Τετάρτη, 29 Μαρτίου, 2023

Βιβλιοθήκη Κογκρέσου ΗΠΑ: Εγκαταλείπει σχέδιο για αρχείο όλων των tweets

Η βιβλιοθήκη του Κογκρέσου των ΗΠΑ εγκατέλειψε το φιλόδοξο σχέδιό της να αρχειοθετεί όλα τα «τιτιβίσματα» (tweets) των χρηστών του Twitter και πλέον, από την αρχή του νέου έτους, θα κρατά σε αρχείο μόνο αυτά που θεωρεί πιο σημαντικά. Η βιβλιοθήκη, που θεωρείται η μεγαλύτερη στον κόσμο, έχει συλλέξει όλα τα δημόσια μηνύματα του Twitter από το ξεκίνημά του τον Μάρτιο 2006. Αλλά από την 1η Ιανουαρίου 2018 θα εφαρμόσει στα «τιτιβίσματα» την ίδια επιλεκτική πολιτική που ακολουθεί για τα έγγραφα που συλλέγει.

Θα συλλέγονται πλέον, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και τους Τάιμς της Νέας Υόρκης, μόνο μηνύματα που αφορούν σημαντικά ιστορικά και άλλα γεγονότα, όπως οι εκλογές ή η δημόσια πολιτική. Πράγμα βέβαια που -όπως επισήμαναν κάποιοι χρήστες- ήδη εγείρει το ερώτημα με ποια κριτήρια ακριβώς θα γίνεται η επιλογή. Το 2010 το Twitter είχε δωρίσει στη βιβλιοθήκη του Κογκρέσου το έως τότε πλήρες αρχείο των δημόσιων tweets. Σύμφωνα με τη βιβλιοθήκη, «το αρχείο του Twitter μπορεί να αποδειχθεί μία από τις πιο σημαντικές κληρονομιές αυτής της γενιάς. Οι μελλοντικές γενιές θα μάθουν πολλά γι αυτή την πλούσια περίοδο στην ιστορία, τις ροές των πληροφοριών, καθώς και τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που συμβάλλουν στη διαμόρφωση της τωρινής γενιάς».

Το πρώτο tweet είχε σταλεί από έναν από τους ιδρυτές του Twitter, τον Τζακ Ντόρσεϊ, στις 21 Μαρτίου 2006. Σήμερα πια θεωρείται ουσιώδες εργαλείο για οργανισμούς, πολιτικούς και πολίτες, προκειμένου να ενημερώσουν και να προωθήσουν τις απόψεις τους για τα τεκταινόμενα. Έχοντας πια μια συλλογή tweets σχεδόν μιας 12ετίας, η βιβλιοθήκη του Κογκρέσου θεώρησε ότι εκπλήρωσε τον αρχικό στόχο της να καταγράψει όλη την περίοδο ανόδου και εξέλιξης του Twitter, κάτι που πια της επιτρέπει να περάσει σε μια πιο πολύ επιλεκτική φάση αρχειοθέτησης των μηνυμάτων του.

 

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων