Μετά το σοκ των αποτελεσμάτων της παθητικής στρατηγικής που ακολούθησε αρχικά η Μεγάλη Βρετανία απέναντι στον κορονοϊό, ο Μπόρις Τζόνσον και η κυβέρνησή του αρχίζουν να επιβάλουν περιοριστικά μέτρα, σε μια προσπάθεια να ανασχέσουν την εξάπλωση του ιού.
Ήδη, σε 53 ανέρχονται οι νεκροί από την επιδημία Covid-19 στη χώρα, όπως ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας 16/3 ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ. Μιλώντας στο κοινοβούλιο, ο υπουργός είπε ότι έχουν διαγνωστεί θετικοί στον νέο κορονοϊό 1.543 άνθρωποι μέχρι τώρα.
Όλα αυτά ενώ στη Βρετανία δεν γίνονται συστηματικές εξετάσεις για τον ιό και η κυβέρνηση παραδέχτηκε την περασμένη εβδομάδα ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων είναι στην πραγματικότητα πολύ υψηλότερος. «Χωρίς δραστικές ενέργειες, ο αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να διπλασιάζεται κάθε πέντε με έξι ημέρες», προειδοποίησε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.
Η εφημερίδα Guardian, επικαλούμενη έγγραφα των βρετανικών υπηρεσιών υγείας, δημοσίευσε την Τρίτη 17/3 ότι μέχρι και το 80% των Βρετανών μπορεί να προσβληθούν από τον ιό, κάτι που θα σήμαινε ότι θα χρειάζονταν νοσηλεία σχεδόν οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι. Τα έγγραφα αυτά περιγράφουν «το χειρότερο σενάριο και αυτό δεν σημαίνει πως περιμένουμε κάτι τέτοιο», αντέδρασε ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης.
Το έγγραφο των 260.000 που… ταρακούνησε τον Τζόνσον
Φαίνεται πως η στρατηγική του Μπόρις Τζόνσον για την αντιμετώπιση του κορονοϊού άλλαξε άρδην από τη στιγμή που δημοσιεύτηκε έγγραφο ομάδας επιστημόνων του Imperial College, το οποίο αναφέρει ότι αν δεν αλλάξει η πολιτική της κυβέρνησης, τότε η χώρα θα μπορούσε να θρηνήσει έως και 260.000 νεκρούς.
Παράλληλα, στο έγγραφο επισημαίνεται πως ο συγκεκριμένος ιός είναι ο πιο σοβαρός που έχει αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα από την εποχή της ισπανικής γρίπης, το 1918.
Ξεμένουν από οξυγόνο μεγάλα νοσοκομεία
Στο μεταξύ, οι επιστήμονες φοβούνται και προειδοποιούν ότι τα μεγάλα νοσοκομεία, που θα καλεστούν να σηκώσουν το βάρος σε ένα ισχυρό ξέσπασμα του ιού στη χώρα, βρίσκονται αντιμέτωπα με την έλλειψη φιαλών οξυγόνου.
Όπως αναφέρει η Daily Mail, τα προγνωστικά για την εξέλιξη του ιού στη χώρα δεν είναι ευοίωνα, καθώς προβλέπεται να αρρωστήσουν εκατομμύρια από τον κορονοϊό, αρκετοί εκ των οποίων θα χρειαστούν παροχή οξυγόνου, καθώς η πνευμονία είναι η νόσος που προκαλεί κατά κόρον ο ιός.
Ωστόσο, αυτή τη στιγμή, τα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας έχουν έλλειψη σε βασικά είδη εξοπλισμού, μεταξύ αυτών και σε φιάλες οξυγόνου, γεγονός που προμηνύει τα χειρότερα για τη χώρα.
Σταματήστε κάθε περιττή κοινωνική επαφή, λέει τώρα ο Τζόνσον
Οι Βρετανοί πολίτες πρέπει να σταματήσουν κάθε περιττή κοινωνική επαφή, ο ένας με τον άλλο, και να αποφεύγουν τα άσκοπα ταξίδια, προκειμένου να αποτρέψουν την περαιτέρω διασπορά του νέου κορονοϊού, καθώς η επιδημία επιταχύνει τους ρυθμούς της, δήλωσε τη Δευτέρα ο Μπόρις Τζόνσον.
«Τώρα είναι η στιγμή προκειμένου όλοι να σταματήσουν τις περιττές επαφές με τους άλλους και να σταματήσουν όλα τα περιττά ταξίδια», επισήμανε ο Τζόνσον κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Ντάουνινγκ Στριτ.
«Θα πρέπει οι άνθρωποι να αρχίσουν να εργάζονται από το σπίτι, όπου πιθανόν θα μπορούν», επισήμανε. «Και θα πρέπει να αποφεύγετε τις παμπ, τα κλαμπ και τα θέατρα και άλλους χώρους κοινωνικών συναθροίσεων», πρόσθεσε.
«Φαίνεται πως τώρα προσεγγίζουμε τη φάση της ραγδαίας ανόδου της καμπύλης και χωρίς τη λήψη δραστικών μέτρων τα κρούσματα θα μπορούσαν να διπλασιάζονται κάθε 5 ή 6 ημέρες», εξήγησε ο Βρετανός πρωθυπουργός.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, τα κρούσματα του νέου κορονοϊού εξαπλώνονται με ταχύτερους ρυθμούς στο Λονδίνο σε σχέση με άλλες περιοχές της Βρετανίας, με την πρωτεύουσα της Βρετανίας να βρίσκεται λίγες εβδομάδες πιο κοντά στην κορύφωση της επιδημίας.
Ο Μπόρις Τζόνσον είπε ότι έως το προσεχές Σαββατοκύριακο θα καταστεί αναγκαίο να προστατευτούν εκείνοι με σοβαρότερα προβλήματα υγείας από τις κοινωνικές επαφές και η κυβέρνηση συστήνει στους πολίτες τώρα να αποφεύγουν τις μαζικές συναθροίσεις που απαιτούν την παρουσία μελών των υπηρεσιών εκτάκτων αναγκών.
Όπως εξήγησε ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης Πάτρικ Βάλανς, η Βρετανία ενδέχεται να χρειαστεί να κλείσει σχολεία για να επιβραδύνει τη διασπορά του ιού, αυτή, ωστόσο, η στιγμή δεν έχει έρθει.
«Κάποια στιγμή, όπως έχουμε πει, ενδέχεται να χρειαστεί να σκεφτούμε πράγματα όπως το κλείσιμο σχολείων. Όμως αυτά τα μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν την κατάλληλη στιγμή με τον σωστό τρόπο, στο σωστό στάδιο της επιδημίας», υπογράμμισε.