Ο Βρετανός Χάρι Λίμινγκ νόσησε από κορονοϊό το 2020, όπως εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, αλλά υπέφερε από συμπτώματα για μήνες μετά τη μόλυνση.
«Η μακρά Covid έφερε τα πάνω κάτω στη ζωή μου», δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα «Guardian».
Τα συμπτώματά του επιδεινώθηκαν τόσο πολύ που αναγκάστηκε να πάει στα επείγοντα περιστατικά. Προς απογοήτευσή τους, οι γιατροί εκεί του είπαν ότι μάλλον έχει άγχος ή ότι βρίσκεται ήδη στη φάση αποκατάστασης.
«Με απογοήτευσε το γεγονός ότι δεν με πήραν στα σοβαρά ως ασθενή», δήλωσε ο Λίμινγκ.
Έτσι, αποφάσισε να βοηθήσει όσους ζουν με την πάθηση αυτή, δημιουργώντας εργαλεία για την παρακολούθηση των συμπτωμάτων και τη διαχείριση της σωματικής δραστηριότητας. Η εφαρμογή που ανέπτυξε ο Λίμινγκ ονομάζεται Visible και απευθύνεται επίσης σε άτομα που ζουν με παθήσεις όπως η μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα (Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης, ME/CFS).
Ο Λίμινγκ, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της νεοσύστατης εταιρείας Visible, δήλωσε ότι στόχος είναι να βοηθήσει τα άτομα με αυτές τις παθήσεις να διαχειριστούν την ασθένειά τους και συγκεκριμένα την επιδείνωση των συμπτωμάτων τους μετά από σωματική άσκηση.
«Αυτό δεν συμβαίνει αμέσως μετά την άσκηση. Στην πραγματικότητα συμβαίνει ώρες ή και ημέρες αργότερα, όταν τα συμπτώματα χειροτερεύουν. Έτσι, επειδή αυτός ο βρόχος ανατροφοδότησης είναι τόσο μακρύς, είναι πολύ δύσκολο να καταλάβεις αν το παράκανες», εξήγησε.
Η εφαρμογή ουσιαστικά συντομεύει αυτόν τον βρόχο ανατροφοδότησης, λέγοντας στους χρήστες πότε πρέπει να μειώσουν τη σωματική δραστηριότητα, ώστε να μην επιδεινωθούν τα συμπτώματά τους».
Ο Λίμινγκ ελπίζει ότι η εφαρμογή θα βοηθήσει επίσης να φωτιστούν οι «αόρατες» ασθένειες.
«Νομίζω ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα με τη μακρά Covid και τις ασθένειες όπως το Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης, είναι η έλλειψη διαγνωστικού τεστ, και σύμφωνα με τους γιατρούς, αν οι εξετάσεις σας είναι όλες φυσιολογικές, τότε τα συμπτώματά σας είναι ψυχοσωματικά», είπε.
«Με την εφαρμογή Visible οικοδομούμε την ικανότητα μέτρησης αυτών των καταστάσεων χρησιμοποιώντας ψηφιακούς βιοδείκτες που θα βοηθήσουν να γίνουν αυτές οι καταστάσεις ορατές στους ασθενείς, ώστε να μπορούν να διαχειριστούν την κατάστασή τους, ορατές στους κλινικούς γιατρούς, ώστε να μπορούν να τις αναγνωρίσουν, και ορατές και στην έρευνα, ώστε να μπορούν να τις κατανοήσουν οι επιστήμονες», σημείωσε ο Λίμινγκ.
Προς το παρόν η εφαρμογή είναι σε μορφή beta και είναι δωρεάν. Οι χρήστες καταγράφουν τα συμπτώματα, την ποιότητα ύπνου και τον εμμηνορροϊκό κύκλο τους (οι γυναίκες) το πρωί και το βράδυ. Οι χρήστες μπορούν να μετρήσουν τους καρδιακούς παλμούς και τη μεταβλητότητα των καρδιακών παλμών τους, τοποθετώντας το δάχτυλό τους στο πίσω μέρος του φακού της κάμερας ενός smartphone.
Ο Λίμινγκ, ο οποίος ήταν φανατικός ποδηλάτης και ορειβάτης πριν νοσήσει με μακρά Covid, πρόσθεσε ότι στις αρχές του επόμενου έτους η ομάδα σχεδιάζει να διαθέσει μια συνδρομητική υπηρεσία που θα περιλαμβάνει φορητές συσκευές για την παρακολούθηση περαιτέρω μετρήσεων.
Η ομάδα, η οποία εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 1 εκατ. δολαρίων από ταμεία υγειονομικής περίθαλψης και επενδυτές, συνεργάζεται με ερευνητές και επαγγελματίες υγείας για την περαιτέρω ανάπτυξη της εφαρμογής και ελπίζει να μοιραστεί ανώνυμα δεδομένα με επιστήμονες για να εμπλουτίσει τις γνώσεις της σχετικά με τις «αόρατες» παθήσεις.
ΠΗΓΗ: Guardian