε ο Δρ. Φίλιπ Έρινγκτον από του Sotheby’s.

Κάποιες από τις πνευματώδεις απαντήσεις του είναι: «Ποια είναι η αγαπημένη σας ενασχόληση; Να διαβάζω τα δικά μου σονέτα». «Ποια πλευρά του χαρακτήρα θαυμάζετε περισσότερο σε μια γυναίκα; Η δύναμη να γίνει είτε μια Κλεοπάτρα είτε μια Αγία Αικατερίνη». «Ποιο είναι το όνειρό σας; Να κουρευτώ».

Το άλμπουμ προερχόταν από τη συλλογή του ηθοποιού Στίβεν Μπέρκοφ, αφοσιωμένου θαυμαστή του Ουάιλντ. Δημοπρατήθηκε στο πλαίσιο της «Summer Miscellany sale of Books and Manuscripts» του Sotheby’s – πωλήθηκε αντί 47.880 λιρών Αγγλίας –, μαζί με μια σειρά άλλων πρώτων εκδόσεων έργων του Ουάιλντ που και αυτές προέρχονταν από τη συλλογή του Μπέρκοφ.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων