Πέμπτη, 26 Μαΐου, 2022

Βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία – Το μεγάλο στοίχημα του Μακρόν

Περίπου 47 εκατομμύρια Γάλλοι ψηφίζουν εκ νέου μόλις ένα μήνα μετά τις προεδρικές εκλογές για να επιλέξουν τους βουλευτές της νέας γαλλικής Βουλής.

Στον πρώτο γύρο αυτής της αναμέτρησης αναμετρούνται 7.877 υποψήφιοι σε 577 περιφέρειες. Το εκλογικό σύστημα προβλέπει δύο γύρους εκλογικής αναμέτρησης όπου στον δεύτερο γύρο θα αναμετρηθούν κατά κανόνα οι δύο πρώτοι νικητές κάθε περιφέρειας από τον πρώτο.

Όλες οι δημοσκοπήσεις δίνουν άνετη επικράτηση του κόμματος του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν το περίφημο «La France en marche». Το κρίσιμο για τον Γάλλο πρόεδρο όμως είναι το πόσο άνετη θα είναι αυτή η επικράτηση, επιτρέποντας στον Εμανουέλ Μακρόν να προωθήσει  το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα.

Αίνιγμα αποτελεί το ποσοστό που θα συγκεντρώσουν και τα άλλα κόμματα γιατί όπως φαίνεται οι Ρεπουμπλικανοί δηλαδή η κεντροδεξιά αναμένεται να συγκεντρώσει ένα 22% των προτιμήσεων των ψηφοφόρων ενώ το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν «Εθνικό Μέτωπο» φέρεται να καταλαμβάνει την τρίτη θέση με ένα 17% σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos Sopra Steria που διεξήχθη στις 7 και 8 Ιουνίου.

Το μεγάλο ερώτημα αφορά επίσης το ποσοστό το οποίο θα συγκεντρώσει ο Ζαν Λυκ Μελανσόν και το κόμμα του. Όσο αφορά το Γαλλικό Σοσιαλιστικό κόμμα, όπως επισημαίνει η εφημερίδα Le Monde δεν υπάρχουν αυταπάτες καθώς οδεύει σε διάλυση – ενδεικτικό είναι οτι το 70% των υποψηφίων του προέδρου Μακρόν προέρχονται από την κεντροαριστερά.

 

Χαμηλή η προσέλευση στις κάλπες

Η συμμετοχή των ψηφοφόρων στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών ανερχόταν στο 19,24% το μεσημέρι, καταγράφοντας σημαντική μείωση σε σύγκριση με τις βουλευτικές του 2012, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Το 2012, στον πρώτο γύρο των βουλευτικών την ίδια ώρα η συμμετοχή ανερχόταν στο 21,06%. Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, στις 23 Απριλίου, η συμμετοχή μέχρι το μεσημέρι ήταν κατά πολύ υψηλότερη, αφού έφτανε στο 28,54%.

 

Ψήφισε χωρίς να κάνει δηλώσεις ο Μακρόν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ψήφισε το μεσημέρι στο θέρετρο του Τουκέ (περιφέρεια Πα-ντε-Καλέ) για τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, ακολουθούμενος από πλήθος υποστηρικτών του αλλά και κατοίκων της περιοχής.

Χαμογελαστός, ο Μακρόν, που συνοδευόταν από τη σύζυγό του Μπριζίτ, ψήφισε στο δημαρχείο χωρίς να κάνει καμία δήλωση στους δημοσιογράφους.

Αφού χαιρέτισε πολλούς ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το σπίτι του, αντάλλαξε φιλιά με ορισμένους και δέχτηκε να φωτογραφηθεί μαζί τους, ο Γάλλος πρόεδρος διέσχισε με αυτοκίνητο τα μερικές εκατοντάδες μέτρα για να φτάσει στο δημαρχείο, όπου τον περίμενε άλλο ένα πλήθος.

Το προεδρικό ζεύγος διαθέτει μια εξοχική κατοικία στο Τουκέ. Ο βουλευτής και δήμαρχος της πόλης, ο Ντανιέλ Φασκέλ, που είναι και πάλι υποψήφιος σε αυτές τις εκλογές, προέρχεται από τους Ρεπουμπλικάνους. Ο Μακρόν συναντήθηκε μαζί του στο δημαρχείο και συνομίλησαν για λίγα λεπτά.

Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών ο Μακρόν είχε έρθει τρίτος στην περιφέρεια του Πα-ντε-Καλέ με ποσοστό 18,45%, πίσω από τη Μαρίν Λεπέν (34,35%) και τον Ζαν-Λικ Μελανσόν (19,13%).

 

Έκκληση της Λεπέν στους Γάλλους να πάνε να ψηφίσουν

Η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν, που είναι υποψήφια στις σημερινές βουλευτικές εκλογές στην 11η περιφέρεια του Πα-ντε-Καλέ, ψήφισε γύρω στις 11.00 το πρωί, τοπική ώρα, στο Ενέν-Μπομόν.

Η Λεπέν, φορώντας γαλάζιο πουκάμισο και μπλε παντελόνι, έριξε την ψήφο της στην κάλπη υπό τα φλας περίπου 20 φωτορεπόρτερ. Συνοδευόταν από τον Στιβ Μπριουά, τον δήμαρχο της πόλης που προέρχεται από το κόμμα της.

Όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για την εμφανώς μικρή συμμετοχή των ψηφοφόρων στο εκλογικό τμήμα, η Λεπέν παραδέχτηκε ότι “υπάρχει κάποια κόπωση, μετά από τις αλλεπάλληλες εκλογικές διαδικασίες, τις προκριματικές και τις προεδρικές”. Όμως, συμπλήρωσε, “οι άνθρωποι πρέπει να πάνε να ψηφίσουν, είναι σημαντικό”.

Το 2012 η Λεπέν ηττήθηκε από τον υποψήφιο των Σοσιαλιστών Φιλίπ Κεμέλ και δεν κατάφερε να εκλεγεί βουλευτής. Στον πρώτο γύρο των προεδρικών έλαβε ποσοστό 41% στην περιφέρεια αυτή και στον δεύτερο 58%, μάλιστα στο Ενέν-Μπομόν το ποσοστό της ήταν ακόμη υψηλότερο, αφού άγγιξε το 61%.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων