Πέμπτη, 5 Αυγούστου, 2021

Βρετανία: Αυξάνονται οι πολιτικές αντιδράσεις σχετικά με τα διαβατήρια εμβολιασμού

Περισσότεροι από 70 Βρετανοί βουλευτές έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην εισαγωγή του λεγόμενου διαβατηρίου εμβολιασμού, που σκοπεύει να εισάγει η κυβέρνηση Τζόνσον για να βοηθήσει στο άνοιγμα της οικονομίας καθώς αρχίζει να αίρει τους περιορισμούς του lockdown.

Η κυβέρνηση επανεξετάζει την ιδέα να ζητήσει από τους πολίτες φέρουν αποδεικτικά στοιχεία για τον εμβολιασμό COVID-19 για πρόσβαση σε πολυσύχναστους χώρους, όπως παμπ ή αθλητικές εκδηλώσεις, με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να έχει ήδη πει ότι είναι πιθανό να χρειαστεί πιστοποιητικό για διεθνή ταξίδια.

Η εφημερίδα Daily Telegraph ανέφερε το Σάββατο ότι οι δοκιμές των διαβατηρίων για την COVID θα ξεκινήσουν εντός εβδομάδων κατά τη διάρκεια πιλοτικών ενεργειών σε μεγάλες αθλητικές εκδηλώσεις και πιθανώς σε μια τελετή βραβείων μουσικής τους επόμενους δύο μήνες για να εκτιμήσουν τον αντίκτυπό τους.

Την Παρασκευή ο κ. Τζόνσον είπε ότι ένας συνδυασμός παραγόντων ανοσίας – εάν οι άνθρωποι είχαν αντισώματα, είχαν εμβολιαστεί ή είχαν αρνητικό τεστ για τον κορωνοϊό – θα έδινε στις επιχειρήσεις αξιοπιστία.

«Έτσι, αυτά τα τρία πράγματα, νομίζω, θα είναι χρήσιμα για εμάς όσο προχωράμε», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Ωστόσο, υπάρχει έντονη ανησυχία από ορισμένους στο δικό του Συντηρητικό Κόμμα, καθώς και από βουλευτές της αντιπολίτευσης και ομάδες πολιτικών δικαιωμάτων, σχετικά με την προοπτική των πιστοποιητικών εμβολιασμού.

«Αντιτασσόμαστε στη διαχωριστική και διακριτική χρήση της πιστοποίησης κατάστασης COVID για να αρνηθούμε την πρόσβαση ατόμων σε γενικές υπηρεσίες, επιχειρήσεις ή θέσεις εργασίας», επισημαίνει δήλωση που υπεγράφη από μια ομάδα περισσότερων από 70 βουλευτές από όλο το πολιτικό φάσμα.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμένο «χάρτη πορείας» της κυβέρνησης για την πανδημία, οι παμπ θα επιτρέπεται να εξυπηρετούν άτομα σε εξωτερικούς χώρους αργότερα αυτόν τον μήνα, με περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών στα μέσα Μαΐου πριν αρθούν όλα τα μέτρα κοντά στα τέλη Ιουνίου.

Ο κ. Τζόνσον πρότεινε τον περασμένο μήνα ορισμένες παμπ να απαιτούν από τους πελάτες να προσκομίσουν πιστοποιητικά εμβολιασμού. Ο υπουργός Πολιτισμού Όλιβερ Ντόουντεν, εν τω μεταξύ, έχει πει ότι τέτοια πιστοποιητικά θα μπορούσαν να βοηθήσουν την είσοδο περισσότερων ατόμων σε θέατρα.

Δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση και ο Μπόρις Τζόνσον έχει δώσει εντολή στον υπουργό Επικρατείας Μάικλ Γκόουβ να επανεξετάσει τον πιθανό ρόλο των πιστοποιητικών, λέγοντας ότι υπάρχουν βαθιά και περίπλοκα ηθικά ζητήματα που πρέπει να διερευνηθούν.

Περισσότεροι από 31 εκατομμύρια Βρετανοί έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση εμβολίου στο ταχύτερο πρόγραμμα εμβολιασμού στην Ευρώπη.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων