Η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, αρμόδια για θέματα Ένταξης, Σοφία Βούλτεψη, κατά τη διάρκεια επεξεργασίας του νομοσχεδίου με τίτλο «Αναμόρφωση διαδικασιών απελάσεων και επιστροφών πολιτών τρίτων χωρών, προσέλκυση επενδυτών και ψηφιακών νομάδων, ζητήματα αδειών διαμονής και διαδικασιών χορήγησης διεθνούς προστασίας και άλλες διατάξεις» τόνισε πως η χώρα δεν μπορεί να δεχθεί νέες άτακτες ροές, και πρακτικές του παρελθόντος δεν πρόκειται να επαναληφθούν.
Όπως είπε η κ. Βούλτεψη, Με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης υπέγραψα μνημόνιο συνεργασίας, και θα υπογράψω σύντομα ανάλογο μνημόνιο με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. «Συνεργαζόμαστε, όμως δεν συγκυβερνούμε» είπε η κ. Βούλτεψη, τονίζοντας ότι, τις αποφάσεις λαμβάνει η κυβέρνηση και λογοδοτεί στον λαό [..] Στην ελληνική επικράτεια επιχειρεί το ελληνικό κράτος και δεν επιχειρεί κανένας άλλος. Ούτε ΜΚΟ ούτε κάτι άλλο, σημείωσε η υφυπουργός και συνέχισε: Με αυτό το νομοσχέδιο, η διάσωση μπαίνει υπό τον έλεγχο του Λιμενικού. Είναι σημαντικό να ξέρουμε τι γίνεται στη θάλασσα και στα σύνορα μας. «Δεν μπορεί να επιχειρεί ο καθένας χωρίς να έχει κανένα έλεγχο, χωρίς να λογοδοτεί πουθενά, και αυτό να συνεχιστεί. Έχουμε πάρει κάποιες αποφάσεις που γίνανε ξεκάθαρες στο λαό: Η χώρα δεν μπορεί να δεχθεί νέες άτακτες ροές. Πρακτικές του παρελθόντος δεν πρόκειται να επαναληφθούν, τόνισε η κ. Βούλτεψη, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας δεν έχει σύνορα με το Αφγανιστάν, όπως δεν έχει σύνορα και η Τουρκία. Και κυρίως, η Ελλάδα έχει πράξει το ανθρωπιστικό της καθήκον όσο καμία άλλη χώρα, είπε η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.
Νωρίτερα, στο πλαίσιο της ακρόασης φορέων, ο Βασίλειος Αυδής, νομικός σύμβουλος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμπερίληψη ορισμένων παρατηρήσεων της στο νομοσχέδιο, ενώ χαρακτήρισε -μεταξύ άλλων- θετικές τις διατάξεις, όπως η πρόβλεψη περί ανανέωσης αδειών διαμονής δικαιούχων διεθνούς προστασίας που υπέβαλαν αίτηση ανανέωσης εκπρόθεσμα, την αποδοχή του συμφώνου συμβίωσης ως δικαιολογητικού για την έκδοση άδειας διαμονής σε μέλη οικογένειας δικαιούχων, και την πρόβλεψη για υγειονομική κάλυψη των ασυνόδευτων ανηλίκων μέχρι την εκτέλεση της απόφασης επιστροφής και την ενηλικίωσή τους. Εξέφρασε παράλληλα την ανησυχία του για άλλες διατάξεις, όπως αυτή του άρθρου 40, λέγοντας: «Θα πρέπει να υπάρχουν επαρκείς εγγυήσεις ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ποινικοποίησης όσων παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια σε πρόσφυγες και μετανάστες, σύμφωνα και με την από 23 Σεπτεμβρίου 2020 σύσταση της Επιτροπής για τον συντονισμό μεταξύ κρατών σχετικά με τις επιχειρήσεις που πραγματοποιούνται από σκάφη που ανήκουν ή χρησιμοποιούνται από ιδιώτες για σκοπό έρευνας και διάσωσης». Εξέφρασε, επίσης την άποψη «να αποσαφηνιστεί ότι η διάταξη αφορά μόνο το θαλάσσιο χώρο και όχι παράκτιες ή άλλες περιοχές».
