Οι ειδικοί λένε ότι το χρώμα αυτού του οστρακοειδούς οφείλεται ενδεχομένως σε γενετική μετάλλαξη ή στη διατροφή του. Υπάρχει μόνο μία στις δύο εκατομμύρια πιθανότητες να πιάσει κανείς έναν τέτοιο αστακό.
Αφού το έπιασε, το μέτρησε και το φωτογράφισε, ο 28χρονος ψαράς Στιούαρτ Μπράουν επέστρεψε το δείγμα στον ωκεανό, επειδή δεν ξεπερνούσε το μέτρο των 87 χιλιοστών που ορίζει η τοπική νομοθεσία.
Μια πιθανότητα στα δύο εκατομμύρια
Ο Μπράουν συνειδητοποίησε γρήγορα ότι επρόκειτο για ένα εύρημα που γίνεται μία φορά στη ζωή του: «Έψαξα στο Google για να δω πόσο σπάνιο ήταν, και ανακάλυψα ότι είχα μόνο μία στις δύο εκατομμύρια πιθανότητες να το πιάσω» ένα τέτοιο οστρακοειδές, δήλωσε στην Belfasttelegraph.
«Δεν είχα ξαναδεί ποτέ πριν μπλε αστακό. Άλλοι ψαράδες με τους οποίους μίλησα και οι οποίοι είναι πολύ μεγαλύτεροι από εμένα είπαν το ίδιο πράγμα. Οπότε είναι μια έκπληξη για όλους», πρόσθεσε.
Μια γενετική μετάλλαξη ή η σίτιση
Το έντονο μπλε χρώμα αυτού του οστρακοειδούς μπορεί να οφείλεται στη διατροφή του ή σε κληρονομική γενετική ανωμαλία. Στην περίπτωση της διατροφής τους, η έλλειψη ή τα χαμηλά επίπεδα μιας αντιοξειδωτικής χρωστικής που ονομάζεται «ασταξανθίνη», μαζί με άλλες πρωτεΐνες, θα μπορούσαν να προκαλέσουν στο κέλυφος να πάρει αυτό το χρώμα.
«Πρόκειται για πολύ σπάνια και μοναδικά ευρήματα. Έχω δει ανθρώπους να πιάνουν αστακούς με ασυνήθιστους χρωματισμούς λόγω της ανώμαλης γενετικής τους», δήλωσε στο BBC ο Γκάρεθ Τζέφρις, επικεφαλής του Τμήματος Θαλάσσιας Βιολογίας της Société Jersiaise.
Ενώ οι ψαράδες της περιοχής δήλωσαν ότι έχουν ήδη συναντήσει αστακούς με παράξενα χρώματα, όπως καφέ ή βαθύ κόκκινο, έχουν παρατηρήσει ότι οι μπλε αστακοί αλιεύονται όλο και λιγότερο συχνά.
Πηγή: Belfasttelegraph