Εκ μέρους της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η επιστημονική συνεργάτις, Εύα Τζαβαλά, σημείωσε ότι το καθήκον διάσωσης στην θάλασσα, ανθρώπων που είναι σε κίνδυνο, αποτελεί παγιωμένο κανόνα του διεθνούς ναυτικού και δικαίου της θάλασσας και δεσμεύει τόσο τα κρατικά όσο και τα εμπορικά ιδιωτικά πλοία που βρίσκονται κοντά στο συμβάν, ενώ η επίσης επιστημονική συνεργάτις της ΕΕΔΑ, Κατερίνα Χαροκόπου, καλωσόρισε τη ρύθμιση για τους ψηφιακούς νομάδες και επικρότησε τις τροποποιήσεις στην κατηγορία της άδειας διαμονής επενδυτή προς την κατεύθυνση της ευελιξίας των διαδικασιών. Πρότεινε παράλληλα, τη ρύθμιση του ζητήματος της κτήσης της ιθαγένειας για τα παιδιά δεύτερης γενιάς, που σπουδάζουν ή εργάζονται εκτός Ελλάδος.
Ο εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αιρετών και κατοίκων Χίου, Νίκος Χούλης, είπε ότι οι κάτοικοι των νησιών δεν θέλουν «δομές-φυλακές» ενώ συμφωνούν σε χώρους καταγραφής και ταυτοποίησης με ολιγοήμερη παραμονή και προώθηση αυτών των ανθρώπων στις χώρες προορισμού τους για άσυλο και τα περαιτέρω.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας, Γαβριήλ Ιωαννίδης, αναφέρθηκε στην ανάγκη στελέχωσης και στην κεντρική υπηρεσία αλλά και στις διευθύνσεις και στα τμήματα πληροφορικής των αποκεντρωμένων διοικήσεων, πρότεινε την ανανέωση των συμβάσεων 150 συμβασιούχων που λήγουν στις 30 Σεπτεμβρίου, καθώς και την προκήρυξη από το ΑΣΕΠ θέσεων για τακτικό προσωπικό στις Διευθύνσεις Αλλοδαπών και Μετανάστευσης.
Ο επικεφαλής του Νομικού Τμήματος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) Ελλάδας, Κων. Δημόπουλος, αναφέρθηκε στη γενική αρχή ότι όλες οι αλλαγές του Έλληνα νομοθέτη, θα πρέπει να είναι σε απόλυτη σύμπνοια και σε ισορροπία με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, όπως αυτές απορρέουν από το ευρωπαϊκό δίκαιο, αλλά και από τις διεθνείς συμβάσεις.
Ο Συνήγορος του Πολίτη, Ανδρέας Ποττάκης, μίλησε για τις σημαντικές βελτιωτικές ρυθμίσεις στο σχέδιο νόμου, όπως στα περί της άδειας διαμονής, για τους ψηφιακούς νομάδες, και για τις ρυθμίσεις για τον προσωρινό αριθμό ασφάλισης και υγειονομικής περίθαλψης αλλοδαπού. Παράλληλα, εξέφρασε τον προβληματισμό της Αρχής σε κάθε διάταξη που προβλέπει σιωπηρή απόρριψη αιτήσεων προς τη διοίκηση. «Προτείνουμε ότι θα πρέπει να υπάρχει δικαιολογημένη απάντηση στα αιτήματα, προκειμένου και αυτά να μπορούν να τύχουν της κρίσης ενδεχομένως, στην περίπτωση των απορριπτικών, δηλαδή, αποφάσεων, δικαστικών ή διοικητικών αρχών». Τέλος, για το άρθρο 41, για το πλαίσιο, το οποίο θα διέπει φορείς της κοινωνίας των πολιτών, μη κυβερνητικές οργανώσεις, αρμοδιότητες του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής, επανέλαβε ότι στις κατευθύνσεις τις οποίες έχει δώσει Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο νέο Σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο, «αναφέρεται ρητά ότι η εκπλήρωση της νομικής υποχρέωσης διάσωσης ανθρώπων, που βρίσκονται σε κίνδυνο στη θάλασσα, δεν θα πρέπει και δεν μπορεί να πολιτικοποιείται».
Σημειώνεται ότι επί της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν υπέρ οι βουλευτές της ΝΔ, κατά οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνικής Λύσης και ΜέΡΑ25, ενώ επιφυλάχθηκαν οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής.
Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